Ambasadoarea americană la NATO spune că este „prematur” pentru aliați să se teamă de revenirea lui Trump la Casa Albă

Data publicării:
ambasador julianne smith - twitter
Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO. Foto: Twitter USAmbNATO

Este încă „prematur” pentru aliații NATO să „deducă concluzii” cu privire la impactul unei reveniri a lui Donald Trump la președinția Statelor Unite pentru Alianța Nord-Atlantică, spune ambasadoarea americană la NATO, conform Euronews.

Julianne Smith a declarat pentru Euronews, într-un interviu de joi, că „ar ezita” să facă „prea multe predicții” cu privire la alegerile prezidențiale americane din noiembrie.

„Va exista mereu diferența dintre ce spun candidații în campanie și ce se întâmplă cu adevărat atunci când ajung în poziția respectivă”, a declarat Smith de la sediul NATO de la Bruxelles.

Remarcile sale vin în contextul în are fostul președinte a devenit favoritul incontestabil să obțină nominalizarea republicanilor pentru Casa Albă și chiar conduce sondajele pentru alegerile generale în fața actualului președinte, Joe Biden.

Trump, cunoscut ca un NATO-sceptic, a declarat, în trecut, că ar putea să încheie de unul singur „în 24 de ore” războiul din Ucraina.

Smith a mai declarat că aliații nu ar trebui să privească spre un singur individ sau spre un singur candidat, ci spre datele de sondare care arată că o majoritate covârșitoarea a publicului american susține alianța.

Temerile cresc în Europa că o revenire a lui Trump ar putea să ducă la o perturbare fundamentală a alianței și a sprijinului pentru Ucraina. Trump a cochetat inclusiv cu scoaterea Statelor Unite din Alianță în timpul mandatului său.

Liderii se tem de o eventuală disoluție a NATO sub Trump

La începutul lunii, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a dezvăluit că în perioada în care era președinte, în 2020, Trump i-a spus Ursulei von der Leyen, că SUA nu va interveni în cazul în care Europa ar fi atacată. 

„Trebuie să înțelegeți că dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă susținem. NATO a murit, apropo”, i-ar fi spus Trump în mod repetat șefei Comisiei, în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos din 2020.

De asemenea, fostul consilier de securitate națională a lui Trump, și un fost apropiat al lui Trump și al altor președinți republicani, precum George W. Bush, a declarat pentru publicația americană The Hill, că dacă Trump câștigă va scoate SUA din NATO la anul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri