Atacul asupra sitului nuclear de la Natanz „încetinește programul nuclear iranian cu 9 luni”

Data publicării:
reactor nuclear iranian
Foto: Profimedia Images

Atacul asupra sitului nuclear iranian de la Natanz ar fi dat înapoi programul nuclear iranian cu nouă luni, spun surse din comunitatea de informații americană, relatează The Guardian.

Conform acestor surse, citate de NYT, atacul de sâmbătă a dus la o explozie care a distrust o sursă de energie spre noile cascade de centrifuge cu care Iranul se lăudase cu puțin timp înainte de atac. Pentru a efectua reparațiile necesare la aceste centrifuge ar fi nevoie de o perioadă lungă de timp, ele putând fi aduse la starea de funcționalitate anterioară abia peste nouă luni.

De asemenea, persoanele citate de NYT spun, de asemenea, că operațiunea de sabotaj a fost întreprinsă de Israel. 

Pe de altă parte, autoritățile de la Teheran spun că nu toate centrifugele au fost avariate și că o parte din producție poate să înceapă din nou de săptămână viitoare. Ministrul de Externe din Iran a declarat că țara sa „se va răzbuna” pentru atacul comis.

Israelul nu a comentat atacul, însă postul public de radio a anunțat, citând surse din serviciile de informații, că a fost o operațiune cibernetică derulată de Mossad. Sursele au mai spus că atacul ar fi produs mult mai multe daune decât au anunțat oficiialii iranieni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri