Bernie Madoff, creierul din spatele celei mai mari scheme Ponzi din istorie, a murit

Data publicării:
Bernie Madoff
Bernie Madoff a murit la 82 de ani FOTO: Profimedia Images

Odată considerat o legendă vie pe Wall Street, Bernie Madoff, fostul președinte al NASDAQ a murit în închisoare, la vârsta de 82 de ani.

Bernie Madoff, creierul din spatele celei mai mari scheme Ponzi din lume ar fi murit din cauze naturale, potrivit NBC News.

Moartea lui Madoff vine la 12 ani după ce a fost condamnat la 150 de ani de închisoare pentru o fraudă de proporții, de zeci de miliarde de dolari. Între victimele sale se numără Steven Spielberg, actorii Kevin Bacon și Kyra Sedgwick, proprietarii New York Mets Fred Wilpon și Saul Katz și moștenitoarea L'Oreal Liliane Bettencourt, dar și investitori mici, care și-au pus la bătaie economiile de-o viață și pensiile.

„Din cauza perioadei lungi în care a activat, impactul a fost complet devastator pentru atât de multe victime”, a declarat Matthew L. Schwartz, cel care a condus ancheta în cazul Bernard L. Madoff Investment Securities.

„Au fost atât de mulți oameni care l-au tratat ca pe o bancă și i-au încredințat toate economiile, așa că atunci când s-a descoperit că totul a fost o farsă, oamenii nu au mai avut puterea să-și continue viața”, a mai spus Schwartz.

„Au fost atât de multe povești sfâșietoare cu oameni care care au ajuns în stradă”.

La fel ca în toate schemele Ponzi, Madoff a folosit banii de la noii investitori pentru a-i plăti pe cei vechi. Schema putea continua aproape la nesfârșit, în teorie, atâta timp cât investitori noi ar fi continuat să vină, atrași de reputația companiei Madoff.

Însă, în 2008, a venit criza financiară. Clienții au solicitat returnări de 7 miliarde de dolari, dar Madoff a avut doar o parte din sumă, după care totul s-a năruit. La 11 decembrie 2008, Madoff a fost arestat și acuzat de fraudă.

La momentul arestării sale, documentele firmei arătau că 65 de miliarde de dolari erau în conturi, însă, în fapt, acești bani nu existau cu adevărat.

Bernie Madoff și-ar fi înșelat și propriul fiu, iar acesta s-a sinucis

Anul trecut, Bernard Madoff a spus că e pe moarte din cauza insuficienţei renale şi a solicitat să fie eliberat mai devreme din închisoare.

Avocatul lui Madoff spunea că acesta folosea un scaun cu rotile, avea nevoie des de oxigen şi suferea de o boală cardiovasculară, hipertensiune, insomnie şi alte afecţiuni medicale cronice. Madoff era prea în vârstă pentru un transplant şi a fost mutat la o închisoare federală cu centru medical, în Carolina de Nord.

Procurorii au declarat că firma lui Madoff, Bernard L Madoff Investment Securities, a înşelat persoane fizice, organizaţii de caritate, fonduri de pensii, precum şi fonduri de investitiţii, prejudiciul ajungând la 64.8 miliarde de dolari.

La pronunţarea sentinţei în 2009, judecătorul Denny Chin a numit infracţiunile lui Madoff ca fiind „extraordinar de malefice”. Cel puţin patru oameni înşelaţi de Madoff, inclusiv fiul său Mark, s-au sinucis.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri