Ajutorul militar al Rusiei în Belarus ar însemna o invazie, susține ministrul de externe lituanian

Data publicării:
Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin, întâlnire în 2015
Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin, întâlnire în 2015 Foto: Guliver/GettyImages

Un ajutor militar al Rusiei în Belarus ar constitui ''o invazie'', a declarat luni ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius, după ce Moscova a anunţat că îi va oferi sprijin militar liderului belarus Aleksandr Lukaşenko dacă va fi necesar, scrie Agerpres, citând Reuters.

''Nu există niciun motiv pentru sprijin militar din partea Rusiei şi niciun temei juridic sau de altă natură pentru asta. (Un sprijin militar rus) ar constitui o invazie în ţară şi ar distruge ultimele urme de independenţă'', a afirmat Linkevicius în faţa presei la Vilnius.

''Rusia ar risca mult dacă ar face asta, în faţa a ceea ce se întâmplă în Belarus, în faţa sprijinului popular. Ar trebuie să conştientizeze că o invazie nu ar fi justificată nici juridic, nici moral, nici politic'', a adăugat şeful diplomaţiei lituaniene.

Kremlinul a anunţat luni că preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis lui Aleksandr Lukaşenko că Moscova este pregătită să ajute Belarusul în conformitate cu un pact militar colectiv dacă este necesar.

De asemenea, el a spus că Belarusul este supus unei presiuni externe, deşi nu a precizat care este sursa acesteia.

Belarusul trece printr-o criză de proporţii în urma realegerii ca preşedinte a lui Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani. Opoziţia, care susţine că votul din 9 august a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Lukaşenko a declarat luni că nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale, în pofida cererilor opoziţiei şi a manifestaţiilor antiguvernamentale din întreaga ţară.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri