Asasinarea lui Kim Jong-nam. Fratele dictatorului nord-coreean știa că va fi ucis, susține șeful anchetei

Data actualizării: Data publicării:
MCZoYXNoPTcxZmQ2ZWY3YWFmMjI2MzkwNDE5NTA5ZDlkODQ0YWNk.thumb

Kim Jong-nam, fratele vitreg al dictatorului de la Phenian, Kim Jong-un, știa că va fi ucis, susține poliția din Malaezia, care desfășoară ancheta în legătură cu această crimă.

Investigatorul care conduce ancheta, Wan Azirul Nizam Che Wan Aziz, a declarat în fața judecătorilor dintr-un tribunal din Kuala Lumpur că, în timpul unei călătorii în Malaezia, cu șase luni înainte de momentul asasinării, Kim Jong-nam i-a mărturisit unui prieten, Tomio Yoshio: „Mi-e frică, îmi fac griji pentru siguranța mea. Am nevoie de un șofer”, scrie publicația Newsweek, citând agenția Reuters.

La sfârșitul lunii trecute, polițiștii au declarat că, cu câteva zile înainte de a fi ucis, pe 13 februarie 2017, Kim Jong-nam s-ar fi întâlnit cu un agent americano-coreean.

Întâlnirea misterioasă ar fi avut loc, pe 9 februarie 2017, pe insula malaeziană Langawi.

„Știm că domnul Kim a discutat de mai multe ori în trecut cu agenții de informații sud-coreeni și că se afla sub protecția Chinei, deci nu ar trebui să ne surprindă faptul că avea legături și cu americanii”, a declarat sursei citate Toshimitsu Shigemura, un profesor al Universității Waseda din Tokyo, expert în dictatura dinastică nord-coreeană.

În opinia expertului, Kim Jong-nam încerca probabil să vândă serviciilor secrete americane informații sensibile despre regimul de la Phenian.

Indonezianca Siti Aishah (25 de ani) și vietnameza Doan Thi Huong (28 de ani) sunt acuzate de uciderea lui Kim Jong-Nam după ce i-au întins acestuia pe față VX — o substanță chimică extrem de toxică interzisă de SUA — pe aeroportul din Kuala Lumpur, la 13 februarie.

În momentul asasinării, Kim Jong-nam avea în rucsac bani lichizi în valoare de 138.000 de dolari. Dar nu doar atât, ci și 12 fiole de atropină, administrate de obicei bolnavilor de ulcer. Prima ipoteză a poliției este că fratele vitreg al lui Kim Jong-un, știind că ar putea fi atacat cu o substanță chimică extrem de toxică, precum VX, ar fi intenționat să folosească pe post de antidot atropina.

Cei 138.000 de dolari se află în prezent la biroul poliției din districtul Sepang, care are jurisdicție asupra locului crimei.

Siti Aishah și Doan Thi Huong, acuzate de uciderea lui Kim Jong-Nam, riscă pedeapsa cu moartea dacă vor fi găsite vinovate. Acuzatele au declarat în mod repetat că au fost înșelate pentru a comite atacul, despre care credeau că era o glumă de televiziune.

YXNoPWM4MjNmN2QzZWJiMDNkNTE5OWUxZmU0Y2IyZGQ1NGM5.thumb
Siti Aisyah

Scenariul vehiculat în presa internațională privind asasinarea lui Kim Jong-nam pornește de la premiza unui plan al dictatorului nord-coreean de a înlătura orice posibilă concurență din partea fratelui său vitreg la frâiele puterii.

Până la momentul asasinării, viața lui Kim Jong-nam a decurs sub un văl de ceață.

Bărbatul folosea mai multe pașapoarte false, lucru care ar fi dus, în 2001, la o lovitură politică accidentală împotriva tatălui său, fostul lider de la Phenian, Kim Jong-il. La acea dată, Kim Jong-nam fusese prins cu acte falsificate – identitatea unui dominican – în timp ce încerca să intre în Japonia. Bărbatul le-a declarat autorităților japoneze că intenționa să viziteze parcul Disneyland din Tokyo.

ODAmaGFzaD0zNWNiNGQyNTljMjdjNzU5NDgyODVlNjdkYzk0NDRmYg==.thumb
Doan Thi Huong

Observatorii au afirmat atunci că acest incident ar fi avut impactul unui act de dezonoare asupra tatălui său, fapt care ar fi dus la exilul fostului dictator nord-coreean.

În interviurile din presă, Kim Jong-nam a precizat în mod repetat că nu manifesta niciun interes pentru preluarea manetelor dinastice de la Phenian. Însă, fiind cel mai mare dintre fiii lui Kim Jong-il, ar fi putut avea o pretenție legitimă la titlul de „mare conducător”.

La câteva săptămâni după Kim Jong-un a devenit noul lider al Coreei de Nord, în 2011, fratele său declara unui jurnalist japonez că lumea va interpreta noul braț de fier al dictaturii ca o „glumă”. Într-un alt interviu, Kim Jong-nam preciza că el se opusese în repetate rânduri accederii la putere prin transfer ereditar.

Cunoscuții lui Kim Jong-nam spus că bărbatul și-a petrecut ultimii ani într-o atmosferă profund paranoică. Într-un documentar BBC, apropiații lui Kim Jong-nam povestesc că acesta voia să se stabilească în Elveția, unde își făcuse studiile, pentru că se temea mereu pentru viața lui și avea convingerea că va fi în siguranță în Europa.

Între timp, alte patru persoane sunt suspectate în plănuirea asasinatului: Ri Ji Hyon, Hong Song Hac, O Joong Gil și Ri Jae Nam. Toți cei patru bărbați au părăsit Malaezia în ziua asasinării lui Kim Jong-nam cu direcția Jakarta, iar de acolo ar fi plecat spre Phenian via Dubai și Vladivostok.  

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri