Bulgaria se îndreaptă către a șasea rundă de alegeri legislative în doi ani. Liberalii refuză oferta de alianță a conservatorilor

Data publicării:
Un bărbat introduce buletinul de vot în urnă în timpul alegerilor legislative din Bulgaria de pe 2 aprilie 2023.
Bulgaria se îndreaptă către a șasea rundă de alegeri legislative. Foto: Profimedia Images

Bulgaria pare să se îndrepte către încă o rundă de alegeri legislative anticipate după ce alianţa partidelor de orientare liberală condusă de fostul premier Kiril Petkov au anunţat că refuză să se alieze cu alianţa conservatoare condusă de Boiko Borisov, de asemenea fost premier, informează Agerpres.

În lipsa unui acord care să ducă la formarea unui guvern stabil, bulgarii ar urma să fie chemați la urne pentru a șasea oară în ultimii doi ani.

"Am decis să nu sprijinim un guvern cu mandat sau cu participarea partidului GERB", a declarat, potrivit agenţiei EFE, Asen Vasilev, co-lider al partidului Continuăm Schimbarea (PP), referindu-se la partidul fondat şi condus de Borisov.

"Decizia noastră se bazează pe diferenţa de valori. Bulgarii trebuie să fie siguri că atunci când votează pentru noi, ceea ce promitem este şi ceea ce facem", a adăugat celălalt co-lider al PP, fostul premier Petkov, care a fost demis anul trecut în iunie printr-o moţiune de cenzură iniţiată de GERB.

Alianţa formată între PP şi formaţiunea "Bulgaria Democratică" (DB) a obţinut la alegerile legislative anticipate din 2 aprilie 24,6% din voturi, faţă de 26,5% pentru alianţa dintre GERB şi Uniunea Forţelor Democratice (SDS).

Alianţa PP-DB, partide născute tocmai în timpul protestelor din anul 2021 împotriva lui Boiko Borisov, şi-a axat programul electoral pe mesajele anti-corupţie şi pe criticile faţă de apropierea partidului GERB şi a lui Borisov însuşi de mafiile şi oligarhiile locale.

Cu 64 şi, respectiv, 69 de mandate în parlament după a cincea rundă de alegeri legislative în ultimii doi ani, niciunul dintre blocurile PP-BD sau GERB-SDS nu poate forma o majoritate parlamentară cu vreunul din celelalte patru partide intrate în parlament, acestea fiind partidul naţionalist şi anti-occidental "Renaşterea" (Vazrajdane), Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS - partid al minorităţii turce), Partidul Socialist (SPB) şi partidul anti-sistem "Există un Astfel de Popor" (ITN).

Borisov, al cărui partid câştigător al alegerilor ar trebui să primească din partea preşedintelui Rumen Radev primul mandatul de a încerca formarea guvernului, a cerut miercuri blocului liberal al lui Petkov să se alieze cu el pentru a forma o majoritate stabilă, ameninţând că altfel GERB nu va vota niciun proiect de buget pentru anul acesta.

"Bulgarii au spus că au nevoie de GERB, dar şi de PP şi DB. Sentimentele noastre personale nu contează", a declarat Borisov, atunci când a propus alianța. "Singurul lucru pe care ar trebui să-l producă acest parlament este un guvern normal. Indiferent care ar fi costurile pentru partide. Altfel, noi alegeri ar duce la acelaşi lucru", a spus Borisov.

Refuzând această propunere, Petkov a declarat că, în cazul probabil în care Borisov va eşua în formarea guvernului, alianţa sa pro-europeană va propune un executiv minoritar.

Ultima rundă de alegeri a venit și cu un rezultat alarmant pentru partidul pro-rus "Renaşterea", care a obținut peste 14% din voturi.

Liderul acestui partid, Kostadin Kostadinov, a pledat deschis în campania electorală pentru un referendum împotriva aderării Bulgariei la zona euro (prevăzută pentru 2025) şi a exprimat poziţii clare în favoarea Rusiei, în contextul războiului din Ucraina.

Analiștii remarcau atunci că liberalii și conservatorii vor fi practic obligați să facă alianță, pentru a contracara creșterea acestui partid.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri