„Captivi într-o mahala toxică”. Comisar ONU, limbaj dur la adresa Israelului

Data publicării:
gaza

Israelul i-a privat sistematic pe palestinieni de drepturile omului, cu 1,9 milioane de palestinieni din Fâşia Gaza fiind ţinuţi „captivi într-o mahala toxică de la naştere până la moarte", a declarat vineri Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, relatează Reuters, citată de Agerpres.



În deschiderea unei sesiuni speciale a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în cadrul căreia s-ar putea decide înfiinţarea unei comisii de anchetă cu privire la recentele violenţe din Fâşia Gaza, Zeid Ra'ad al-Hussein a criticat aspru Israelul, spunând că forţele sale de securitate au ucis într-o singura zi 60 de palestinieni.

„Nimeni nu a fost protejat de evenimentele oribile de săptămâna trecută", a spus el. „Încetaţi ocupaţia şi violenţa şi insecuritatea vor dispărea în mare măsură", a mai spus el.

Oficialul ONU a declarat că răspunsul Israelului la manifestaţiile palestiniene din Gaza a fost "total disproporţionat", precizând că susţine ideea unei anchete internaţionale independente, relatează AFP.

„Contrastul puternic între numărul de victime de ambele părţi sugerează că răspunsul Israelului a fost total disproporţionat", a declarat Înaltul Comisar la reuniunea de la Geneva.

Liga Arabă a cerut o anchetă internaţională cu privire la „crime” israeliene, după uciderea a zeci de palestinieni prin împuşcare de către militari israelieni în proteste la bariera de protecţie dintre Israel şi Fâşia Gaza, informează News.ro. 

Şefii diplomaţiilor arabe s-au reunit în sesiune extraordinară, la cererea Arabiei Saudite, la trei zile după proteste în masă în cursul cărora aproape 60 de palestinieni au fost ucişi de militari israelieni postaţi la bariera care desparte Israelul de enclava palestiniană - ziua cea mai sângeroasă a conflictului israeliano-palestinian din 2014.

Aceste proteste au coincis cu inaugurarea luni, la Ierusalim, a Ambasadei Statelor Unite în Israel, la cinci luni de la decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala statului israelian, un anunţ care i-a înfuriat pe palestinieni şi i-a bucurat pe israelieni.

Într-un comunicat final, publicat la Cairo, miniştrii arabi au cerut Consiliului de Securitate al ONU să „ia măsurile necesare în vederea formării unei comisii de anchetă internaţionlă cu privire la ultimele evenimente din (Fâşia) Gaza”.

Însă, luni, Statele Unite au blocat adoptarea unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU care îndemna la o anchetă independentă.

Miniştrii arabi au condamnat, de asemenea, din nou, transferul ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri