Live Text „Asalt major” al armatei ucrainene pe frontul de la Zaporojie. Putin ia în calcul mobilizarea a 450.000 de noi militari

Data actualizării: Data publicării:
ezgif.com-resize (12)
Militari ucraineni într-un atac din zona Robotîne, Zaporojie. Sursa gif: Twitter/armata ucraineană

Sursele media ruse anunță un „asalt major” al armatei ucrainene care ar fi în plină desfășurare pe frontul de la Zaporojie, mai exact în zona Robotîne, pe axa Orihiv-Tokmak. Atacul ucrainean este susținut de peste 80 de blindate. Armata ucraineană a publicat vineri imagini cu blindate americane Bradley și trupe speciale în acțiune pe acest front. Concomitent, serviciile secrete ucrainene apreciază că autoritățile de la Kremlin intenționează să inițieze un nou val de mobilizare în Federația Rusă, pentru recrutarea a 450.000 de noi soldați.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI. 

Rusia se regrupează şi îşi va relua ofensiva în estul Ucrainei, afirmă Kievul

ACTUALIZARE 23:50 Rusia se regrupează în partea de est a Ucrainei, controlată de Moscova, pentru a relua ofensiva, a declarat, vineri, generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ale armatei ucrainene, relatează Reuters.

„După o lună de lupte crâncene şi pierderi semnificative în direcţiile Kupiansk şi Lîman, inamicul îşi regrupează forţele şi mijloacele, aruncând simultan în luptă brigăzi şi divizii nou formate pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a declarat Sîrski pe canalul său Telegram.

Generalul a precizat că scopul principal al acestor măsuri este „creşterea nivelului potenţialului de luptă şi reluarea operaţiunilor ofensive active”.

Sîrski nu a oferit detalii despre regruparea rusă, dar a precizat că au continuat bombardamentele cu artilerie grea şi mortiere şi atacurile aeriene.

„În astfel de condiţii, trebuie să luăm rapid toate măsurile pentru a ne întări apărarea pe liniile ameninţate şi să avansăm acolo unde este posibil”, a arătat generalul.

Kupiansk, un oraş cu o populaţie de aproximativ 27.000 de locuitori înainte de război, a fost cucerit de Rusia în primele zile ale invaziei din februarie 2022, dar trupele ucrainene l-au recucerit apoi, într-o ofensivă fulgerătoare, în septembrie anul trecut, ceea ce a stânjenit Moscova.

Autorităţile regionale au anunţat o evacuare obligatorie a civililor din apropierea frontului din Kupiansk la începutul acestei luni, din cauza bombardamentelor zilnice ale Rusiei.

Turcia nu vede altă soluţie în afara acordului de export de cereale al Ucrainei cu Rusia

ACTUALIZARE 23:45 Turcia nu vede „o altă soluţie” decât acordul de export de cereale al Ucrainei cu Rusia, a declarat, vineri, ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan, respingând o posibilă rută alternativă pe care SUA ar lua-o în considerare, informează AFP.

„Ştim că se caută alte rute, dar nu vedem nicio soluţie alternativă la acordul iniţial din cauza riscurilor”, a declarat reporterilor ministrul turc de Externe Hakan Fidan, în vizită la Kiev.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care l-a primit pe şeful diplomaţie turce, a salutat întâlnirea de vineri ca „importantă”.

„Am vorbit despre situaţia creată de atacurile mârşave ale Rusiei asupra exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre”, a spus el pe Telegram. Acuzând Moscova de atacuri „calculate”, ce vizează să „provoace crize în diferite părţi ale lumii”, el a mai spus că doreşte „restabilirea securităţii pas cu pas” cu ajutorul Turciei.

Zelenski anunţă că a vorbit cu Biden: „America se va alătura pregătirii piloţilor şi inginerilor F-16”

ACTUALIZARE 23:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat, vineri seara, în mesajul video adresat naţiunii, importanţa de a accelera toate pregătirile necesare pentru a aduce cât mai aproape momentul în care Ucraina va primi avioanele F-16. El a anunţat că a avut o convorbire telefonică „bună” cu preşedintele american Joe Biden, iar Statele Unite vor participa la antrenarea piloţilor şi inginerilor ucraineni, fiind de aşteptat şi alte „noutăţi” în acest domeniu şi nu numai.

„Toate acordurile pe care le-am adus acasă de la partenerii noştri au fost deja puse în aplicare. În primul rând, avioanele F-16. Sarcinile sunt evidente. Pentru comunitatea internaţională - de a extinde cât mai mult posibil misiunile de antrenament. Pentru militari - de a accelera pregătirea infrastructurii, de a trimite piloţi şi ingineri pentru a asigura pregătirea deplină a Ucrainei. Şi cu toţii, împreună, lucrăm pentru a aduce momentul în care F-16 ne vor ajuta să ţinem teroriştii ruşi la distanţă cât mai mult posibil”, a spus Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a fost într-un turneu în Suedia, Olanda, Danemarca şi Grecia

La sfârşitul săptămânii trecute şi începutul acestei săptămâni, Volodimir Zelenski a fost într-un turneu în Suedia, Olanda, Danemarca şi Grecia, la capătul căruia a obţinut asigurări că Ucraina va primi avioanele F-16 pe care le cere de mult timp. Olanda, Danemarca şi Norvegia vor furniza Ucrainei avioanele în momentul în care Kievul va avea personal pregătit şi infrastructura necesară pusă la punct. Piloţii ucraineni au început deja pregătirea în Danemarca, iar Grecia va ajuta şi ea la aceste eforturi. SUA au anunţat, de asemenea, că vor pregăti pe teritoriul american piloţi ucraineni pentru F-16.

„Aseară târziu am avut o conversaţie cu preşedintele american Joe Biden. A fost o conversaţie bună. I-am mulţumit pentru felicitările de Ziua Independenţei (Ucrainei - n.r.). Am discutat despre cum să consolidăm în continuare libertatea. Şi avem un nou acord important: America se va alătura pregătirii piloţilor şi inginerilor F-16. Vor fi mai multe noutăţi în acest domeniu şi în alte domenii. Vă mulţumim!”, a declarat Zelenski în discursul video de vineri seară.

Liderul de la Kiev a subliniat că în privinţa avioanelor este extrem de importantă „problema coordonării” şi a spus că a discutat despre aceasta cu principalii responsabili din Ucraina.

„Pregătim noi pachete de apărare cu exact conţinutul de care soldaţii noştri au nevoie şi despre care mi-au vorbit atunci când am vizitat linia frontului”, a mai spus Zelenski, fără a da alte detalii.

Zelenski a spus că va fi o toamnă plină de evenimente pentru Ucraina, pe plan diplomatic

Pe plan diplomatic, Zelenski a spus că va fi o toamnă plină de evenimente pentru Ucraina şi a menţionat că l-a primit vineri, la Kiev, pe ministrul turc de Extrerne, cu care a discutat despre exportul de cereale pe Marea Neagră, dar şi despre medierea Turciei pentru eliberarea ucrainenilor care au fost luaţi prizonieri de ruşi.

Moscova a confirmat vineri că este în pregătire o întâlnire între Vladimir Putin şi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Zelenski a spus că întâlnirea cu ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, „a fost o întâlnire importantă”.

„Aceasta include componenta de securitate, activitatea noastră diplomatică comună şi lucrurile umanitare fundamentale pe care le facem împreună. În special, este vorba de eliberarea oamenilor noştri din captivitatea rusă. Am vorbit despre formula de pace şi despre pregătirea Summitului global pentru pace. Am vorbit, de asemenea, despre situaţia care a apărut din cauza atacurilor josnice ale Rusiei asupra exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre. Evident, acestea sunt atacuri la adresa securităţii globale. Ele sunt calculate. Ele au ca scop provocarea de crize în diferite regiuni ale lumii. Şi, împreună cu Turcia, putem restabili securitatea pas cu pas, aşa cum am dovedit în mod repetat. Cred că vom face chiar mai mult împreună”, a menţionat Zelenski.

Pe plan intern va continua ofensiva împotriva corupţiei

Preşedintele ucrainean a sugerat că pe plan intern va continua ofensiva împotriva corupţiei şi noi măsuri în acest sens sunt de aşteptat săptămâna viitoare.

„Vor avea loc câteva reuniuni politice interne speciale. Acestea sunt deja programate. În ceea ce priveşte deciziile legislative, este vorba despre ceea ce va proteja cu siguranţă statul nostru de toţi cei care încearcă să îl slăbească şi care, din păcate, nu se gândesc la Ucraina, chiar dacă deţin funcţii în sistemul de stat. Puterea Ucrainei nu are alternative”, a punctat liderul ucrainean, în condiţiile în care Ucraina aşteaptă în această toamnă raportul UE care îi evaluează eforturile făcute pentru a putea deschide negocierile de aderare.

În final, preşedintele a mulţumit soldaţilor care luptă în diverse puncte ale frontului, menţionând câteva dintre localităţile „fierbinţi” în cadrul actualei contraofensive ucrainene: sectorul Bahmut, sectorul Lîman, Kreminna, Orihiv, Doneţk, Kremenciuk, Zaporojie.

Grupul paramilitar Wagner este „frânt”, estimează un ministru ucrainean

ACTUALIZARE 20:00 Grupul paramilitar Wagner este „frânt”, a declarat, vineri, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în urma presupusei morţi a liderului acestuia, Evgheni Prigojin, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Nu mai există propriu-zis un grup Wagner ca forţă serioasă, aşa cum exista în urmă cu un an. Sunt frânţi”, a declarat Reznikov într-un interviu.

Potrivit ministrului ucrainean, presupusa dispariţie a lui Prigojin „l-a slăbit” pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Pentru că a arătat lumii că dacă Putin face o înţelegere cu cineva şi încalcă înţelegerea, atunci nu se mai poate avea încredere în el”, a adăugat Reznikov, potrivit unor extrase din acest interviu publicate în avans.

Şeful diplomaţiei turce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev

ACTUALIZARE 19:30 Şeful diplomaţiei turce, Hakan Fidan, s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în cadrul unei vizite rare, au anunţat autorităţile respective din cele două ţări, potrivit AFP, transmite Agerpres.

„Ministrul nostru a fost primit la Kiev de şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski”, a precizat Ministerul turc de Externe pe reţelele sociale.

Zelenski a confirmat întâlnirea pe Telegram, precizând că au discutat în particular despre „riscurile puse de blocada rusă asupra coridorului de cereale pe Marea Neagră”.

La jumătatea lunii iulie, Rusia s-a retras din acordul care a permis timp de aproape un an ca milioane de tone de cereale ucrainene să părăsească ţara pe mare.

În ultimele săptămâni, Moscova a lansat o serie de atacuri asupra unor infrastructuri portuare din Odesa şi din porturile de pe Dunăre.

La rândul său, Ucraina caută parteneri pentru a-şi relansa exporturile, inclusiv pe Marea Neagră.

Kievul a efectuat, de asemenea, mai multe atacuri asupra unor nave ruseşti în Marea Neagră, inclusiv asupra unui petrolier, şi a ameninţat la rândul său navele care se îndreptau spre porturile ruseşti şi ocupate de Moscova.

Turcia a acţionat mult timp ca mediator între cele două ţări beligerante, însă relaţiile cu Moscova au devenit tensionate după ce Ankara a predat Ucrainei comandanţi ai regimentului ultranaţionalist Azov.

Cu toate acestea, la începutul lunii august, preşedintele Vladimir Putin a cerut sprijinul Turciei pentru a exporta cereale din vasta recoltă rusă, ale cărei livrări au fost îngreunate din cauza sancţiunilor occidentale.

Kiril Budanov: „Rușii recrutează între 20.000 - 22.000 de militari în fiecare lună”

ACTUALIZARE 16:15 Șeful spionajului militar ucrainean, Kiril Budanov, a declarat într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă că Putin și elitele de la Kremlin iau în calcul un nou val de mobilizare care să presupună atragerea a 450.000 de noi recruți pentru armata rusă.

„Mobilizarea are loc în fiecare lună”, a spus Budanov. „Se cheamă «mobilizare ascunsă». Ăsta-i termenul. Între 20 și 22 de mii de ruși sunt mobilizați în acest fel în fiecare lună. Acum (cei de la Kremlin) iau în considerare opțiunea - decizia nu e încă luată - legată de mobilizarea a 450.000 de rezerviști”.

Ucrainenii au distrus patru rachete ruseşti deasupra regiunii ucrainene Odesa

ACTUALIZARE 12.10 Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus patru rachete ruseşti deasupra regiunii ucrainene Odesa, în timpul nopții, au anunțat Forţele Aeriene ucrainene, scrie CNN.

Două rachete ghidate de tip Kh-59 au fost lansate dintr-un avion de tip Suhoi 34 (Su-34), la Marea Neagră, iar două rachete de croazieră de tip Kalibr de la bordul unei nave, de la Marea Azov, precizează într-o postare pe Telegram Forţele Aeriene.

Rusia a ţintit din nou instalaţii portuare, acuză şeful Administraţiei Militare regionale Oleg Kiper. ”Inamicul a atacat regiunea Odesa, peste noapte, de două ori”, declară el pe Telegram. Primele două rachete au fost trase către un port, către miezul nopţii de joi spre vineri, iar rachetele de tip Kalibr au fost lansate ”câteva ore mai târziu”, către centrul regional.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât drone, în aceeaşi noapte, în regiunea Dnipro, potrivit Forţelor Aeriene ucrainene.

Rusia atacă în mod repetat porturi din regiunea Odesa, la Marea Neagră, dar şi porturi mai mici de la Dunăre, după ce s-a retras în iulie din Acordul de la istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene, mediat de ONU. Kievul acuză Moscobva de ţintirea deliberată a infrastructurii portuare cu scopul de a bloca expoetul cerealelor ucrainene, alimentând temeri cu privire la securitatea alimentară a unor ţări sărace.

Ucrainenii au angajat în luptă peste 80 de blindate occidentale lângă Robotîne

ACTUALIZARE 09:10 În noaptea de 24/25 august au apărut imagini cu ceea ce pare a fi un amplu atac al armatei ucrainene pe frontul de la Robotîne - localitate recent eliberată de trupele Kievului. Ucrainenii au atacat aici cu „cel puțin 83 de blindate”, conform unor imagini în infraroșu transmise de o dronă de observare a rușilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Forțele militare ucrainene au publicat imagini care prezintă acțiuni ale trupelor speciale în aceeași regiune.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De asemenea, pe rețelele sociale au apărut inclusiv imabini cu blindate americane Bradley ale armatei ucrainene care „operează în afara Robotîne”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Atacuri cu drone asupra peninsulei Crimeea

„Nouă drone au fost distruse în urma impactului tirurilor deasupra teritoriului Republicii Crimeea. 33 de drone au fost neutralizate prin mijloace de război electronic şi s-au prăbuşit fără a-şi atinge ţinta”, a indicat Apărarea rusă pe Telegram.

A major Russian ammunition depot exploded after suspected Ukrainian strikes at Starokrymsky military training ground in annexed eastern Crimea.
Un important depozit de muniții rusesc a explodat după atacul ucrainenilor la baza de antrenament militar Starokrimski din estul Crimeei anexate. Foto: Profimedia Images

Ministerul nu a furnizat nicio informaţie cu privire la eventuale pagube sau victime ca urmare a distrugerii dispozitivelor. Guvernatorul Sevastopolului Mihail Razvojaiev a anunţat anterior că mai multe avioane au fost doborâte în largul peninsulei „în zona Capului Chersonese”, situat la aproximativ 10 km de Sevastopol.

Moscova a doborât o rachetă ucraineană care viza „ţinte civile” în regiunea Kaluga precum şi „mai multe drone” în largul Crimeei, au anunţat de asemenea vineri dimineaţa autorităţile ruse.

O tentativă de atac a Kievului împotriva „unor ţinte civile de pe teritoriul Federaţiei Ruse a fost dejucată”, a indicat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. „Racheta a fost detectată şi distrusă de sistemele de apărare aeriană deasupra teritoriului regiunii Kaluga” la sud-vest de capitala rusă, a adăugat sursa citată fără a furniza informaţii privind locurile vizate sau eventuale victime sau pagube.

Agenţia de presă TASS a anunţat, de asemenea, închiderea traficului aerian pe aeroporturile internaţionale Vnukovo şi Domodedovo din Moscova vineri dimineaţa, citând surse din cadrul aviaţiei.

Regiunea Kaluga se învecinează cu cea a Moscovei, care a fost vizată de mai multe ori în ultimele zile de drone ucrainene, potrivit autorităţilor ruse.

O grupare rusă pro-Kiev îi îndeamnă pe mercenarii Wagner să treacă de partea Ucrainei și să răzbune moartea lui Prigojin 

Un grup de militanţi ruşi care luptă de partea Ucrainei îi îndeamnă pe mercenarii Wagner să schimbe tabăra şi să li se alăture pentru a răzbuna moartea fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, şi a comandantului lor Dmitri Utkin, relatează Reuters. 

„Acum vă confruntaţi cu o alegere serioasă: puteţi sta într-o boxă a Ministerului rus al Apărării şi puteţi servi drept câini de pază pentru executanţii comandanţilor voştri sau vă puteţi răzbuna”, a declarat comandantul Corpului Voluntarilor Ruşi Denis Kapustin, într-un mesaj video transmis joi seară. „Pentru a vă răzbuna, trebuie să treceţi de partea Ucrainei”, a spus comandantul. 

Biden şi Zelenski au vorbit despre pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane F-16 (Casa Albă)

Preşedintele american Joe Biden a discutat joi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la pregătirea de către SUA a piloţilor ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16, pregătire care va începe în luna septembrie, a anunţat Casa Albă.

"Preşedinţii Biden şi Zelenski au discutat despre începerea pregătirii piloţilor de luptă ucraineni şi garanţia unei aprobări rapide pentru ca alte naţiuni să transfere avioane F-16 în Ucraina la finalizarea pregătirii", a declarat executivul american într-un comunicat

Piloţi ucraineni vor fi antrenaţi din septembrie de către Statele Unite pe modelul de avion de vânătoare F-16, a anunţat joi Pentagonul.

"Aceşti piloţi vor urma un curs în limba engleză" în Texas în septembrie, înainte "de a participa la pregătirea pentru pilotaj" în Arizona, în sud-vestul Statelor Unite, luna următoare, a indicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri