Aurescu: Este momentul să fie reluat proiectul organizării la Kiev a unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al UE

Data actualizării: Data publicării:
bogdan aurescu face declaratii in fata steagurilor ue
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia Images

Bogdan Aurescu a participat, luni, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles, context în care a vorbit de reluarea proiectului organizării la Kiev a unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al UE, arată MAE într-un comunicat.

El a arătat în acest context că "este momentul de a fi reluat proiectul organizării la Kiev a unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al UE, ca expresie simbolică a sprijinului acordat de Uniune, ca întreg, Ucrainei - propunere avansată de ministrul român de externe încă dinaintea declanşării războiului", potrivit unui comunicat MAE, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte Balcanii de Vest, ministrul român de Externe a exprimat apreciere pentru discuţia strategică privind angajamentul UE în regiune şi pentru propunerile rezultate în urma procesului de reflecţie la nivel de grup de lucru pe acest subiect. În acest context, a salutat includerea în documentul elaborat în acest sens de Serviciul European de Acţiune Externă a propunerii înaintate de România referitoare la realizarea unui exerciţiu cuprinzător de cartografiere a mediului informaţional în Balcanii de Vest, care va permite adaptarea măsurilor UE în domeniul securităţii cibernetice.

Agenda reuniunii a inclus un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv o discuţie cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, şi cu participarea ministrului de externe canadian, Melanie Joly, precum şi un dialog privind Balcanii de Vest, urmat de o reuniune de lucru cu miniştrii de externe din statele din această regiune.

Miniştrii europeni de externe au analizat cele mai recente evoluţii din Ucraina, măsurile de asistenţă ale UE şi statelor membre, precum şi coordonarea la nivel internaţional pentru eforturile de sprijinire a Ucrainei, pe toate palierele. La discuţii au participat miniştrii afacerilor externe din Ucraina, Dmytro Kuleba, şi Canada, Melanie Joly.

De asemenea, oficialul român a exprimat susţinere pentru pachetul al şaselea de sancţiuni împotriva Rusiei, având în vedere importanţa menţinerii presiunii asupra acesteia, precum şi necesitatea ca o soluţie care să permită adoptarea pachetului să fie găsită cât mai curând. A reiterat, totodată, sprijinul pentru perspectiva europeană a Ucrainei, alături de Republica Moldova şi Georgia, pledând pentru emiterea Opiniilor Comisiei privind acordarea statutului de aderare la UE pentru toate cele trei state asociate cât mai curând, aceste Opinii reprezentând foi de parcurs absolut necesare pentru procesul de reformă privind aderarea.

În contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, ministrul român de externe a subliniat importanţa menţinerii Balcanilor de Vest pe calea europeană şi a reiterat sprijinul României pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Albania şi Republica Macedonia de Nord, cât mai curând posibil.

Cea de a treia reuniune a Comitetului ministerial comun UE-Canada a trecut în revistă stadiul relaţiilor UE-Canada, inclusiv în contextul marcării celei de-a cincea aniversări de la iniţierea aplicării provizorii a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada din 2017, şi a analizat modalităţile de intensificare a cooperării în domeniul politicii externe şi de securitate. Cu ocazia reuniunii, a fost adoptată o Declaraţie Comună.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii șocante ies la iveală despre doctorița din Brăila. Avea un obicei foarte bizar. Ce făcea când intru...
Digi FM
Ioana, unica fiică a lui Ion Țiriac, s-a angajat în Dubai. Cu ce se ocupă tânăra, deși tatăl ei are o avere...
Pro FM
JLo, fără filtre și editări, după un antrenament la sală. Artista, fotografiată alături de Benny Medina
Film Now
Lady Gaga, uimitoare în „Joker: Folie à Deux”. Directoarea de casting a rupt tăcerea: „O să vă surprindă, e...
Adevarul
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt...
Newsweek
Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific
Digi FM
Ce trebuie să știi despre indicele UV. Care sunt nivelurile periculoase şi cum ne protejăm
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Câți bani avea Matthew Perry în contul său bancar când a murit. Suma lăsată de celebrul actor i-a surprins pe...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...