Boris Johnson: Guvernul britanic nu are ca obiectiv îndepărtarea lui Putin de la putere

Data publicării:
Boris Johnson
Boris Johnson. Foto: Profimedia Images

Marea Britanie se concentrează pe protejarea și ajutorarea ucrainenilor care suferă din cauza războiului și nu intenționează să-l îndepărteze de la putere pe Vladimir Putin, a spus, miercuri, prim-ministrul Boris Johnson, conform Reuters.

Declarația lui Johnson vine la puțin timp de la o declarație controversată a președintelui Statelor Unite, Joe Biden, care spunea că Putin „nu mai poate rămâne la putere”, în contextul invaziei rusești în Ucraina.

Ulterior, președintele american a clarificat spunând că discursul său a reflectat doar indignarea sa la adresa deciziei Rusiei de a invada țara vecină.

Întrebat de comentariile lui Biden, Johnson a declarat că „înțelege frustrările pe care oamenii le au față de Putin”.

„Dorința de a schimba un guvern nu este, în sine, una dezonorantă. Acesta este, de multe ori, obiectivul politicii democratice”, a mai spus prim-ministrul Regatului Unit.

„Totuși, lucrurile să fie foarte clare – acesta nu este obiectivul guvernului Regatului Unit și este foarte important ca toată lumea să înțeleagă acest lucru. Pur și simplu acționăm pentru a ajuta poporul ucrainean și pentru a-i apăra de violențe barbare”, a concluzionat Boris Johnson.

Johnson cere „intensificarea sancţiunilor” până la retragerea totală a rușilor din Ucraina

O încetare a focului în războiul dintre Rusia şi Ucraina nu ar fi un motiv suficient pentru ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei, a declarat Boris Johnson în faţa unei comisii parlamentare.

„În opinia mea, ar trebui să continuăm să intensificăm sancţiunile până la plecarea ultimului soldat rus din Ucraina”, a adăugat el.

Întrebat dacă aceasta vizează şi Crimeea anexată de Moscova în 2014, Johnson a răspuns: „Aşa cum am spus, până când toate aceste trupe ruseşti vor părăsi Ucraina„”.

În acelaşi timp, premierul britanic a apreciat că ar trebui gândită o „reformă completă a întregului sprijin oferit unor ţări precum Georgia şi Ucraina”, astfel încât în loc să li se ofere o perspectivă de aderare completă la NATO, ţările occidentale să le înarmeze pentru ca Rusia să nu le poată invada.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri