Ministrul britanic al Apărării: Putin nu a îndrăznit să se apropie de NATO. Rusia este mult mai fragilă decât recunoaște

Data publicării:
Ben Wallace face declarații.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. Foto: Profimedia

NATO se dovedește un factor de descurajare eficient pentru președintele Vladimir Putin, a spus marți ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace. El susține că „Rusia este mult mai fragilă” decât dorește Moscova să recunoască, potrivit Sky News.

„Un președinte Putin din ce în ce mai agresiv, cu linii roșii amenințătoare constante care apoi, de obicei, se topesc, nu a îndrăznit să se apropie de NATO”, a spus Ben Wallace, la conferința Tony Blair Institute for Global Change de la Londra, unde a făcut mai multe comentarii cu privire la războiul din Ucraina. 

„Rusia a fost foarte, foarte precaută în ceea ce privește respectarea teritoriului NATO. Nu am văzut lovituri de bici în zone precum Estonia sau Letonia”, spune el.

„Au fost absolut atenți cu NATO. Au fost foarte, foarte prudenți pentru a se asigura că nu provoacă. Ați putea spune că alianța în sine funcționează. Disuasiunea articolului 45 (partea din Carta ONU care permite „acțiuni militare urgente” dacă statele membre sunt amenințate) funcționează”, adaugă britanicul.

Wallace a declarat că războiul din Ucraina a „revigorat” NATO, despre care spune că a „stagnat” în ultimii ani. „După 1991, NATO a stagnat. Multe populații din Europa ar fi fost surprinse că NATO este o alianță nucleară. Pur și simplu uitaseră să vorbească despre asta. Deci, nu aveau planuri pentru astfel de scenarii”.

„Am văzut o revigorare a ceea ce are nevoie NATO, iar comandantul suprem aliat trebuie să-și facă treaba. Cred că (războiul din Ucraina) poate fi câștigat. Cred că Rusia este mult mai fragilă decât vor să recunoască rușii. Diviziunea în ierarhia armatei ruse este foarte reală, rata victimelor sunt atroce”, susține Ben Wallace. 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri