Galerie Foto Ca să evite FMI, Erdogan caută 50 de miliarde în Golf. Cadoul cu care a vrut să-l impresioneze pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Data actualizării: Data publicării:
Turkish President Erdogan in Saudi Arabia
Ca să evite FMI, Erdogan caută 50 de miliarde în Golf. Cadoul cu care a vrut să-l impresioneze pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite. FOTO: Profimedia Images

Recep Erdogan este în turneu în țările din Golf, în încercarea de a atrage capital de 50 de miliarde de dolari. Economiștii spun că face aceste vizite din cauza problemelor economice din Turcia și pentru a evita împrumutul de la Fondul Monetar Internațional. Potrivit acestora, Erdogan încearcă o apropiere de aceste țări din nevoie, după ce în urmă cu puțin timp le caracterizase ca fiind ostile.

200 de oameni de afaceri îl însoțesc în acest turneu, scrie Kathimerini.

Prima oprire din acest turneu a fost Arabia Saudită, care a anunțat semnarea a numeroase acorduri cu Turcia, inclusiv unul pentru achiziționarea de drone turcești. În cadrul unei ceremonii oficiale, Erdogan și prințul moștenitor Mohammed bin Salman au semnat acorduri în domeniile energiei, investițiilor, apărării și mass-media. 

La aceeași ceremonie, Erdogan i-a dăruit prințului moștenitor un SUV Togg, primul vehicul produs vreodată de industria auto din Turcia, pe care acesta a și condus-o până la hotelul unde era cazat Erdogan.

Ca să evite FMI, Erdogan caută 50 de miliarde în Golf. Cadoul cu care a vrut să-l impresioneze pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite. FOTO: Profimedia Images
Ca să evite FMI, Erdogan caută 50 de miliarde în Golf. Cadoul cu care a vrut să-l impresioneze pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite. FOTO: Profimedia Images

Ministrul apărării de la Riad, prinţul Khalid bin Salman, a scris pe Twitter că Arabia Saudită cumpără dronele "cu scopul de a întări pregătirea forţelor armate ale regatului şi de a stimula capacităţile de apărare şi producţie".  

Reuters menţionează că liderul de la Ankara a reuşit să asigure şi alte contracte în urma eforturilor sale diplomatice de a îmbunătăți relaţiile cu statele arabe din Golf, ajutând astfel economia turcă să depăşească problemele cu care se confruntă.

Investitorii din Golf au contribuit la reducerea presiunilor asupra economiei şi a rezervelor valutare ale Turciei încă din 2021, când Ankara a lansat o ofensivă diplomatică pentru remedierea legăturilor cu Arabia Saudită şi cu Emiratele Arabe Unite.

Turcia şi cele două state arabe s-au situat timp de mai mulţi ani pe poziţii adverse privind susţinerea mişcărilor pro-democraţie din orientul Mijlociu şi nordul Africii. Un rol negativ a jucat şi uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul din Istanbul al ţării sale, în 2018.

Acum, miniştrii apărării de la Riad şi Ankara, prinţul Khalid, respectiv Yasar Guler, au semnat un plan de cooperare în domeniul apărării, de asemenea în prezenţa preşedintelui turc şi a moştenitorului tronului saudit. Arabia Saudită şi Turcia au încheiat memorandumuri privind înţelegeri din domenii cum ar fi energia, afacerile imobiliare şi investiţiile directe.

Erdogan îşi continuă turneul în Qatar și apoi în Emiratele Arabe Unite. Este primul său turneu în Golf după ce a fost reales ca şef al statului turc în mai. Vicepreşedintele turc Cevded Yilmaz şi ministrul de finanţe Mehmet Simsek au făcut o vizită în Emirate încă de luna trecută, pentru a discuta cu omologii lor "oportunităţi de cooperare economică", fiind primiţi şi de preşedintele ţării, şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan.

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri