Aplicația de transport și parcare din Kiev s-a transformat într-un mijloc esențial de informare și supraviețuire pentru locuitori

Data publicării:
Oameni stau într-un adăpost din Kiev.
Oameni stau într-un adăpost din Kiev. Sursa foto: Profimedia Images

Înainte de război, Kiev Digital era aplicația autorităților locale prin locuitorii și turiștii puteau plăti diverse servicii publice, precum călătoria cu mijloacele de transport în comun, parcarea în oraș sau facturile la utilități. Acum, aplicația a fost adaptată situației actuale, și avertizează utilizatorii în privința raidurilor aeriene sau direcționează oamenii către cel mai apropiat adăpost, magazin sau stație de alimentare cu carburanți, scrie The Guardian.

Cu ajutorul viceprimarului din Kiev, Petro Olenych, care este și Chief Digital Transformation Officer (CDTO) în administrația ucraineană, aplicația Kiev Digital și-a schimbat scopul în doar 24 de ore de la invazia rusă.

Aplicația a emis deja mii de avertizări și alerte, sprijină distribuirea hărților de adăposturi anti-aeriene, oferă informații despre cum poate fi ajutată armata și oferă linkuri către sursele de informare oficiale.

În prezent, aplicația Kiev Digital are peste 1,5 milione de utilizatori și este una dintre cele mai descărcate aplicații gratuite din Ucraina.

"Kiev Digital a devenit o unealtă esențială pentru a primi avevrtizări și alerte în oraș. Acum găzduiește o hartă a adăposturilor anti-aeriene, o hartă a farmaciilor disponibile, precum și a celor care oferă acces la insulină, a hartă a magazinelor alimentare, hartă cu punctele unde se distribuie gratuit apă și pâine, precum și informații despre magazine pentru animale, sedii ale organizațiilor de ajutorare și multe altele", a declarat un purtător de cuvânt al CDTO.

"Aplicația există de ceva vreme și mi se părea utilă și înainte, pentru că puteai să plătește prin ea călătoriile cu transportul în comun sau tarifele de parcare", spune Denys Malakhatka, un cercetător științific. "De când a început războiul, au schimbat-o. Acum, trimit alerte când trebuie să te adăpostești și îmi place că anunță și când s-a încheiat posibilul atac", adaugă el. "Mi se pare grozav că îți spun când s-a încheiat și te poți relaxa".

Pe timp de pace, metroul din Kiev era folosit de aproximativ 1 milion de oameni pe zi, însă acum stațiile au rol de adăposturi de urgență pentru aproape 15.000 de locuitori, care ocupă platformele și holurile, odată cu ora 7 seara, când intră în vigoare restricțiile de circulație.

Metroul circulă la o singură platformă, la fiecare 90 de minute, în timp ce la platforma opusă se află vagoane staționate, în care oamenii pot aștepta, sta jos sau dormi. Totodată, pentru a oferi sprijin populației, guvernul au crescut acoperirea wireless în oraș, oferind internet în peste 200 de adăposturi anti-aeriene pentru ca cei de acolo să poată obține informații și să țină legătura cu rudele lor.

"Trebuie să ne adaptăm și o facem. Kiev și alte orașe ucrainene lucrează împreună mai mult și mai productiv ca niciodată. Motivul este evident. Ne apărăm țara, orașele, cetățenii, părinții, copiii și viitorul. Asta este casa noastră și o să luptăm până la ultimul", a spus Petro Olenych într-o declarație de presă.

La cererea guvernului ucrainean, Google a lansat un sistem rapid de alerte aeriene pentru utilizatorii de Android. "Sistemul acesta este suplimentar sistemul național de alerte aeriene din Ucraina, și se bazează pe alertele deja livrate de guvernul ucrainean", a anunțat compania americană.

Aplicația Kiev Digital a devenit esențială pentru mulți locuitori și pentru că include o hartă a stațiilor funcționale de alimentare cu carburanți. Având în vedere că sistemul de transport public circulă cu retricții, iar multe stații de alimentare s-au închis, șoferii care nu folosesc aplicația stau la cozi lungi sau caută mult timp un loc unde să-și alimenteze mașina.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri