Exclusiv Ambasadorul Israelului în România, după atacul Iranului: Avem dreptul să ne apărăm. Nu trebuie să rămână nepedepsiți

Data actualizării: Data publicării:
Reuven Azar
Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România. FOTO: Inquam Photos

Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a declarat duminică, la Digi24, întrebat despre un răspuns al armatei israeliene la atacul iranienilor din cursul nopții, că nu se poate ca Iranul să rămână nepedepsit, precizând că Israelul are dreptul să se apere. El face apel pentru sancțiuni dure împotriva Iranului din partea ONU. 

Reuven Azar: „Vom vedea, trebuie să așteptăm să vedem ce se va întâmpla. Spunem că avem dreptul să facem asta. Israelul e o națiune suverană, iar națiunile suverane au dreptul sub legislația ONU de a se apăra, aveam datoria de a face asta. Trebuie să înțelegem că nu trebuie să rămână nepedepsit comportamentul lor, au abuzat de normele internaționale, susțin organizații teroriste, iar acum au lansat un atac masiv asupra Israelului.

Întreaga țară a fost vizată de atacuri, au fost lansate atacuri împotriva instalațiilor militare și nu numai. Am văzut imagini cu atacuri către Ierusalim și către temple. Am fost fericiți să auzim că președintele Joe Biden va avea o întâlnire pentru a emite o condamnare oficială, dar nu e suficient. Ne așteptăm să vedem sancțiuni dure pentru Iran, o constatare a faptului că apărarea de securitate a Iranului distribuie alerte teroriste. Trebuie să vedem un Consiliul ONU care ia măsuri. Dacă din punct de vedere diplomatic nu se pune presiune pe Iran, atunci va crește presiunea asupra Israelului”. 

Joe Biden se va întâlni, duminică, cu liderii G7 „pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul nerușinat al Iranului”, potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă, citat de CNN.

„Echipa mea va dicuta cu omologii lor din întreaga regiune. Și vom rămâne în strânsă legătură cu liderii Israelului”, se arată în declarația lui Biden.

„Și, deși nu am văzut atacuri asupra forțelor sau instalațiilor noastre astăzi, vom rămâne vigilenți la toate amenințările și nu vom ezita să luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja poporul”.

Iranul a lansat peste 300 de drone și rachete asupra Israelului, a anunţat duminică armata israeliană. IDF a precizat că a interceptat „zeci” de rachete balistice iraniene cu ajutorul scutului antirachetă al Israelului.

Oficialii israelieni au făcut referire la un „răspuns fără precedent” pe care îl vor da Iranului.

Citește și: LIVE TEXT Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete. IDF anunță că a interceptat 99% dintre acestea

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri