Avertismentul unui general: NATO a subestimat capacitatea Rusiei de a-și reaproviziona armata cu trupe și muniție

Data actualizării: Data publicării:
Russia Ukraine Military Operation Cossack Unit
Război în Ucraina. Foto: Profimedia Images

NATO a subestimat mult capacitatea Rusiei de a-și realimenta forțele armate cu personal și muniție, a declarat pentru Bloomberg Martin Herem, comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, potrivit Business Insider

Martin Herem susține că noile informații privind capacitățile Rusiei de a se regrupa au declanșat o reevaluare în cadrul alianței militare, fiind emise avertismente privind pregătirea pentru un război de lungă durată.  

Contrar previziunilor anterioare, Rusia poate produce acum câteva milioane de proiectile de artilerie pe an și poate recruta sute de mii de soldați, a spus el.

„Mulți oameni credeau că Rusia nu poate mai mult de atât - astăzi, faptele ne spun altceva”, a declarat Herem pentru Bloomberg. „Rușii pot produce de câteva ori mai multă muniție”, a adăugat el. 

În iulie, amiralul Tony Radakin, șeful oficial al Forțelor Armate Britanice, a declarat că Rusia ar putea produce „în cel mai bun caz” un milion de obuze pe an, potrivit Financial Times. În timp ce, Ministerul britanic al Apărării estima în decembrie că Rusia ar putea avea nevoie de până la 10 ani pentru a-și reface armata.

Dar această situație s-a schimbat în ultimele luni, comandanții militari, analiștii și oficialii NATO avertizând asupra creșterii capacităților Rusiei. În septembrie, un oficial occidental anonim a avertizat cu privire la capacitatea Rusiei de a produce 2 milioane de proiectile de artilerie pe an, potrivit Reuters.

„Bătălia pentru muniție”

Iar Christopher Cavoli, comandantul Comandamentului European al SUA, a declarat în aprilie că, în ciuda pierderilor semnificative din Ucraina, forțele terestre ale Rusiei sunt mai mari decât atunci când a invadat Ucraina.

Între timp, republicanii din Congres au blocat ajutorul financiar pentru Ucraina, iar UE pare să nu-și atingă obiectivul de a trimite un milion de muniții Ucrainei până în martie. Ca urmare, există mai puține provizii disponibile pe linia frontului, iar ucrainenii sunt forțați să își reducă activitățile de luptă.

Chiar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că războiul din Ucraina a devenit o „bătălie pentru muniție” și a cerut aliaților occidentali să facă eforturi mai mari pentru a reface stocurile Ucrainei.

În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, din Elveția, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lipsa asistenței occidentale ar duce la un deficit „foarte mare” de rachete de apărare aeriană, la lipsa artileriei și la o mulțime de morți și răniți.

„Ucraina se va lupta, Ucraina va fi mai slabă, iar aceasta va fi o oportunitate pentru Rusia de a ne invada”, a spus Zelenski. „Și de îndată ce ne vor invada, credeți-mă, va fi un război între NATO și Federația Rusă”, a adăugat el. 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri