Biden cere Israelului „să nu se lase purtat de furie”. „Nu putem renunţa la soluţia celor două state”

Data actualizării: Data publicării:
U.S. President Joe Biden delivers an address to the nation from the Oval Office of the White House in Washington
Preşedintele american Joe Biden a încercat să tempereze discursul belicos din ultimele zile. Foto: Profimedia Images

Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut din nou Israelului, joi seară, să nu se lase purtat de furie după atacul-surpriză asupra statului israelian comis pe 7 octombrie de gruparea islamistă palestiniană Hamas şi şi-a reafirmat viziunea că soluţia celor două state este cea mai viabilă pentru încheierea conflictului palestiniano-israelian, transmite EFE, preluat de Agerpres. 

„Am cerut guvernului Israelului să nu se lase purtat de furie”, a subliniat preşedintele american într-un discurs din Biroul Oval al Casei Albe, care a fost transmis în direct pe principalele reţele de televiziune ale ţării. 

Biden a comparat momentul pe care îl trăieşte Israelul cu ceea ce a trăit ţara sa după atacurile din 11 septembrie 2001, când mulţi americani au fost furioşi şi s-au făcut „greşeli” în ceea ce priveşte răspunsul Statelor Unite la adresa terorismului, în căutarea dreptăţii. 

„În vremuri ca acestea, când frica şi suspiciunea, furia şi revolta sunt puternice, trebuie să acţionăm mai mult ca oricând pentru a ne păstra valorile care ne fac ceea ce suntem, o naţiune a libertăţii religioase şi a libertăţii de exprimare”, a cerut Biden. 

Preşedintele american a încercat să tempereze discursul belicos din ultimele zile, notează EFE, care remarcă totodată că sprijinul său pentru Israel a fost la fel de clar ca şi până acum. De altfel, Biden a anunţat că vineri va cere Congresului o alocare bugetară urgentă pentru ca statul israelian să se poată apăra şi care, potrivit presei, s-ar putea ridica la 14 miliarde de dolari. 

„Este o investiţie inteligentă care va plăti dividende pentru securitatea americană generaţii de acum încolo”, a spus Biden. 

„Leadership-ul american este ceea ce ţine lumea unită. Alianţele Americii sunt ceea ce ne face pe noi, America, să fim în siguranţă”, a adăugat liderul de la Casa Albă. 

Totodată, preşedintele american şi-a reafirmat sprijinul pentru soluţia celor două state în conflictul israeliano-palestinian. 

„Indiferent cât este de greu, nu putem renunţa la pace. Nu putem renunţa la soluţia celor două state”, a insistat preşedintele american. 

Biden s-a referit în discursul său şi la consecinţele sociale care derivă din cauza războiului din Gaza şi a declarat că în ultimele zile vechile temeri ale trecutului au reînviat. „Familiilor evreieşti le este teamă că vor fi atacate în şcoli”, în timp ce vedem din nou „islamofobia şi neîncrederea pe care le-am văzut după 11 septembrie” 2001. 

Preşedintele s-a referit la uciderea, săptămâna trecută, la Chicago, a unui băieţel palestinian în vârstă de şase ani, a cărui mamă a fost grav rănită, în ceea ce procuratura consideră a fi o crimă motivată de ură. 

„Nu putem sta cu braţele încrucişate şi în tăcere atunci când se întâmplă aşa ceva. Trebuie, fără urmă de echivoc, să denunţăm antisemitismul. La fel, trebuie să denunţăm, fără urmă de echivoc, islamofobia. Pentru toţi dintre voi care suferă, pentru toţi cei care vă simţiţi răniţi, vreau să ştiţi: Vă văd. Aparţineţi acestui loc. Şi vreau să vă spun asta: Cu toţii sunteţi America. Cu toţii sunteţi America”, a insistat Biden. 

Statele Unite, a adăugat preşedintele american, resping „toate formele de ură”, împotriva evreilor, musulmanilor sau a oricui altcuiva. 

EFE aminteşte că, deşi sprijinul pentru Israel din partea Congresului SUA este aproape unanim, în ultimele zile au avut loc proteste pe străzile Statelor Unite în favoarea Palestinei şi împotriva participării Statelor Unite la conflict.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri