Live Text Rusia pregătește o ofensivă majoră în Harkov. Ucrainenii spun că Putin a trimis 100.000 de soldați și 900 de tancuri

Data actualizării: Data publicării:
Military conflict continues in Mariupol, Ukraine - 23 Mar 2022
Foto: Profimedia Images
Din articol
Ministrul britanic al Apărării: Putin nu a îndrăznit să se apropie de NATO. Rusia este mult mai fragilă decât recunoaște Kuleba: Ucraina respinge apelurile la o pace abstractă. Nu facem concesii de dragul unei iluzii Generalul Milley: Contraofensiva ucraineană avansează lent din cauza minelor Spania va trimite săptămâna viitoare Ucrainei cele patru noi tancuri Leopard promise Rușii pregătesc o ofensivă majoră în Harkov SUA și NATO rămân fără muniție. Ucraina trage între 2.000 și 3.000 de obuze pe zi Kremlinul avertizează asupra „riscurilor” de securitate după retragerea Rusiei din acordul privind exportul de cereale Ministerul rus al Finanţelor estimează că o povară a datoriei mai mare este inevitabilă în contextul cheltuielilor militare FSB a arestat o femeie pentru că ar fi ajutat Ucraina să pună la cale un „act terorist” asupra unei infrastructuri esenţiale Marea Britanie dezmembrează vehiculele armatei ruse capturate în Ucraina pentru a le afla secretele Moscova i-a încurajat pe ruși să viziteze Crimeea, în ciuda faptului că este o zonă de război Forţele ruse din sudul Ucrainei vor trebui probabil să-şi raţionalizeze muniţia, susțin experții militari britanici Rușii spun că bombardamentele din Odesa și Nikolaev au fost „un atac din răzbunare” Situație „complicată” pe frontul din est. În sud, Ucraina avansează pe două direcții Grupul Wagner și-a închis principala bază din Rusia. "Wagner pleacă spre alte poziţii" Rusia spune că a doborât 28 de drone ucrainene  Rusia lansează atacuri aeriene asupra oraşului Odesa, la 24 de ore după atacul de pe podul Crimeea Apărarea antiaeriană activată în regiunea Odesa după expirarea acordului privind exportul de cereale Traficul pe podul Crimeea a fost reluat pe o singură bandă, potrivit unui oficial rus Acordul privind exportul de cereale ucrainene a expirat Trimisul papal va discuta cu Biden despre repatrierea copiilor ucraineni Cele mai importante informații din ziua precedentă

Rusia a lansat atacuri aeriene asupra oraşului Odesa, la 24 de ore după atacul de pe podul Crimeea. Explozii au fost auzite în oraşul Odesa, în sudul Ucrainei, marţi dimineaţă, la aproximativ 24 de ore după un atac ucrainean asupra podului Kerci, care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală, iar apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată. Alerte aeriene au fost declanşate marţi în toată ţara, în regiunile Odesa, Nikolaev, Herson, Zaporijjie, dar şi în Doneţk, Harkov, Dnipropetrovsk, Poltava, Kirovograd şi Cerkasî. Atacul rușilor asupra orașelor-port Odesa și Nikolaev a fost „din răzbunare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Pe front, rușii pregătesc o ofensivă în regiunea Harkov, unde ar fi adus peste 100.000 de soldați. Contraofensivă ucraineană înaintează „lent” în cel puțin două direcții în sudul țării.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Ministrul britanic al Apărării: Putin nu a îndrăznit să se apropie de NATO. Rusia este mult mai fragilă decât recunoaște

ACTUALIZARE 21:55NATO se dovedește un factor de descurajare eficient pentru președintele Vladimir Putin, a spus marți ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace. El susține că „Rusia este mult mai fragilă” decât dorește Moscova să recunoască, potrivit Sky News.

Arrow 22, Kankaanpää, Finland - 04 May 2022
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace. Foto: Profimedia

„Un președinte Putin din ce în ce mai agresiv, cu linii roșii amenințătoare constante care apoi, de obicei, se topesc, nu a îndrăznit să se apropie de NATO”, a spus Ben Wallace, la conferința Tony Blair Institute for Global Change de la Londra, unde a făcut mai multe comentarii cu privire la războiul din Ucraina.

„Rusia a fost foarte, foarte precaută în ceea ce privește respectarea teritoriului NATO. Nu am văzut lovituri de bici în zone precum Estonia sau Letonia”, spune el.

Citește continuarea AICI

Kuleba: Ucraina respinge apelurile la o pace abstractă. Nu facem concesii de dragul unei iluzii

ACTUALIZARE 21:45 Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a respins marţi, de la tribuna ONU, apelurile la o „pace abstractă” din partea unor ţări şi comentatori, pentru că, susține el, acest lucru i-ar permite Rusiei să se impună în ţara sa, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Auzim mereu apeluri la o pace abstractă, dar cele mai multe dintre ele nu vizează cu adevărat pacea, ci altceva”, a declarat Kuleba într-un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU, reunită pentru a discuta situaţia din Ucraina.

Potrivit ministrului, atunci când cineva cere Kievului să se aşeze la masa negocierilor şi să pună capăt războiului, „ceea ce spune de fapt este că Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze pământul pe care l-a furat şi să continue să ucidă, să tortureze, să violeze şi să intimideze oamenii din teritoriile ocupate”.

Citește continuarea AICI

Generalul Milley: Contraofensiva ucraineană avansează lent din cauza minelor

ACTUALIZARE 21:40 Statele Unite cred că Ucraina face progrese în contraofensiva împotriva forţelor ruse, dar aceasta va lua timp pentru că minele plasate de ruşi împiedică o înaintare mai rapidă, au declarat marţi principalii responsabili ai armatei americane, transmite dpa.

Review of the President's Fiscal Year 2023 Funding Request for the US Department of Defense, Washington, District of Columbia, USA - 03 May 2022
Generalul Mark Milley, șeful Statelor Majore Întrunite ale armatei americane. Foto: Profimedia Images

„În pofida costurilor enorme, ucrainenii avansează constant şi deliberat, ducând bătălii brutale şi sângeroase pentru a-şi recupera teritoriul”, le-a spus reporterilor şeful de Stat Major interarme, generalul Mark Milley, după o videoconferinţă cu Grupul internaţional de contact pentru Ucraina, vizând coordonarea asistenţei militare.

El a recunoscut că lupta avansează lent, dar a insistat că activitatea mult-necesară de deminare ia timp. „Este departe de a fi un eşec”, a spus generalul Milley, subliniind că „au rămas multe lupte de dat”. Războiul, a prezis el, „va fi lung, va fi dur, va fi sângeros”.

La rândul său, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a afirmat că aliaţii Kievului nu vor abandona sprijinul pentru Ucraina. 'Munca noastră continuă şi vom face tot ceea ce putem pentru a ne asigura că ucrainenii pot reuşi', a spus secretarul apărării al SUA.

Spania va trimite săptămâna viitoare Ucrainei cele patru noi tancuri Leopard promise

ACTUALIZARE 21:35 Spania a trimis marţi Ucrainei un spital de campanie consolidat, iar săptămâna viitoare alte patru tancuri de luptă Leopard 2A4 promise vor pleca pe mare spre această ţară, în plus faţă de cele şase care au fost deja transferate în aprilie, potrivit EFE, citată de Agerpres. 

Titulara de la Ministerul Apărării spaniol, Margarita Robles, i-a informat pe aliaţi în legătură cu aceste transporturi în timpul unei reuniuni a miniştrilor apărării din cadrul Grupului de contact pentru apărare privind Ucraina, cunoscut sub numele de „Formatul Ramstein”, la care a participat prin videoconferinţă.

Împreună cu cele patru tancuri Leopard, vor fi trimise, după reviziile respective, zece transportoare blindate pentru trupe şi mai multe vehicule blindate de teren, camioane uşoare şi ambulanţe.

Un alt transport de arme uşoare şi muniţie de mare calibru va fi trimis de-a lungul acestei veri, a anunţat Robles.

Spitalul de campanie consolidat, donat de Spania, cu o capacitate pentru intervenţii chirurgicale de urgenţă, facilităţi postoperatorii esenţiale, farmacie, sterilizare, laborator şi două module de internare, a fost expediat marţi.

Sosirea sa în Polonia, în tranzit spre Ucraina, este prevăzută pentru 23 iulie, potrivit Ministerului spaniol al Apărării, care indică faptul că medicii ucraineni şi personalul de sprijin logistic care au urmat un program de formare la Zaragoza s-au întors ieri în ţara lor pentru a putea desfăşura, asambla şi opera acest spital în zona de conflict.

Robles a reafirmat angajamentul Spaniei faţă de Ucraina şi a evidenţiat activitatea centrului de instruire din Toledo, din centrul Spaniei, unde au fost deja instruiţi aproape 90% din cei 2.000 de soldaţi trimişi.

Rușii pregătesc o ofensivă majoră în Harkov

ACTUALIZARE 19:00 Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat marți că Rusia și-a concentrat forțele în sectorul Kupiansk.

Oficialii ucraineni au subliniat din ce în ce mai mult o intensificare a activității militare rusești în apropiere de Kupiansk și de Lîman, în nord-estul regiunii Harkov. Ambele orașe au fost recucerite de Ucraina la sfârșitul anului trecut, iar Lîman este, de asemenea, un important nod feroviar.

Armata ucraineană spune că Rusia a adus 100.000 de soldați și peste 900 de tancuri în zonă pentru o ofensivă în regiunea Harkov. 

De asemenea, trupele ruse continuă să trimită rezerve în sectorul Bahmut din estul Ucrainei pentru a încerca să oprească avansarea forțelor ucrainene, a mai declarat Sîrski.

Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucrainei, a spus că atacul de la Kupiansk poate fi o tactică de diversiune folosită pentru a ridica presiunea asupra sectoarelor în care contraofensiva ucraineană înaintează.

„De îndată ce preluăm inițiativa operațională și începem să înaintăm, inamicul atacă imediat în alte direcții pentru a distrage atenția”, a declarat aceasta.

SUA și NATO rămân fără muniție. Ucraina trage între 2.000 și 3.000 de obuze pe zi

ACTUALIZARE 16:25 SUA și Europa se luptă să furnizeze Ucrainei cantitatea mare de muniție de care va avea nevoie pentru o contraofensivă prelungită împotriva Rusiei, iar oficialii occidentali se grăbesc să intensifice producția pentru a evita lipsurile pe câmpul de luptă care ar putea împiedica progresul Ucrainei, scrie CNN.

Oficialii americani au subliniat pentru CNN că există un anumit nivel de muniție în stocuri, în esență o rezervă de urgență, de care armata nu este dispusă însă să se despartă. Nivelurile acestor stocuri sunt clasificate.

ucraina munitie
SUA și NATO și-au consumat stocurile de muniție. Foto: Facebook/Ministerul Apărării din Ucraina

Până în prezent, SUA au furnizat Ucrainei peste 2 milioane de cartușe de artilerie de 155 mm, potrivit Pentagonului. Departamentul Apărării și-a stabilit obiectivul de a produce 70.000 de obuze de artilerie pe lună și acum produce puțin sub 30.000 de obuze lunar, potrivit unui purtător de cuvânt al Armatei - în creștere de la aproximativ 15.000 pe lună când a început războiul din Ucraina în februarie 2022.

La un an și jumătate de război, Ucraina folosește în continuare între 2.000 și 3.000 de obuze de artilerie pe zi împotriva forțelor ruse.

Citește continuarea AICI.

Kremlinul avertizează asupra „riscurilor” de securitate după retragerea Rusiei din acordul privind exportul de cereale

ACTUALIZARE 16:00 Continuarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, aşa cum a propus Kievul, comportă "anumite riscuri" de securitate, a avertizat marţi Kremlinul, după refuzul Moscovei de a prelungi înţelegerea internaţională prin care aceste exporturi erau autorizate, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

„În absenţa unor garanţii de securitate adecvate, apar anumite riscuri”, le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că „dacă ceva trebuie să fie elaborat fără Rusia, trebuie să fie luate în considerare asemenea riscuri”.

La câteva ore după retragerea Rusiei din acest acord crucial pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, Peskov a acuzat Kievul de utilizarea coridorului maritim destinat până acum exportului de cereale ucrainene „în scopuri militare”.

„Nu mai este niciun secret pentru nimeni, este un fapt evident că această zonă era utilizată de regimul de la Kiev în scopuri militare", le-a spus el jurnaliştilor. "Este un aspect foarte important, de care nu trebuie să uităm”, a adăugat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept „cinică” poziţia ţărilor europene care, în opinia sa, nu au permis îndeplinirea condiţiilor acordului pentru partea rusă, ceea ce a dus la retragerea Moscovei din pact.

„Nu este vina lui Antonio Guterres, secretarul general al ONU”, a afirmat el.

Rusia consideră că acordul nu a permis ridicarea obstacolelor şi sancţiunilor în faţa propriilor exporturi de cereale şi îngrăşăminte, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple.

Dmitri Peskov a mai spus că Moscova este „fără îndoială” pregătită să-şi exporte cerealele gratuit ţărilor africane care au cea mai mare nevoie

Această propunere va fi discutată cu partenerii africani ai Kremlinului la următorul summit Rusia-Africa, programat pentru sfârşitul lunii iulie la Sankt Petersburg, a precizat el.

Expirarea acordului antrenează „retragerea garanţiilor de securitate” pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a indicat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc, Hakan Fidan. Turcia, alături de ONU, a mediat respectivul acord.

„În mod concret, aceasta înseamnă retragerea garanţiilor cu privire la siguranţa navigaţiei şi restabilirea unei zone temporar periculoase în nord-vestul Mării Negre”, precum „dizolvarea Centrului Comun de Coordonare de la Istanbul”, i-a transmis Lavrov omologului său turc, conform unui comunicat publicat de Ministerul rus de Externe.

Ministerul rus al Apărării a afirmat marţi că a efectuat în noaptea de luni spre marţi „un atac ca represalii”, care a permis - potrivit lui - distrugerea „instalaţiilor unde acte teroriste împotriva Rusiei erau pregătite cu ajutorul dronelor navale”, la o zi după un atac ucrainean împotriva podului peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea - anexată de Moscova în 2014 - de Rusia continentală.

„Locul de fabricare a acestora la un şantier naval în apropierea oraşului-port Odesa” a fost atacat de asemenea, iar aproximativ „70.000 de tone” de carburant au fost distruse în "instalaţiile de stocare" din apropiere de Odessa şi Mikolaiv, a precizat ministerul rus într-un comunicat.

Armata ucraineană a declarat anterior că „şase rachete de croazieră Kalibr” ruseşti au vizat Odesa, precizând totodată că acestea au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană, dar că unda de şoc şi fragmente de rachete „au avariat infrastructuri portuare şi mai multe locuinţe particulare”.

Ministerul rus al Finanţelor estimează că o povară a datoriei mai mare este inevitabilă în contextul cheltuielilor militare

ACTUALIZARE 15:55 Majorarea poverii datoriei Rusiei este inevitabilă în contextul în care Moscova cheltuie sume mari în sectoarele apărare şi economie, a declarat marţi un oficial de rang înalt din Ministerul rus al Finanţelor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Confruntaţi cu un deficit bugetar pe primele cinci luni de 42 de miliarde de dolari, oficialii ruşi au recunoscut că este nevoie de măsuri pentru ţinerea sub control a deficitului, iar la un forum economic care a avut loc luna trecută au apreciat că unele reduceri de cheltuieli ar putea fi inevitabile, în timp ce majorarea împrumuturilor de pe piaţa internă sau creşterea taxelor sunt alternative mai puţin atractive.

Actualul nivel de îndatorare al Rusiei este de 22.800 miliarde de ruble (sau 14,9% din PIB), a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul rus al Finanţelor, Irina Okladnikova, apreciind că 20% din PIB este o limită superioară sigură pentru gradul de îndatorare.

„Înţelegem că în situaţia actuală, datoria se va majora, este o situaţie fără speranţă. Vom fi nevoiţi să facem acest lucru pentru că partea de cheltuieli creşte. Trebuie să sprijinim economia, trebuie să sprijinim sectorul apărării şi avem patru noi regiuni care au nevoie de un sprijin semnificativ”, a spus Irina Okladnikova la o reuniune organizată în camera superioară a Parlamentului Rusiei.

Moscova a proclamat anexarea a patru regiuni ocupate în Ucraina, Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, la scurt timp după organizarea unor referendumuri în luna septembrie a anului trecut, pe care atât Kievul cât şi Occidentul le-au denunţat ca ilegale şi coercitive.

„În consecinţă, datoria noastră va creşte, dar vom încerca să rămânem în interiorul unor limite sigure. Acest 20% din PIB este plafonul de îndatorare pe care nu ar trebui să îl depăşim nici în cea mai pesimistă situaţie”, a spus Okladnikova.

Însă în paralel cu creşterea poverii datoriei, anumite cheltuieli ale Rusiei ar urma să scadă şi ele.

Ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a precizat că în 2024 cheltuielile bugetare ar urma să fie reduse cu aproximativ 450 de miliarde de ruble (10% din aşa-numitele cheltuieli neprotejate) pentru a face rost de bani pentru alte priorităţi.

„Redistribuirea a 10% către noi iniţiative care sunt importante pentru ţară la acest moment nu este aşa de grav”, a apreciat Siluanov într-un interviu pentru portalul de ştiri Argumenty i Fakty.

„Avem cheltuieli bugetare de puţin peste 29.000 de miliarde de ruble”, a subliniat Siluanov şi doar 4.500 de miliarde de ruble ar urma să fie vizate de tăieri, ceea ce înseamnă că aproximativ 450 de miliarde de ruble (4,97 miliarde de dolari) ar urma să fie redistribuite anual următor.

FSB a arestat o femeie pentru că ar fi ajutat Ucraina să pună la cale un „act terorist” asupra unei infrastructuri esenţiale

ACTUALIZARE 13:25 Serviciul de securitate al Rusiei (FSB) a anunţat marţi că a arestat o femeie cu cetăţenie rusă pe care o suspectează că a colectat informaţii despre o „instalaţie de infrastructură critică” la ordinul serviciilor de informaţii din Ucraina, relatează Reuters.

FSB nu a precizat despre ce instalaţie de infrastructură este vorba, dar o înregistrare video de supraveghere - despre care presa rusă a spus că a fost făcută de FSB - arată că suspecta îşi folosea telefonul pentru a filma în apropierea unei centrale hidroelectrice din oraşul Uglici din regiunea rusă Iaroslavl, aflată la nord de Moscova.

Femeia, despre care presa spune că se numeşte Veronika Netunaeva, este apoi prezentată în timp ce este arestată în biroul ei de către agenţi mascaţi ai FSB şi ai poliţiei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sâmbătă, un tribunal a dispus ca suspecta să fie reţinută timp de două luni, a relatat agenţia de presă RIA.

Baza, un canal de ştiri rusesc care publică uneori materiale ale FSB, a publicat un schimb de mesaje între suspectă şi un presupus coordonator ucrainean, în care femeia este de acord să furnizeze coordonatele de pe hartă ale liniilor de cale ferată locale, ale birourilor de recrutare militară şi ale centralei hidroelectrice. În schimbul de mesaje, a cărui autenticitate nu a putut fi verificată de Reuters, suspecta scrie că doreşte ca dronele ucrainene să lovească adânc în interiorul Rusiei pentru a submina sprijinul pentru Vladimir Putin.

Cealaltă persoană îi scrie că pune la cale explozii în întreaga Rusie şi spune că există multe hidrocentrale în regiunea Iaroslavl.

„Le vom arunca în aer pentru ca Rusia să îşi retragă trupele din (oraşul Bahmut din estul Ucrainei)”, scrie persoana neidentificată.

FSB a precizat într-un comunicat că a reţinut-o pe femeia „care, la instrucţiunile serviciilor speciale ucrainene, a colectat şi transmis informaţii despre unul dintre obiectivele de infrastructură critică din regiunea Iaroslavl cu scopul de a comite un atac terorist”. FSB a precizat că a fost deschis un dosar penal împotriva femeii sub acuzaţii care se pedepsesc cu până la zece ani de închisoare. Nu se ştie deocamdată cum a pledat femeia.

Arestarea sa a fost anunţată la o zi după un atac asupra podului Crimeei, o linie de aprovizionare cheie pentru trupele ruseşti care luptă în Ucraina. Moscova a acuzat Kievul pentru acest incident.

Rusia a reţinut o serie de presupuşi sabotori despre care spune că ajută Ucraina. Luna trecută, FSB a arestat un grup de foşti lucrători din domeniul apărării pe care i-a acuzat că au furnizat Kievului documente tehnice referitoare la forţele aeriene ruseşti.

Marea Britanie dezmembrează vehiculele armatei ruse capturate în Ucraina pentru a le afla secretele

ACTUALIZARE 13:20 Marea Britanie dezmembrează vehicule blindate rusești capturate în Ucraina pentru a afla mai multe despre cum să se apere împotriva oricărui atac viitor, a dezvăluit șeful militar britanic.

Amiralul Sir Tony Radakin a mai declarat pentru Sky News că războiul din Ucraina a fost un „semnal de alarmă” pentru forțele sale.

Ben Wallace a descris Ucraina ca fiind un „laborator de luptă” pentru trupele ucrainene și aliații lor occidentali, în timp ce experimentează noi arme și tehnologii pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

Moscova i-a încurajat pe ruși să viziteze Crimeea, în ciuda faptului că este o zonă de război

ACTUALIZARE 13:15 Atacul de luni de pe podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a ucis un cuplu care călătorea cu fiica lor în vacanță, potrivit Sky News.

În ciuda faptului că Crimeea a fost supusă unor atacuri repetate, oficialii ruși au continuat să promoveze zona ocupată ca destinație turistică, potrivit analiștilor.

Aceștia „i-au îndemnat pe civilii ruși să traverseze și să meargă cu mașina într-o zonă de război, în loc să îi sfătuiască să o evite, așa cum ar face un guvern responsabil”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.

În urma exploziilor de luni, traficul civil intens a fost redirecționat din Crimeea către Rusia prin sudul Ucrainei ocupate.

Forţele ruse din sudul Ucrainei vor trebui probabil să-şi raţionalizeze muniţia, susțin experții militari britanici

ACTUALIZARE 13:10 Forţele ruse de ocupaţie din sudul Ucrainei vor trebui probabil să-şi raţionalizeze muniţia de artilerie pentru a rămâne operaţionale, susţin experţi militari britanici, relatează DPA, potrivit Agerpres.

În pofida ofensivei ucrainene, este improbabil ca armata ucraineană să fi străpuns liniile primare defensive ale Rusiei, se menţionează în raportul zilnic de marţi al Ministerului Apărării de la Londra.

Un cap de pod ucrainean pe partea ocupată de Rusia a râului Nipru din regiunea Herson reprezintă o provocare suplimentară pentru comandanţii ruşi, menţionează sursa citată. În strategia militară, un „cap de pod” se referă la o zonă la sol pe partea controlată de inamic a unui râu care, dacă este ocupată cu succes, poate asigura un punct de plecare întărit pentru noi înaintări.

Comandanţii ruşi sunt „probabil preocupaţi de vulnerabilitatea flancului lor de sud-vest”, se menţionează în comunicatul britanic.

Ministerul Apărării de la Londra publică informaţii zilnice despre război de la declanşarea invaziei ruse, în februarie 2022. Moscova susţine că informaţiile prezentate reprezintă o dezinformare.

Rușii spun că bombardamentele din Odesa și Nikolaev au fost „un atac din răzbunare”

ACTUALIZARE 12:40 Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a efectuat lovituri peste noapte asupra a două orașe-port ucrainene în ceea ce a numit „un atac masiv din răzbunare” la o zi după atacul ucrainenilor asupra podului din Crimeea.

Potrivit Reuters, rușii spun că au lovit Odesa și Nikolaev și au distrus toate țintele.

Tass citează ministerul susținând că a lovit „facilități în care erau pregătite acte teroriste împotriva Federației Ruse folosind ambarcațiuni fără echipaj, precum și la locul de fabricație a acestora la un șantier naval din apropierea orașului Odesa”.

Situație „complicată” pe frontul din est. În sud, Ucraina avansează pe două direcții

ACTUALIZARE 11:30 Ucraina susține că situația este „complicată” în estul țării, dar a avut un oarecare succes în ofensiva din sud. 

Comandantul forțelor terestre ucrainene, a spus: „Situația este complicată, dar sub control (în est). Rusia și-a concentrat forțele în direcția Kupiansk, în regiunea de nord-est a Harkovului, dar trupele ucrainene au respins atacurile.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a raportat că situația din sud este stabilă, dar în favoarea Ucrainei. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Grupul Wagner și-a închis principala bază din Rusia. "Wagner pleacă spre alte poziţii"

ACTUALIZARE 11:15 Grupul de mercenari Wagner a anunţat luni închiderea bazei sale principale din Rusia, situată în oraşul Molkino din regiunea Krasnodar (sud), transmite EFE.

"Înlăturăm steagurile Rusiei şi ale companiei militare private Wagner de la baza noastră din Molkino. Baza încetează să mai existe. Wagner pleacă spre alte poziţii", anunţă un wagnerit într-o înregistrare video difuzată pe canalul Telegram Razgruzka Wagnera, apropiat companiei paramilitare.

Un alt mercenar care apare în înregistrare a declarat că, după coborârea steagurilor, baza din Molkino "va înceta oficial să mai existe începând din 30 iulie".

Citește continuarea AICI.

Rusia spune că a doborât 28 de drone ucrainene 

ACTUALIZARE 10:10 Apărarea antiaeriană rusă a doborât 28 de drone ucrainene deasupra Crimeei în noaptea de luni spre marţi, a anunţat Ministerul rus al Apărării, relatează AFP, preluată de Agerpres. 

„Şaptesprezece drone ucrainene au fost distruse de apărarea antiaeriană”, a anunţat ministerul pe Telegram, adăugând că „11 alte drone au fost neutralizate” şi „nemaiavând ţintă, s-au prăbuşit”. 

„Nu au existat victime şi nici pagube”, potrivit aceleiaşi surse. 

Guvernatorul local instalat în Crimeea de Moscova, Serghei Aksionov, a declarat şi el că atacul nu s-a soldat cu victime. 

Un atac ucrainean produs în noaptea de duminică spre luni cu drone navale a avariat, pentru a doua oară, podul de peste strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de Ucraina. 

Crimeea serveşte drept bază pentru forţele ruse, în special pentru trimiterea de întăriri şi echipamente de mentenanţă, notează AFP.

De partea cealaltă, ucrainenii susțin că au doborât 32 de drone și 6 rachete rusești.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia lansează atacuri aeriene asupra oraşului Odesa, la 24 de ore după atacul de pe podul Crimeea

Explozii au fost auzite în oraşul Odesa, în sudul Ucrainei, marţi dimineaţă, la aproximativ 24 de ore după un aparent atac ucrainean asupra podului Kerci, care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală.

O echipă CNN aflată la faţa locului a auzit sirenele de raid aerian în jurul orei locale 2 a.m. şi a văzut apărarea antiaeriană acţionând în tot oraşul, urmată de patru explozii mari. Au fost văzute reflectoare venind din direcţia portului din Odesa. Echipa a surprins un obiect care cădea din cer în flăcări.

Un oficial de securitate ucrainean a revendicat mai devreme luni responsabilitatea Kievului pentru un atac asupra podului, o linie de aprovizionare vitală pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina şi un proiect personal al preşedintelui Vladimir Putin. Preşedintele rus îl calificase drept un „atac terorist” şi promisese că Moscova va răspunde.

Apărarea antiaeriană activată în regiunea Odesa după expirarea acordului privind exportul de cereale

Apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată marţi dimineaţa în regiunea Odesa, o zonă cheie pentru acordul privind exportul de cereale care a expirat luni seara, au declarat autorităţile locale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Odesa. Operaţiunile de luptă ale apărării aeriene continuă”, a declarat Sergiy Bratciuk, un oficial al administraţiei regiunii Odesa, pe Telegram.

Potrivit comandamentului operaţional ucrainean pentru sudul ţării „inamicul atacă regiunile din sud cu vehicule aeriene fără pilot”, a spus el pe Telegram.

Sudul Ucrainei este vizat de „atacuri cu drone”, a informat guvernatorul regional Oleg Kiper pe aceeaşi reţea de socializare, cerând populaţiei să rămână în adăposturi până la ridicarea alertei aeriene.

Alerte aeriene au fost declanşate marţi în toată ţara, în regiunile Odesa, Mîkolaiv, Herson, Zaporijjie, dar şi în Doneţk, Harkov, Dnipropetrovsk, Poltava, Kirovograd şi Cerkasî.

Odesa, al cărui centru istoric a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial în pericol în ianuarie, a fost bombardată de mai multe ori de la declanşarea invaziei ruse din 24 februarie 2022.

Traficul pe podul Crimeea a fost reluat pe o singură bandă, potrivit unui oficial rus

Rusia a declarat că traficul pe podul de la Kerci a fost reluat pe o singură bandă, după ce Ucraina a revendicat atacul de luni, transmite CNN.

Un oficial ucrainean din domeniul securităţii a revendicat mai devreme, luni, responsabilitatea Kievului pentru un atac asupra podului care leagă peninsula anexată Crimeea de continentul rusesc - o linie de aprovizionare vitală pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina şi un proiect personal al preşedintelui Vladimir Putin.

„Aşa cum i-am raportat astăzi preşedintelui rus, ne pregăteam să lansăm traficul pe pod cât mai curând posibil. A fost efectuată o inspecţie iniţială a structurilor deschiderii, care a confirmat că starea lor permite fluxul de trafic”, a declarat Khusnullin.

Khusnullin a precizat că oficialii au elaborat o soluţie temporară pentru organizarea traficului pe pod, spunând că „intervalul a fost testat suplimentar înainte de a se lua o decizie privind posibilitatea redeschiderii traficului”.

Pe reţelele de socializare a circulat un videoclip - pe care CNN nu îl poate verifica în mod independent - care arată două vehicule care traversează podul în timpul nopţii.

Acordul privind exportul de cereale ucrainene a expirat

Acordul cvadripartit care garantează de un an exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a expirat luni seara, la miezul nopţii, la Istanbul (21:00 GMT), termenul limită stabilit când a fost reînnoit ultima dată pentru două luni, în mai, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Rusia a refuzat să prelungească acordul, semnat la 22 iulie 2022 cu Ucraina sub egida Naţiunilor Unite şi a Turciei, denunţând obstacolele în comerţul cu produse agricole ruseşti.

Ultima navă care transportă cereale provenite din Ucraina prin Marea Neagră a fost inspectată luni seara la Istanbul, cu câteva ore înainte de expirarea acordului internaţional, a anunţat ONU.

Ucrainenii i-au acuzat în mod constant pe ruşi că întârzie în mod deliberat verificarea navelor şi a încărcăturilor.

Acordul privind exportul de cereale ucrainene a permis, în pofida războiului, exportul a peste trei milioane de tone de cereale şi produse agricole ucrainene.

Trimisul papal va discuta cu Biden despre repatrierea copiilor ucraineni

Cardinalul italian Matteo Zuppi, desemnat de Papa Francisc să ajute la aducerea păcii în Ucraina, va discuta cu preşedintele american Joe Biden, la Washington, despre repatrierea copiilor despre care Kievul şi alţii spun că au fost deportaţi de Rusia. Guvernul de la Kiev estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale, potrivit Reuters.

Zuppi se va întâlni marţi cu Biden la Casa Albă, unde vor discuta despre suferinţa cauzată de război, despre ajutorul umanitar şi despre „atenţia acordată de Sfântul Scaun Papal repatrierii copiilor ucraineni deportaţi cu forţa de către oficialii ruşi”, a precizat Casa Albă.

Guvernul de la Kiev estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale. Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în martie un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina.

În iunie, Ucraina a adus primele acuzaţii privind acuzaţiile de deportare a orfanilor din Kherson împotriva unui politician rus şi a doi presupuşi colaboratori ucraineni, în urma unei investigaţii mai ample desfăşurate în cooperare cu CPI.

Rusia, ale cărei forţe controlează părţi din estul şi sudul Ucrainei în urma invaziei din februarie 2022, a negat răpirea copiilor şi a declarat anterior că aceştia au fost transportaţi pentru propria lor siguranţă.

Grigori Karasin, şeful comisiei internaţionale din Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a declarat la începutul acestei luni că Rusia a adus aproximativ 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina pe teritoriul rusesc.

Cele mai importante informații din ziua precedentă

  • Rusia se pregăteşte pentru reducerea exporturilor de petrol începând din august

  • Podul lui Putin, care leagă Crimeea de Rusia, a fost lovit cu rachete și avariat

  • Ucraina anunţă că trupele sale au eliberat șapte kilometri pătraţi în direcţia oraşului Bahmut

  • Rusia a anunțat oficial Ucraina că pune capăt acordului privind cerealele

  • Erdogan spune că „prietenul” lui, Putin, vrea continuarea acordului cerealelor, în ciuda declarațiilor

  • Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

  • Guvernul suedez a prezentat luni un plan multianual de ajutor şi reconstrucţie pentru Ucraina

  • Armata ucraineană a pierdut 20% din armament şi vehicule de la începutul contraofensivei

  • Putin l-a pus pe Șoigu să pregătească „un răspuns militar” după atacul asupra podului Kerci

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri