Blinken s-a întâlnit cu președintele Autorității Palestiniene în Cisiordania ocupată

Data publicării:
Antony Blinken dă mâna cu Mahmoud Abbas
Antony Blinken s-a întâlnit cu Mahmoud Abbas. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în Cisiordania ocupată de Israel, după ce a făcut presiuni asupra liderilor israelieni să ofere o cale către un stat palestinian, relatează Reuters.

Blinken a traversat punctele de control israeliene pentru a ajunge în capitala palestiniană de facto, Ramallah, potrivit reporterilor care au călătorit cu diplomatul de top al SUA.

Vizita are loc la o zi după discuţiile purtate cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, şi cabinetul său de război în legătură cu războiul Israelului cu Hamas, tensiunile regionale şi viitorul conflictului israeliano-palestinian.

Blinken ar urma să discute cu Abbas responsabilitatea Autorității Palestiniene de a se reforma şi de a-şi îmbunătăţi guvernanţa, a declarat el într-o conferinţă de presă, marţi seară, reflectând opinia Statelor Unite că Abbas, în vârstă de 88 de ani, trebuie să revizuiască organizaţia pentru a se pregăti să guverneze o Gaza postbelică.

Autoritatea Palestiniană, care exercită autonomie limitată în unele zone din Cisiordania ocupată, rămâne cea mai bună speranţă pentru un guvern palestinian unificat atât în Gaza, cât şi Cisiordania.

Blinken a venit în Israel după ce a vizitat aliaţii arabi ai Statelor Unite, despre care a spus că doresc relaţii mai strânse cu Israelul, dar numai dacă acest lucru include o „cale practică” către un stat palestinian.

Discuţiile intermediate de SUA în ce privește un posibil stat palestinian pe teritoriul acum ocupat de Israel s-au prăbuşit cu aproape un deceniu în urmă. Liderii de dreapta ai actualei coaliţii la putere în Israel se opun statalităţii palestiniene.

La conferinţa de presă, Blinken a refuzat să caracterizeze modul în care Netanyahu şi cabinetul acestuia au răspuns la apelul său asupra unui stat palestinian. El a spus că Israelul va trebui să ia "decizii grele" pentru a profita de oportunitatea oferită de integrarea regională.

"Violenţa coloniştilor extremişti exercitată cu impunitate, extinderea aşezărilor, demolările, evacuările, toate îngreunează, nu fac mai uşor pentru Israel să obţină pace şi securitate durabilă", a declarat el, făcând aluzie la conflictul din Cisiordania.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri