Live Text Marea Britanie confirmă livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
rachete ucraina ezgif.com-resize (17)

Este ziua numărul 442 a războiului din Ucraina. Armata ucraineană avansează la Bahmut, în special pe flancuri, unde mercenarii grupării Wagner au fost înlocuiți de soldați ruși. Noile trupe trimise de Moscova au suferit deja două înfrângeri consecutive care s-au soldat cu retrageri și un număr mare de prizonieri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, recunoaște că „operațiunea militară specială”, numele dat de propaganda rusă invaziei din Ucraina, este dificilă. Între timp, Kievul primește noi fonduri din partea SUA, bani care au fost confiscați de la oligarhii ruși. Totodată, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat joi că Marea Britanie va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Prigojin spune că o contraofensivă ucraineană este în desfășurare la Bahmut: „Noi îi zdrobim, ei la rândul lor ne zdrobesc pe noi”

ACTUALIZARE 16:40 Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că trupele ucrainene au început în oraşul Bahmut o contraofensivă cu atacuri de pe flancuri şi a calificat drept un „şiretilic” afirmaţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că armata ucraineană mai are nevoie de timp înainte de a lansa contraofensiva contra trupelor ruse, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres. 

„Cât despre contraofensivă. Este un şiretlic al lui Zelenski. Contraofensiva este deja în plină desfăşurare”, a estimat Prigoijin, răspunzând pe Telegram unei întrebări din partea presei ruse despre mult aşteptata contraofensivă ucraineană. Întrebarea a făcut referire la o declaraţie anterioară a preşedintelui ucrainean, care a spus că armata ucraineană are nevoie de mai mult timp pentru a lansa ofensiva de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia, întrucât aşteaptă să primească mai multe arme din partea aliaţilor occidentali, inclusiv blindate.

Deocamdată, potrivit lui Prigojin, armata ucraineană „atacă pe flancuri pe frontul de la Artemovsk (numele rusesc al oraşului ucrainean Bahmut) şi, din nefericire, în unele locuri cu succes". „Cum am spus de multe ori, planul armatei ucrainene este deja în desfăşurare, noi îi zdrobim, ei la rândul lor ne zdrobesc pe noi”, a mărturisit liderul grupării de mercenari aflată în prima linie a asediului asupra acestui oraş din estul Ucrainei pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească din vara anului trecut. Pierderile în efective şi echipamente sunt mari de ambele părţi, iar armata ucraineană mai controlează în prezent doar un mic sector din vestul oraşului.

Însă, crede Prigoijin, armata ucraineană va încerca să străpungă frontul la Bahmut, pentru ca apoi să atace „Briansk, Belgorod, intrând pe teritoriul rus, şi Zaporojie”. El susţine de asemenea că toate unităţile ucrainene antrenate în Occident au primit deja dotarea necesară, arme, echipamente, tancuri şi tot ce le trebuie, şi de fapt participă deja la contraofensivă.

Aceste unităţi „deja sunt total implicate, iar după ce îşi vor testa forţele şi îşi vor încălzi muşchii se vor îndrepta spre nord şi spre sud”, anticipează liderul grupării Wagner. El a promis că această unitate "va continua să-şi îndeplinească misiunile de luptă, în pofida deficitului oribil de muniţii şi a încălcării tuturor promisiunilor de către Ministerul Apărării" rus, reluând astfel acuzaţiile la adresa Moscovei despre privarea de muniţii a luptătorilor săi.

Mult aşteptata contraofensivă ucraineană majoră ar putea fi un moment decisiv în războiul declanşat de Rusia în februarie 2022 şi un test important pentru Ucraina, întrucât va arăta dacă armele primite din Occident pot schimba cursul conflictului.

În acest timp, forţele ruse şi-au fortificat poziţiile defensive pe o linie a frontului de circa 1.450 de kilometri, începând din provinciile estice Doneţk şi Lugansk şi până în Zaporojie şi Herson în sud.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în urmă cu două săptămâni că aliaţii şi partenerii Ucrainei au furnizat acestei ţări 230 de tancuri şi 1.550 de vehicule blindate, el apreciind că „ucrainenii dispun astfel de capacităţile de care au nevoie pentru a recuceri mai multe teritorii”.

Marea Britanie confirmă livrarea de rachete Storm Shadow Ucrainei

ACTUALIZARE 16:30 Marea Britanie va furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, a anunţat joi ministrul britanic al apărării Ben Wallace, ceea ce va permite armatei ucrainene să lovească depozite de muniţii, concentrări de trupe ruseşti sau depozite combustibil mult în spatele liniei frontului, transmit agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

„Astăzi pot confirma că Regatul Unit va dona rachete Storm Shadow către Ucraina. Sunt rachete cu rază lungă de acţiune, convenţionale şi de precizie”, a declarat ministrul britanic în faţa Camerei Comunelor, confirmând relatări apărute mai devreme în mass-media.

„Nu vom sta pur şi simplu de-o parte în timp ce Rusia ucide civili”, a motivat el decizia guvernului de la Londra. „Rusia trebuie să admită că numai acţiunile sale au determinat ca astfel de sisteme să fie furnizate Ucrainei”, a mai spus Wallace, care a efectuat împreună cu ministrul britanic de externe James Cleverly vizite în SUA pentru consultări cu Washingtonul asupra ajutorului militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

Kremlinul a transmis joi mai devreme că livrarea unor rachete Storm Shadow către Ucraina va primi un „răspuns adecvat” din partea Moscovei.

Având capacitatea de a lovi ţinte la peste 250 de kilometri, rachetele Storm Shadow vor fi armele occidentale cu cea mai mare rază de acţiune din arsenalul armatei ucrainene. Ministrul britanic al apărării a asigurat în declaraţia dată în parlamentul de la Londra că Ucraina i-a promis că va folosi aceste rachete exclusiv pentru operaţiuni în interiorul frontierelor sale suverane.

Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune

ACTUALIZARE 15:30 Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, a declarat joi un oficial occidental, ceea ce ar permite forţelor Kievului să lovească trupele ruseşti şi centre logistice aflate la mare distanţă în spatele liniei frontului.

Potrivit CNN, care a anunţat prima dată această informaţie, citând mai mulţi oficiali occidentali de rang înalt, Marea Britanie a primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi folosite doar pe teritoriul suveran ucrainean şi nu în interiorul Rusiei.

Informația a fost confirmată ulterior de secretarul britanic pentru Apărare Ben Wallace.

"Donarea acestor sisteme de arme dă Ucrainei cea mai bună șansă de a se apăra împotriva brutalității continue a Rusiei, în special împotriva încercărilor intenționate de a distruge infrastructura civilă ucraineană, un lucru care contravine legilor internaționale. Ucraina are dreptul de a se apăra", a spus Ben Wallace.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune, dezvoltată în comun de Marea Britanie şi Franţa, care este de obicei lansată din aer. Distanţa de tragere este de peste 250 de kilometri. Potrtivit producătorului MBDA, racheta este concepută pentru atacuri împotriva unor ţinte dificile, cum ar fi buncărele şi infrastructura-cheie, scrie News.ro.

Decizia a fost criticată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

"Acest lucru va necesita un răspuns adecvat din partea militarilor noştri, care, în mod natural, din punct de vedere militar, vor lua decizii adecvate în acest context", a declarat Peskov.

Ucraina cere de luni de zile rachete cu rază lungă de acţiune, dar sprijinul oferit de Marea Britanie şi de alţi aliaţi, cum ar fi Statele Unite, s-a limitat până acum la arme cu rază mai scurtă de acţiune. Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, şi ministrul de externe, James Cleverly, s-au aflat în ultimele săptămâni în Statele Unite pentru discuţii privind sprijinirea Ucrainei.

Premierul Rishi Sunak declarase la Conferinţa de Securitate de la Munchen, din februarie, că Marea Britanie va fi prima ţară care va furniza Ucrainei arme cu rază de acţiune mai mare.

Marea Britanie şi alte ţări occidentale şi-au sporit ajutorul militar pentru Ucraina în acest an, Londra anunţând în ianuarie că va trimite 14 dintre principalele sale tancuri de luptă, Challenger 2, un angajament ce a fost urmat şi de alte ţări, inclusiv Statele Unite şi Germania.

Rusia dă în urmărire judecătorii de la CPI care au emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Comitetul rus pentru Ivestigații va da în urmărire judecătorii de la Curtea Penală Internațională (CPI) care au emis în luna martie un mandat de arestare pe numele dictatorului rus Vladimir Putin, a anunțat șeful principalei instituții de investigații a Rusiei, Aleksandr Bastrîkin, scrie CNN.

"Comitetul pentru Investigații va deschide foarte rapid un dosar penal împotriva președintelui și a trei judecători care au influențat în mod activ adoptarea acestei decizii. În curând vor fi puși pe lista persoanelor urmărite", a spus Bastrîkin într-o conferință de presă la Sankt Petresburg.

Puteți citi știrea completă AICI

Zelenski spune că Ucraina mai are nevoie de timp pentru a lansa contraofensiva

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că țara lui are nevoie de ceva mai mult timp pentru a lansa mult anticipata contraofensivă împotriva forțelor ruse, în timp ce așteaptă livrarea ajutoarelor militare promise de Occident, informează BBC.

Viitorul mare atac al armatei ucrainene ar putea fi un moment decisiv al războiului în urma căruia o mare parte a liniei frontului, care a rămas mai mult sau mai puțin neschimbată de câteva luni de zile, ar putea fi retrasată. Va fi un test crucial pentru Ucraina, dornică să demonstreze că armele și echipamentul primite din statele occidentale pot fi folosite cu succes pe câmpul de luptă.

Vorbind din sediul său de la Kiev, Zelenski a spus că brigăzile de luptă, unele dintre ele antrenate în țări NATO, sunt „pregătite”, dar că armata mai are nevoie de „câteva lucruri”, printre care se numără și blindatele occidentale în curs de livrare.

Puteți citi știrea completă AICI:

„Bătălia pentru Bahmut continuă”

Soldaţii ucraineni obţin câştiguri teritoriale în Bahmut, spune comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, care confirmă rapoarte similare furnizate de mercenarii grupării Wagner.

Armata ucraineană afirmă că a împins trupele ruse înapoi cu până la doi kilometri în unele locuri din apropriere de Bahmut.

"Conducem contraatacuri eficiente acolo", a informat pe Telegram miercuri seară Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, potrivit Agerpres.

Sîrski a mai spus că unităţi din trupele mercenare ruseşti Wagner dislocate la Bahmut au fost înlocuite în unele secţiuni cu unităţi obişnuite ale armatei ruse. Aceste unităţi mai puţin bine pregătite au fost acum învinse, a spus comandantul. Dar, a adăugat el: "Bătălia pentru Bahmut continuă".

Andrii Biletski, fondatorul batalionului ucrainean Azov, a scris pe Telegram că teritoriul este complet liber de soldaţi ruşi şi că cel puţin două brigăzi ruse au fost învinse şi au fost luaţi prizonieri.

Liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că se teme că unitatea sa va fi înconjurată în luptele din jurul oraşului Bahmut."Având în vedere lipsa de muniţie,"maşina de tocat carne" ameninţă acum să se întoarcă în direcţia opusă", a scris Prigojin pe Telegram miercuri seară.

Din cauza numărului mare de victime, Wagner a trebuit să lase protecţia flancului unităţilor obişnuite ale armatei ruse, care au fost împinse înapoi cu până la doi kilometri.

"Există acum un pericol grav de încercuire a (grupării) Wagner din cauza prăbuşirii flancurilor", a scris Prigojin. "Iar flancurile au deja fisuri şi se prăbuşesc".

ISW: Forțele rusești se apără cu dificultate

Lipsa unor ordine clare, epuizarea trupelor și deciziile proaste luate ad-hoc îi împiedică pe soldații ruși din Bahmut să se apere eficient de contraatacurile ucrainene, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză a situației din Bahmut.

"Problemele de fond ale capacității de luptă a rușilor, exacerbate de luptele de uzură din Bahmut, îngreunează considerabil capacitatea forțelor rusești din zonă de a se apăra de contraatacurile localizate ucrainene. Problemele cu angajamentul în luptele ad-hoc al forțelor epuizate din axa Bahmut, împreună cu aparentele eșecuri ale ordinelor îi împiedică pe ruși să se apere eficient", notează ISW, potrivit The Guardian.

Peskov: Operaţiunea Rusiei în Ucraina este foarte dificilă

Operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este "foarte dificilă", dar va continua, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Operaţiunea militară specială continuă. Aceasta este o operaţiune foarte dificilă şi, desigur, anumite obiective au fost atinse într-un an", a declarat Peskov, informează Agerpres.

Ucraina continuă să bombardeze părţile de est ale ţării ocupate de Rusia, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că acest lucru demonstrează necesitatea de a continua conflictul şi de a împinge înapoi forţele ucrainene.

"Am reuşit să batem maşina militară ucraineană destul de mult", a mai spus Peskov, menţionând că Rusia a lansat nenumărate atacuri cu rachete împotriva a ceea ce el a menţionat ca fiind ţinte militare din întreaga Ucraină. "Această muncă va continua", a asigurat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ucraina acuză Rusia că atacurile sale vizează în principal ţinte civile, acuzaţie pe care Moscova o neagă.

Rezerviștii ruși au fost mobilizați pentru exerciții anuale

Rusia şi-a chemat rezerviştii pentru exerciţii anuale, arată un document în acest sens, semnat de preşedintele Vladimir Putin, care a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Prin acest decret, Ministerul rus al Apărării poate transmite instrucţiuni corespunzătoare oficiilor raionale militare, care vor convoca apoi pentru exerciţii rezervişti, a informat agenţia de presă de stat TASS. Având în vedere războiul din Ucraina, mulţi rezervişti nu sunt siguri dacă sunt chemaţi doar pentru a face exerciţii sau dacă sunt antrenaţi pentru a fi trimişi pe front în Ucraina.

Potrivit estimărilor externe, Rusia are în jur de două milioane de rezervişti, dintre care până la 150.000 ar fi dislocaţi în Ucraina.

Când, recent, au fost convocaţi recruţi, mulţi tineri au preferat să fugă în străinătate, aminteşte dpa, informează Agerpres.

Ministrul ucrainean de Externe: "Nu consideraţi această contraofensivă ca fiind ultima"

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că oamenii nu trebuie să-și facă speranţe prea mari de la aşteptata ofensivă de primăvară a armatei ucrainene.

"Nu consideraţi această contraofensivă ca fiind ultima pentru că nu ştim ce va ieşi din ea", a declarat Kuleba pentru ziarul german Bild. Doar dacă această ofensivă va reuşi să elibereze teritoriile ocupate de ruşi, va fi ultima, a spus el. "Dar dacă nu, înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru următoarea contraofensivă".

Kuleba a subliniat că Ucraina va avea nevoie de mult mai mult armament pentru lupta împotriva forţelor de ocupaţie ruse."Deoarece pentru a câştiga războiul ai nevoie de arme, arme şi mai multe arme", a spus el. Depinde mult de Germania, care, împreună cu compania de arme Rheinmetall, are "un fel de titan al industriei de arme în Europa şi probabil în lume".

Rheinmetall este producătorul popularului tanc Leopard.

Pe lângă muniţie, tancuri şi sisteme de apărare aeriană, Ucraina are nevoie cel mai mult de avioane de luptă. Kuleba contează pe ajutorul Germaniei pentru a face rost de avioane de luptă F-16 moderne. Spre deosebire de tancurile Leopard, decizia nu aparţine în acest caz Germaniei, ci SUA.

"Ceea ce ne aşteptăm de la Germania este să joace un rol activ în construirea unei coaliţii de ţări: cine va convinge Statele Unite să apese butonul verde?" a întrebat Kuleba.

"Mi s-a explicat cum se desfăşoară bătălia în prima linie. Pământul este încă mlăştinos şi umed. Pe alocuri, bălţi mari acoperă câmpurile. Condiţiile pentru o ofensivă la scară largă nu au fost îndeplinite în ultimele săptămâni', a declarat generalul german Carsten Breuer pentru dpa după ce s-a întors dintr-o vizită în Ucraina. În viziunea acestuia, Ucraina îşi continuă pregătirile pentru declanşarea unei ofensive."Cu toate acestea, mi-a devenit clar în toate discuţiile că planificarea ofensivei ucrainene este în curs", a adăugat el.

În contextul susţinerii primite de Kiev, Cehia a predat Ucrainei două sisteme de rachete antiaeriene sovietice 2K12 Kub. Livrarea include un "număr relativ mare de rachete", a declarat miercuri preşedintele ceh Petr Pavel într-un interviu radio. Ucraina poate folosi imediat această tehnologie, deoarece soldaţii săi sunt familiarizaţi cu ea. Sistemul poate fi folosit, de exemplu, pentru a proteja unităţile blindate împotriva atacurilor aeriene.

SUA transferă Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși

Procurorul general al SUA a anunţat miercuri că a finalizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.

În luna februarie, Merrick Garland a autorizat ca suma de 5,3 milioane de dolari, confiscaţi din conturile oligarhului rus Konstantin Malofeev, să fie destinată Ucrainei.

"Am autorizat transferul acestor fonduri (...) pentru a remedia răul războiului nedrept" iniţiat de Moscova în Ucraina, conform unui comunicat de presă. Suma "a fost transferată Departamentului de Stat şi va fi dedicată acestei cauze", adaugă el.

"Acesta este primul transfer de către Statele Unite ale unor fonduri ruseşti confiscate pentru a reconstrui Ucraina, dar nu şi ultimul", potrivit lui Merrick Garland.

Statele Unite au anunţat în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei, crearea unei celule dedicate urmăririi penale a "oligarhilor ruşi corupţi" şi a tuturor celor care încalcă sancţiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei.

De atunci, americanii au sancţionat şi blocat nave şi avioane în valoare de peste un miliard de dolari şi au îngheţat sute de milioane de active deţinute de membri ai elitei ruse în conturi americane.

Puteți citi știrea completă AICI

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri