Borrell: Soluția la confictul israeliano-palestinian trebuie impusă din exterior. „Cele două părți nu vor ajunge niciodată la un acord”

Data publicării:
josep borrell sustine o alocutiune
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Foto: Profimedia

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe diplomatice la Lisabona, că o posibilă rezolvare a conflictului dintre Israel şi palestinieni va trebui să fie „impusă din exterior” de către comunitatea internaţională pentru că „cele două părţi nu vor putea niciodată să ajungă la un acord”, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Ceea ce am învăţat în ultimii 30 de ani şi ceea ce învăţăm acum cu tragedia din Gaza este că soluţia trebuie impusă din exterior”, a afirmat Borrell la Seminarul Diplomatic 2024 din capitala Portugaliei.

„Pacea va fi obţinută în mod durabil doar dacă comunitatea internaţională se implică intens pentru a o realiza şi va impune o soluţie”, a subliniat el, referindu-se la un efort la care trebuie să participe „Statele Unite, europenii şi arabii”.

A doua zi după ce o lovitură aeriană în apropiere de Beirut a ucis un lider de rang înalt al mişcării islamiste palestiniene Hamas, ceea ce a realimentat temerile privind o extindere a conflictului, Borrell, care intenţiona să meargă joi în Liban, a afirmat, de asemenea, că această călătorie ar putea fi anulată.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri cu moartea liderilor Hamas este un factor suplimentar care poate provoca o escaladare a conflictului”, a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, în cadrul unei conferinţe de presă după discursul său de la seminarul diplomatic portughez.

Deşi nu a revendicat responsabilitatea pentru eliminarea marţi seara la Beirut a numărului doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, Israelul este considerat responsabil pentru lovitura fatală asupra fondatorului aripii militare a mişcării, după ce a jurat că va „distruge” Hamas ca reacţie la atacul din 7 octombrie asupra teritoriului israelian.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri