Alertă în Ucraina, rușii au bombardat Kievul noaptea. Polonia a activat forțele aeriene după ce rachete au fost lansate spre Liov

Data actualizării: Data publicării:
kiev bombardat
Atac cu rachete asupra Kievului. Foto: Profimedia Images

Capitala Ucrainei, Kiev, a fost afectată de mai multe explozii azi-noapte, după ce Rusia a lansat un val de atacuri aeriene, scrie BBC. De altfel, toată Ucraina a fost plasată în alertă. Inclusiv Polonia anunță că a activat forţele aeriene pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce atacurile rusești au vizat şi oraşul ucrainean Liov, aflat la graniţă. Bombardamentele rusesti au început la Kiev, la ora locala 5.00. Armata ucraineană a anuntat că sistemele sale de apărare antiaeriană acţionează pentru a respinge atacul.

Serghei Popko, şeful Administraţiei militare a Kievului, a afirmat că rachete ruseşti au fost distruse deasupra capitalei şi în împrejurimile sale, relatează BBC. Nu există relatări privind victime sau pagube majore în urma atacurilor, a adăugat el, într-o declaraţie pe Telegram.

Andrei Sadovyi, primarul din Liov, a afirmat, pe Telegram, că oraşul în sine nu a fost lovit. Totuşi, circa 20 de rachete şi şapte drone de atac au fost lansate împotriva regiunii Liov, vizând ”infrastructura critică”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina a fost plasată anterior sub alertă naţională, avertizând că sunt lansate rachete de croazieră din bombardiere strategice ruseşti.

Locuitorii din Kiev s-au adăpostit în staţiile de metrou.

Atacurile vin după ce Rusia a lansat zeci de rachete, vineri, lovind un baraj şi lăsând un milion de ucraineni fără electricitate.

Moscova nu a comentat deocamdată atacurile de duminică.

Guvernatorul instalat de ruşi în portul Sevastopol, în Crimeea anexată, a afirmat că forţele ruse au doborât zece rachete ucrainene deasupra oraşului, sâmbătă seară. O clădire de birouri şi o conductă de gaze au fost distruse şi o femeie a fost rănită, a declarat pe telegram Mikhail Razvozhayev.

Polonia afirmă că a activat forţele aeriene pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce atacurile au vizat şi oraşul ucrainean Liov, aflat la graniţă.

Centrul Operaţional de Comandă al Forţelor Armate Poloneze (RSZ) a arătat, într-o declaraţie: ”Aeronave poloneze şi aliate au fost activate”.

”Toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez au fost activate şi RSZ monitorizează continuu situaţia”, a adăugat sursa citată.

Atacurile, lansate din 14 bombardiere strategice peste regiunea Volga

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lisak, a declarat că resturile care au căzut au avariat reţelele de termoficare şi cele electrice din oraşul industrial Krîvîi Rih, în sud. Astfel, şase spitale, peste 150 de şcoli şi 3.000 de locuinţe au rămas temporar fără încălzire, a spus el.

Potrivit autorităţilor, o infrastructură critică nespecificată a fost lovită în regiunea Liov, în vestul Ucrainei. "Un incendiu a izbucnit acolo. Pompierii se află la faţa locului", a scris guvernatorul regional, Maksim Koziţki, pe Telegram.

Câteva ore mai târziu, în timpul unei noi alerte aeriene la nivel naţional, două rachete hipersonice ruse Kinjal au lovit acelaşi loc, a spus Koziţki. Pompierii au fost avertizaţi la timp şi s-au adăpostit, a spus el.

Loviturile aeriene lansate de Rusia par să fi vizat mai ales vestul Ucrainei. Cu toate acestea, rachete ruseşti au fost interceptate şi deasupra capitalei Kiev, unde faţada unei clădiri a fost avariată.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, atacurile ruseşti din cursul nopţii de sâmbătă spre duminică au fost lansate din 14 bombardiere strategice peste regiunea Volga. 
În plus, 28 de drone explozive au fost lansate din peninsula Crimeea anexată, iar armata ucraineană a anunţat că a interceptat 18 rachete de croazieră şi 25 de drone.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri