Biden spune că Netanyahu comite o greșeală în Fâșia Gaza: „Nu sunt de acord cu abordarea sa”

Data publicării:
Joe Biden
Președintele american, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat, marţi, împotriva politicii premierului israelian Benjamin Netanyahu în Fâşia Gaza, pe care o califică drept o „greşeală”, informează miercuri AFP, potrivit Agerpres. 

„Cred că ceea ce face este o greşeală. Nu sunt de acord cu abordarea sa”, a spus preşedintele american într-un interviu acordat canalului în limba spaniolă Univision, ca răspuns la o întrebare despre modul în care Israel duce războiul din Fâşia Gaza.

Acestea sunt printre cele mai dure comentarii ale preşedintelui Biden la adresa liderului israelian, în timp ce Statele Unite afişează o nerăbdare în creştere faţă de dezastrul umanitar în curs de desfăşurare pe teritoriul palestinian asediat de armata israeliană.

El a considerat, de asemenea, „scandalos” vizarea convoiului umanitar al ONG-ului World Central Kitchen de către o lovitură israeliană, în urma căreia şapte membri ai ONG-ului şi-au pierdut viaţa.

„Ceea ce cer este ca israelienii să ceară o încetare a focului, să permită pentru următoarele şase sau opt săptămâni acces deplin la alimentele şi medicamentele care intră în ţară”, a adăugat preşedintele Biden.

El a vorbit la telefon săptămâna trecută cu premierul Netanyahu, menţionând pentru prima dată posibilitatea de a condiţiona ajutorul american acordat Israelului de măsuri „tangibile” vizând situaţia umanitară.

Preşedintele american a spus din nou că a vorbit cu „toată lumea, de la saudiţi, la iordanieni şi egipteni”. „Sunt gata de plecare. Sunt gata să permită sosirea alimentelor”. „Cred că nu există nicio scuză pentru a nu oferi medicamente şi hrană persoanelor aflate în nevoie. Acest lucru trebuie să se întâmple acum”, a spus el.

Statele Unite oferă Israelului ajutor militar în valoare de miliarde de dolari, dar cer Israelului să facă mai mult pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare. Deşi au salutat măsurile iniţiale anunţate de Israel, cum ar fi deschiderea „temporară” de noi puncte de trecere în Fâşia Gaza, în special la Erez, în nord, americanii aşteaptă „rezultate”.

Rude ale ostaticilor americani deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza au fost primite de vicepreşedinta Kamala Harris la Casa Albă, în timp ce negocierile pentru un armistiţiu însoţite de eliberarea ostaticilor continuă. „Vrem rezultate. Ne dorim ca cei dragi să se întoarcă”, a declarat pentru presă Rachel Goldberg, al cărei fiu, Hersh Goldberg-Polin se află printre ostatici.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri