Biden vine în Europa după decizia controversată de a trimite în Ucraina muniție cu dispersie. Prima oprire - Londra

Data publicării:
j biden la pupitru in gradina casa alba, costum, cravata, isi da jos ochelarii de soare ray ban pilot
Joe Biden, președintele SUA. Foto Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden își începe turneul Europa, într-un moment-cheie pentru războiul din Ucraina. El este aşteptat duminică în Marea Britanie, unde se va întâlni cu premierul Rishi Sunak şi cu regele Charles al III-lea, înainte de a participa la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius, Lituania, relatează Reuters și The Guardian. După summit, liderul de la Casa Albă se duce la Helsinki, în Finlanda, cel mai nou membru al alianţei militare.

Casa Albă a declarat că această deplasare în Marea Britanie are ca scop "consolidarea în continuare a relaţiei strânse dintre cele două ţări".

Joe Biden se va întâlni luni cu Rishi Sunak, cu care va discuta despre summitul NATO şi despre Ucraina. Este a cincea întâlnire între cei doi lideri în tot atâtea luni şi are loc la doar o lună după ce au convenit la Washington să colaboreze în domeniul tehnologiilor avansate, al energiei curate şi al mineralelor critice. "Pe măsură ce ne confruntăm cu provocări noi şi fără precedent la adresa securităţii noastre fizice şi economice, alianţele noastre sunt mai importante ca niciodată", a declarat Sunak într-o declaraţie publicată sâmbătă de biroul său.

„Marea Britanie este principalul aliat NATO din Europa, suntem cel mai important partener comercial, militar şi diplomatic al Statelor Unite şi suntem în prima linie pentru a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a reuşi pe câmpul de luptă", a mai declarat Sunak, care a studiat la Universitatea Stanford din California şi deţine un apartament în Santa Monica.

Sunak a reuşit să repare într-o oarecare măsură legăturile cu Biden, după ce relaţia s-a răcit în timpul predecesorilor săi Boris Johnson şi Liz Truss, din cauza poziţiei dure a acestora cu privire la un acord post-Brexit cu Uniunea Europeană şi a legăturilor mai strânse ale lui Johnson cu Donald Trump.

Preşedintele american se va întâlni, de asemenea, cu Regele Charles al III-lea, cu care va discuta despre problemele climatice. Pentru Biden, va fi partea cea mai mediatizată a vizitei sale. Întâlnirea cu Regele Charles va avea loc la Castelul Windsor, la vest de Londra, unde regina Elisabeta, mama defunctă a monarhului, i-a găzduit pe Barack Obama în 2016 şi pe Trump în 2018.

Preşedintele şi regele urmează să discute despre problemele climatice, un subiect pentru care Charles, în vârstă de 74 de ani, a făcut campanie şi vorbeşte de mai mult de cinci decenii. Când cei doi bărbaţi s-au întâlnit la summitul COP26 al ONU privind clima din Scoţia, în urmă cu doi ani, Biden a lăudat leadershipul lui Charles în acest domeniu, spunându-i: "Avem mare nevoie de dumneavoastră". "Sunteţi foarte amabil că aţi spus asta", a răspuns Charles.

Joe Biden participă la Summitul NATO de la Vilnius

Joe Biden şi Rishi Sunak se vor deplasa apoi în Lituania pentru a participa la summitul NATO din 11 şi 12 iulie.

Președintele SUA va participa la întâlniri cu liderii mondiali și va ține un discurs la Universitatea din Vilnius. În același timp, se va confrunta, probabil cu întrebări legate de motivul pentru care a aprobat furnizarea de muniții cu dispersie pentru Ucraina, o armă pe care mai mult de două treimi dintre membrii NATO au interzis-o, pentru că provoacă victime civile fără discriminare, iar munițiile neexplodate pot fi periculoase timp de zeci de ani, scrie The Guardian.

De asemenea, în cadrul NATO există dezacorduri cu privire la rapiditatea cu care Ucraina ar trebui să fie invitată să se alăture alianței militare. Dacă statele de pe flancul estic își doresc pași rapizi în direcția aderării Ucrainei, văzută ca o modalitate de a descuraja agresiunea rusă, SUA și alte țări au o abordare mai prudentă.

De altfel, Joe Biden a declarat recet, într-un interviu pentru CNN, că, din punctul lui de vedere, Ucraina nu este pregătită acum, în plin război, să adere la blocul militar.

„Dacă războiul continuă, atunci suntem cu toții în război. Suntem în război cu Rusia, dacă ar fi cazul”, a spus liderul american, referindu-se la varianta în care Ucraina ar adera la NATO înainte de încheierea războiului.

După summit, Joe Biden se duce la Helsinki, în Finlanda, cel mai nou membru al alianţei militare, pentru a se întâlni cu liderii ţărilor nordice.

„Oprirea este un fel de tur al victoriei, dar ar putea fi, de asemenea, o reamintire a afacerilor neterminate”, notează The Guardian, în contextul în care Finlanda ar fi trebuit să adere alături de vecina sa Suedia, al cărei parcurs către statutul de membru NATO s-a blocat din cauza Turciei și a Ungariei. Pentru a se extinde, alianța are nevoie de acordul unanim al tuturor membrilor săi.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a fost primit miercuri de Joe Biden la Casa Albă, într-o încercare de a menține presiunea pentru aderare, dar există puține speranțe că problema va fi rezolvată la Vilnius, precizează jurnaliștii britanici.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri