Avioane ale Chinei au încălcat din nou spațiul aerian al Taiwanului, după ce o delegație a SUA a vizitat insula

Data publicării:
avioane militare chineze
Avioane militare chineze. Imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Guvernul taiwanez a anunțat, vineri dimineață, că 11 avioane militare chineze au depășit linia mediană a Strâmtorii Taiwan, bariera neoficială dintre cele două țări, relatează Reuters.

Este vorba de o nouă provocare din partea Chinei care încearcă de mai multă vreme să accentueze presiunea pe guvernul democratic de la Taipei.

Taiwanul se plânge de ani de zile de faptul că aviația chineză efectuează aproape zilnic misiuni de recunoaștere aeriană în apropierea teritoriului său. China susține că insula îi aparține și refuză să accepte orice sugestie că aceasta ar fi guvernată independent.

Un total de 24 de aeronave chinezești, inclusiv avioane de vânătoare și bombardiere au fost obaservate în apropierea Taiwanului, vineri dimineață, în jurul orei locale 8:00, a transmis ministerul apărării taiwanez, adăugând și că cinci nave de luptă chinezești s-au alăturat patrulei.

Taiwanul a răspuns prin trimiterea propriilor avioane de luptă și navelor spre avertismentul armatei chineze. Ministerul apărării de la Taipei a precizat și că sistemele de rachete au monitorizat constant dispozitivul de luptă chinez.

Un oficial de securitate taiwanez a declarat pentru Reuters că activitatea chinezilor de vineri a fost, foarte probabil, o reacție la vizita făcută la Taipei de către o delegație a Congresului SUA, condusă de șeful comisiei pentru servicii armate, Mike Rogers.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri