Armata germană se chinuie să recruteze personal. Ministrul Apărării: Trebuie să le spunem cum să împace familia cu serviciul

Data actualizării: Data publicării:
ministrul apararii
Boris Pistorius, ministrul Apărării din Germania

Ministrul Apărării din Germania se plânge că armata nu reușește să recruteze suficient personal, în timp ce Berlinul e într-o amplă cursă pentru modernizarea apărării, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. Boris Pistorius, care conștientizează îmbătrânirea populației și lipsa acută a forței de muncă, susține că în 2023 s-au înregistrat cu 7% mai puțini candidați decât în 2022. El mai spune că în situația dată, generațiile tinere trebuie ajutate să împace viața de familie cu cea profesională, iar campaniile de recrutare trebuie să devină mai atractive și mai realiste.

"Toată lumea vorbeşte despre lipsă de personal în Bundeswehr (...) În acest an, avem cu 7% mai puţini candidaţi faţă de anul precedent", a subliniat Boris Pistorius, într-o conferinţă de presă într-un centru de recrutare al armatei la Stuttgart.

Iar în timpul instruirii candidaţilor, "avem o rată de abandon de 30%", a adăugat el, potrivit France Presse.

După câteva decenii de subinvestiţii, cancelarul Olaf Scholz a înfiinţat un fond special de 100 de miliarde de euro, la câteva zile după începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, pentru modernizarea armatei germane, notează Agerpres.

Pe lângă lipsa de echipamente, armata nu atrage destui candidaţi, într-o ţară cu populaţie îmbătrânită şi unde lipsa forţei de muncă afectează toate sectoarele.

"Până în 2050, vor fi cu 12% mai puţini oameni în grupa de vârstă 15-24 de ani (...), de care avem nevoie în Bundeswehr", a notat Pistorius.

Ministrul a subliniat lipsa femeilor, 10% din efective în afară de îngrijitoare, precum şi a "persoanelor provenite din imigraţie", două categorii subreprezentate în trupe.

Tinerii caută echilibru între profesie și familie 

Printre cauzele lipsei de atractivitate a carierei, "tema echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată este decisivă" pentru generaţiile tinere, a remarcat el.

"Trebuie să le spunem cum să împace familia şi serviciul", a adăugat el, cerând de asemenea campanii de recrutare realiste, nu de "mici filme în stil 'Mission Impossible' (...) ca la Hollywood".

Conform unui document intern al Ministerului de Interne, citat de ziarul Der Spiegel, lipsa candidaţilor în armată ar putea "îngreuna menţinerea calităţii ridicate în selecţia personalului".

Bundeswehr-ul îşi propune în prezent să mărească numărul de trupe la 203.000 până în 2031, de la aproximativ 180.000 la ora actuală, un obiectiv ce ar putea fi greu de îndeplinit, a recunoscut Pistorius.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri