Antony Blinken a discutat cu ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, după ce Rusia a atacat Portul Reni

Data actualizării: Data publicării:
antony blinken si luminita odobescu
Antony Blinken a discutat cu ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, după ce Rusia a atacat Portul Reni. FOTO: Profimedia Images/ Inquam Photos/ George Călin

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Convorbirea vine după ce Rusia a atacat porturi ucrainene la Dunăre aflate în apropiere de România, potrivit News.ro.

„Secretarul Blinken şi ministrul de Externe Odobescu au discutat despre parteneriatul strategic solid dintre SUA şi România şi despre oportunităţile de cooperare bilaterală şi multilaterală continuă, inclusiv despre securitatea colectivă şi sprijinul neclintit pentru Ucraina şi Republica Moldova, securitatea alimentară globală şi cooperarea privind securitatea la Marea Neagră”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller într-un comunicat de presă.

Discuţia şefului diplomaţiei americane cu ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, aflată în funcţie de luna trecută, intervine în condiţiile în care Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii, Portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi.

Șefii diplomațiilor română și americană au discutat despre cele mai recente evoluții din Marea Neagră, inclusiv cu privire la efectele deciziei Federației Ruse de a suspenda participarea în cadrul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Ministrul afacerilor Externe român și secretarul de stat al SUA au condamnat atacurile recente ale Federației Ruse asupra civililor și asupra infrastructurii fluviale și maritime, precum și modul cinic în care Federația Rusă afectează securitatea alimentară globală.

Ca urmare, au agreat menținerea unei coordonări strânse, în plan bilateral și euroatlantic, precum și cu partenerii like-minded, în vederea continuării sprijinului solid pentru Ucraina pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește exportul produselor agricole. Totodată, ministrul de Externe Luminița Odobescu a prezentat măsurile deja adoptate de România, precum și măsurile avute în vedere pe termen scurt și mediu pentru a sprijini capacitatea de tranzit pentru produsele agricole din Ucraina. De asemenea, oficialul român a pledat pentru continuarea unui sprijin consistent pentru consolidarea rezilienței R. Moldova.

În cadrul discuțiilor, ministrul Luminița Odobescu a informat asupra deciziei României de a se alătura Declarației G7 în sprijinul Ucrainei prezentată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius.

Ministrul Afacerilor Externe al României a reiterat importanța acordată de țara noastră accederii în programul Visa Waiver, omologul american reiterând angajamentul SUA de sprijin în vederea atingerii acestui obiectiv comun.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri