Armata Suediei vrea să recruteze 10.000 de oameni. Oficialii suedezi se tem de un atac al Rusiei

Data publicării:
profimedia-0782356705
Ministerul suedez al Apărării informează că un atac asupra Suediei ”nu poate fi exclus”. FOTO Profimedia Images

Ministerul suedez al Apărării informează că un atac asupra Suediei ”nu poate fi exclus”, în contextul războiului din Ucraina. Oficialii suedezi arată într-un raport publicat luni că statul are nevoie de o ”armată mai mare” şi urmează să recruteze 10.000 de oameni. Documentul subliniază deopotrivă importanța aderării Suediei la NATO, informează AFP, preluat de News.ro.

Rusia este angajată într-un ”conflict de durată cu întreaga lume occidentală”, a precizat într-o conferinţă de presă Hans Wallmark, deputat al Partidului Moderaţilor (conservator), care prezidează comisia care a întocmit raportul.

”Un atac armat al Suediei nu poate fi exclus”, informează raportul intitulat ”Allvarstid” (”Vremuri grele”).

În raportul întocmit de către o Comisie alcătuită din oficiali politici și din experţi se mai arată că securitatea Suediei ar fi ”asigurată în cel mai bun mod alături de NATO”.

Dincolo de Războiul Rusiei în Ucraina, documentul își îndreaptă atenția și către China, care îşi sporeşte influenţa în Asia şi în lume.

”Invazia rusă a Ucrainei şi revendicările teritoriale tot mai mari ale Chinei” arată că folosirea forţei în vederea satisfacerii acestor revendicări este ”din nou o realitate”, se mai specifică în raport.

Autorii raportului mai constată că securitatea suedeză suferă schimbări istorice.

Documentul mai prevede o serie de linii directoare pentru creșterea mijloacelor de apărare ale armatei, potrivit anunțului făcut de fostul ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, un membru al Comisiei care-i reprezintă pe social-democraţii aflaţi în opoziţie.

Printre ele figurează necesitatea unei ”armate mai mari” în perioada 2025-2030, care presupune cel puţin 10.000 de recrutări.

În prezent, armata recrutează 5.000-6.000 de oameni.

Suedia are, din iunie 2022, statutul de stat ”invitat” să adere la NATO, însă aderarea sa nu a fost ratificată de două dintre cele 31 de state mebre ale Alianţei Nord-Atlantice, Turcia şi Ungaria.

Numai membrii cu drepturi depline ai NATO beneficiază de protecţia faimosului Articol 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, care prevede că un atac al unui membru este considerat un atac al tuturor membrilor Alianţei.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri