Black Sea Security Summit. Mircea Geoană: „Continuăm să susţinem Ucraina. Lupta lor e lupta noastră”

Data publicării:
mircea geoana
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Foto: Profimedia Images

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Constanţa, cu prilejul mesei rotunde „Black Sea Security Summit”, că NATO va continua să susţină Ucraina şi că zona Mării Negre rămâne una strategică în contextul militar actual.

Oficialul a menţionat, totodată, că Rusia reprezintă în acest moment „cea mai mare ameninţare” şi a precizat că expansiunea Chinei este o „provocare” pentru interesele, valorile şi securitatea NATO. Totodată, Geoană a mulţumit americanilor pentru resursele semnificative pe care le-au oferit armatei din Ucraina.

„Am decis la Summit-ul NATO din Madrid să continuăm să susţinem Ucraina. Lupta lor e lupta noastră. Vom continua să susţinem Ucraina, din punct de vedere militar, financiar, umanitar şi aş vrea să mulţumesc Congresului american care a direcţionat resurse importante pentru lupta curajoasă şi eroică a poporului ucrainean şi a armatei. Vă datorăm mult respect şi recunoştinţă. (...) Este un moment istoric pentru toată lumea democratică. Vreau să le mulţumesc prietenilor şi aliaţilor noştri americani. (...) Acesta este modul corect de a menţine şi de a susţine valorile noastre: libertatea, respectul legii şi demnitatea umană”, a afirmat Mircea Geoană.

Masa rotundă „Black Sea Security Summit” este organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi este prezidată de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi senatorul american Roger Wicker.

Evenimentul este organizat în premieră în România şi reprezintă „primul dialog multilateral în această formulă, între aliaţii regionali şi parteneri, pe tema securităţii în regiunea Mării Negre”, potrivit MAE.

Iniţiativa Comisiei Helsinki de a organiza masa rotundă „Black Sea Security Summit” survine în contextul deteriorării semnificative a situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre, ca rezultat al agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Obiectivul Comisiei Helsinki este să atragă atenţia asupra evoluţiilor îngrijorătoare din regiune, cu impact negativ semnificativ, pe multiple planuri, pentru întreaga comunitate internaţională.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri