Antony Blinken și-a anulat vizita în China după apariția unui balon de spionaj chinez pe cerul SUA

Data actualizării: Data publicării:
Antony Blinken
Șeful diplomației americane, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat că își va amâna vizita în China după incidentul cu balonul de spionaj chinez descoperit că zbura pe cerul din nord-vestul Statelor Unite, relatează Reuters.

Conform informațiilor din presa americană, Blinken nu a vrut ca discuția despre acest incident să domine întâlnirile sale cu oficialii chinezi.

Mai mulți oficiali americani de la Pentagon au anunțat, joi, că investighează un misterios obiect zburător pe cerul din nord-vestul Statelor Unite - un balon de spionaj care a traversat Alaska, a trecut prin Canada și a fost descoperit, joi, deasupra unui oraș din statul Montana, în nord-vestul Statelor Unite continentale. 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a spus că oficialii americani sunt convinși că balonul aparține Chinei și că iau în calcul inclusiv doborârea acestuia de pe cer.

Ryder a precizat că președintele Joe Biden a fost informat cu privire la această situație. El a adăugat că șeful armatei americane, generalul Mark Milley și secretarul apărării, Lloyd Austin, s-au întâlnit, miercuri, pentru a evalua amenințarea.

Ryder a precizat că nu există o „amenințare semnificativ crescută” de scurgere de informații americane către China pentru că „oficialii știu exact unde se află acest balon și pe unde urmează să treacă”. De asemenea, nu există riscuri pentru aviația civilă pentru că balonul se află la o altitudine „semnificativ” peste cea la care zboară avioanele comerciale.

Guvernul american a discutat incidentul cu autorităţile chineze. „Le-am comunicat gravitatea incidentului”, a afirmat un responsabil american. „Le-am spus clar că vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja populaţia şi teritoriul”, a adăugat acesta.

China nu a reacţionat, deocamdată, oficial, la acest incident. Însă, publicaţia Global Times, finanţată de Partidul Comunist Chinez, fără a fi însă un organ oficial de presă, a luat în râs incidentul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri