BBC: Rusia a schimbat tactica și încearcă să-i forțeze pe migranții de la granița cu Finlanda să se înroleze pentru a lupta în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
migranți la granița cu Finlanda
Foto: Profimedia Images

Rusia încearcă să-i recruteze pe migranții blocați la granița sa cu Finlanda pentru războiul din Ucraina, conform informațiilor transmise de BBC după o investigație. BBC scrie că are dovezi cu privire la mai multe cazuri în care cetățenii străini de la graniță au fost duși într-o bază militară de la granița cu Ucraina la câteva zile după ce au fost arestați pentru încălcarea legilor de imigrație.

Practica de a obliga oameni din centrele de detenție pentru deportare să semneze contracte pentru a intra în armată nu este nouă, însă numărul mare al celor obligați să intre în astfel de aranjamente a crescut serios după venirea migranților la granița ruso-finlandeză.

Finlanda și-a închis temporar toate cele opt puncte de trecere a frontierei de la granița sa cu Rusia și a acuzat regimul de la Kremlin că îi trimite migranți la graniță ca parte a unei campanii de destabilizare și ca represalii pentru aderarea Finlandei la NATO.

Migranții au fost păcăliți cu promisiuni vagi și contracte în limba rusă

Analiza înfățișărilor de la un tribunal din Karelia, una dintre regiunile rusești de la granița cu Finlanda, a arătat că, în ultimele trei săptămâni, 236 de oameni au fost arestați pentru că se aflau ilegal pe teritoriul Rusiei. O situație similară este și în celelalte regiuni vecine, Leningrad și Murmansk.

Printre cei prezenți la tribunalul din Karelia este un bărbat somalez de 40 de ani, care a fost arestat la mijlocul lui noiembrie și amendat cu 2.000 de ruble, reținut apoi pentru deportare – o procedură standard pentru cei care nu dețin vize rusești.

El și un alt număr de zeci de deținuți au fost ținuți în centre de pre-dreportare din Petrozadovsk, în capitala Kareliei. Ei au fost, apoi, abordați de reprezentanți ai armatei care le-au propus „să lucreze pentru stat”. Li s-a promis plată bună, îngrijiri medicale și li s-a spus că vor fi lăsați să rămână în Rusia după ce termină un contract de un an în armată. BBC a confirmat identitatea bărbatului în cauză.

El ar fi ajuns în Rusia la mijlocul lunii iulie, iar de acolo a plecat în Belarus, de unde a încercat timp de mai multe luni să intre în Polonia. La începutul lui noiembrie, el spune că migranții au primit informații pe canalele de internet pe care le frecventează că granița rusească cu Finlanda a devenit „accesibilă”. Apoi, numere mari de migranți au ajuns la graniță, iar autoritățile finlandeze le-au acuzat pe cele din Rusia că a încurajat fluxul și că nu i-a mai verificat pe acești migranți așa cum o fac deobicei.

Finlandezii spun că migranții aveau biciclete noi cu care au parcurs o parte importantă din drumul spre graniță și au acuzat Rusia că a furnizat aceste moduri de transport.

Biciclete într-un container
Biciclete confiscate de la migranții de la graniță de autoritățile finlandeze. Foto: Profimedia Images

Bărbatul a fost arestat în august după ce viza sa de ședere scurtă în Rusia a expirat și a fost oprit de poliție într-un taxi, la verificări de rutină. El și zeci de alți migranți au fost condamnați în următoarea zi – o schimbare de abordare a autorităților ruse, care până atunci preferau să-i lase pe migranți la graniță.

Documentele prin care migranților li se oferea să intre în armată erau în limba rusă și niciunul dintre migranți nu înțelegea ce scrie în ele. Migranții spun că au crezut că li se oferă locuri de muncă în legătură cu armata în Rusia.

„Nu am primit copii ale documentelor și nici măcar nu ni le-au arătat corespunzător. Am întrebat ce fel de locuri de muncă sunt și ni s-a spus că sunt bune și ușoare”, a declarat bărbatul somalez, Awad, pentru BBC.

Migranții au fost amenințați cu închisoarea

Temându-se de deportare și de faptul că va fi ucis de militanții al-Shabab la revenirea în Somalia, Awad a semnat contractul împreună cu alți cinci cetățeni somalezi, cinci cetățeni ai unor țări arabe și un cetățean cubanez. Au fost duși, apoi, în sudul țării cu un autobuz.

„Ni s-a spus că vom avea un contract de un an cu antrenament și opțiuni pentru un salariu bun și îngrijire medicală, dar nu ni s-a spus că vom lupta în Ucraina. Tot ce ni s-a spus a fost o minciună”, a spus el.

La acel moment, unii dintre migranți au cerut anularea contractelor, iar după asta au fost amenințați cu condamnări lungi la închisoare pentru încălcarea legilor militare. Ulterior, oficialii ruși ar fi renunțat la amenințări și au spus că ofertele vor fi anulate și că procedurile de deportare se vor relua. Patru dintre bărbați au primit scrisori de la autoritățile ruse care confirmau aceste susțineri. BBC informează, însă, că nu a examinat aceste scrisori. Awad spune în continuare că a fost păcălit să se alăture armatei ruse și că nu a înțeles ce ofertă i se face.

„Am spus nu pentru că nu știu ce am semnat și nu era scris nimic în limba mea. Eu sunt un aplicant pentru azil politic, nu soldat”, a mai spus el.

Un alt bărbat, din Irak, arestat în apropiere de granița cu Finlanda a declarat pentru activiști pentru drepturile omului că s-a pus presiune pe el să semneze un cotnract cu armata pentru a scăpa de deportare. El spune că viața lui este în mare pericol dacă revine în Irak. Nu este clar dacă a semnat contractul până la urmă. 

La începutul săptămânii, un radio local din Somalia a intervievat un reprezentant al comunității somaleze din Belarus care a declarat că cel puțin 60 de cetățeni somalezi sunt deținuți în Rusia, în centre de detenție pentru migranți și că și ei au fost abordați de echipe de recrutare pentru armată. Conform acestui reprezentant, cel puțin opt dintre ei au acceptat să semneze contracte.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri