Ambasadorul chinez la Moscova: Occidentul nu este în poziţia să dea directive Chinei în privința Rusiei

Data publicării:
ambasadorul Chinei la Mosocova, Zhang Hanhui
Ambasadorul Chinei la Mosocova, Zhang Hanhui. Foto: Profimedia

Puterile occidentale nu-i pot spune Beijingului ce să facă în privința Rusiei și a războiului său din Ucraina, a spus ambasadorul Chinei la Mosocova, Zhang Hanhui, citat de Politico.

„Nu partea chineză a provocat criza ucraineană, China nu este parte în această criză și nu a furnizat arme nici uneia dintre părțile aflate în conflict”, a spus Zhang într-un interviu pentru publicația rusă Izvestia.

„Occidentul nu este în poziția să dea directive Chinei și, cu atât mai mult, nu are autoritatea de a arunca responsabilitatea asupra ei”, a adăugat ambasadorul.

Deși că este unul dintre principalii aliați ai Moscovei, Beijingul a încercat să se poziționeze ca intermediar între Rusia și Ucraina, propunând chiar un plan de pace în 12 puncte, în februarie.

Dar mai mulți lideri occidentali se tem că China ar putea furniza arme Rusiei. Luna trecută, Politico a relatat că unele companii chineze, inclusiv una legată de guvernul de la Beijing, au trimis unor entități ruse 1.000 de puști de asalt, piese pentru drone și veste antiglonț.

Declarațiile ambasadorului chinez au fost făcute în contextul vizitei președintelui francez Emmanuel Macron și a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în China. Joi, cei doi lideri l-au îndemnat pe președintele chinez Xi Jinping să-și intensifice eforturile pentru pace, deși prin metode diferite.

Macron a adoptat o atitudine mai blândă, spunându-i lui Xi că „contează pe el să readucă Rusia la rațiune”, în timp ce abordarea lui von der Leyen a fost mai directă. Președinta CE a avertizat Beijingul să nu livreze arme Moscovei: „Înarmarea agresorului este o încălcare clară a dreptului internațional”, a spus ea.

„Acest lucru ar dăuna grav relației dintre Uniunea Europeană și China”, a adăugat von der Leyen.

Dar Xi nu a părut convins de aceste declarații și a rămas fidel agendei Beijingului cu privire la războiul din Ucraina, care reflectă îndeaproape poziția Rusiei.

„Negocierile de pace ar trebui reluate cât mai curând posibil, ținând cont de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părților, cu referire la Carta ONU”, a spus liderul chinez.

Declarațiile ambasadorului Chinei în Rusia au fost foarte asemănătoare.

„Ceea ce face partea chineză poate fi rezumat într-o singură frază: apel la pace și promovarea negocierilor”, a spus Zhang.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri