BBC își cere scuze că a întrebat căpitanul echipei de fotbal feminin din Maroc dacă are coechipiere lesbiene

Data actualizării: Data publicării:
ghizlane chebback maroc jucatoare
Relațiile intime între persoane de același sex sunt interzise în Maroc, iar cei care încalcă legea riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între șase luni și trei ani. FOTO: FB Ghizlane Chebbak

Un reporter BBC a întrebat-o pe căpitanul echipei de fotbal feminin din Maroc dacă are coechipiere lesbiene, cum este viața lor în Maroc și dacă relațiile gay sunt permise în această țară islamică. Publicația și-a cerut scuze pentru greșeala corespondentului, care nu a ținut cont de faptul că în Maroc relațiile dintre persoane de același sex sunt interzise, iar cei care încalcă prevederile legale riscă o pedeapsă cuprinsă între 6 luni și 3 ani de închisoare, transmite nbcnews.

BBC își cere scuze pentru că a întrebat-o pe căpitanul echipei de fotbal feminin din Maroc la Cupa Mondială, Ghizlane Chebbak, dacă ale sale colege de echipă sunt lesbiene.

"În Maroc este ilegal să ai o relație gay?", a întrebat-o jurnalista BBC pe jucătoarea Ghizlane Chebbak la o conferință de presă.

Aceasta a continuat cu întrebarea: "Aveți jucători homosexuali în echipa voastră și cum este viața lor în Maroc?".

Chebbak a făcut o grimasă și și-a scos căștile ca răspuns la întrebare, după care s-a întors spre antrenorul său râzând.

Un oficial al FIFA a intervenit înainte ca Chebbak să poată răspunde, afirmând că întrebarea are conotație "politică" și spunându-le reporterilor "se limiteze la întrebări legate de fotbal".

"Nu, nu este politică", a răspuns reporterul. "Este vorba despre oameni. Nu are nimic de-a face cu politica. Vă rog să o lăsați să răspundă la întrebare".

Moderatorul a ignorat remarcile jurnalistului și a permis o ultimă întrebare din partea unui alt reporter înainte de a încheia conferința de presă.

Marți, un purtător de cuvânt al BBC a calificat întrebarea drept "nepotrivită" și a declarat că publicația "nu a avut intenția de a provoca vreun rău sau suferință".

Federația marocană de fotbal nu a făcut niciun comentariu pe marginea situației, însă alți corespondenți care se aflau în sală au condamnat întrebarea pe rețelele de sociale.

Ce gafe a mai făcut BBC

"Reporterul a întrecut complet măsura", a scris pe Twitter Shireen Ahmed, reporter la CBS Sports.

Relațiile intime între persoane de același sex sunt interzise în Maroc, iar cei care încalcă legea riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între șase luni și trei ani.

Trustul de presă nu se află la primul incident de acest tip. BBC s-a confruntat cu numeroase critici din partea susținătorilor LGBTQ pentru că a publicat în 2021 un articol intitulat "Suntem constrânși de către unele femei trans să facem sex ", în care portretiza transexualii drept prădători sexuali.

Totodată, publicația a fost criticată de activiști și pentru că și-a descurajat jurnaliștii să ia parte la evenimentele LGBTQ Pride, care, în viziunea trustului, ar putea fi catalogate drept manifestații îndreptate împotriva unor anumite teme.

Un număr record de jucătoare de fotbal feminin s-au declarat parte a comunității LGBTQ. Potrivit ultimului bilanț realizat de site-ul sportiv LGBTQ Outsports, cel puțin 94 de sportive gay vor concura în acest an la Cupa Mondială de fotbal feminin, adică aproape 13% din cele 736 de jucătoare participante la competiție.

Australia are cele mai multe jucătoare care și-au recunoscut orientarea, în număr de 10, iar Brazilia și Irlanda se află pe locul al doilea, cu câte 9 jucătoare fiecare, potrivit Outsports. Nicio jucătoare marocană nu se află însă pe lista Outsports a jucătorilor LGBTQ.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri