Care sunt cele 4 țări care au votat cu Rusia împotriva rezoluției ONU de condamnare a anexărilor. Lavrov: Înţelegem totul perfect

Data publicării:
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria sunt țările care au votat alături de Rusia împotriva unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU care condamnă anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a estimat joi rezoluția este rezultatul „terorii diplomatice” exercitate de statele occidentale împotriva ţărilor sărace membre ale ONU, relatează agenţia EFE.

„Metodele de teroare diplomatică au fost folosite de către Occident, cu tupeu, întorcând făţiş mâinile la spate ţărilor în dezvoltare şi ameninţându-le cu tot felul de pedepse”, a declarat Lavrov televiziunii publice ruse.

Numai printr-un şantaj atât de obraznic, prin astfel de ameninţări, a fost posibil acest rezultat, crede ministrul rus de externe.

Noi înţelegem totul perfect şi afirmaţia americanilor că ei nu exercită presiuni asupra nimănui şi că toţi votează cum doresc este o minciună. Şi ei la rândul lor o ştiu, a adăugat Lavrov.

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri cu o largă majoritate o rezoluţie de condamnare a referendumurilor ilegale desfăşurate de Rusia în patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi anexarea acestora la Rusia.

Conform Agerpres, textul a primit:

  • 143 de voturi „pentru”
  • 35 de „abţineri” (printre altele, China, India, Africa de Sud şi Cuba)
  • 5 voturi „împotrivă” (Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria).

Cele 143 de ţări care au votat pentru rezoluţia ONU au indicat că nu vor tolera nicio încercare a unui stat membru ONU de a ocupa un teritoriu cu forţa", a insistat secretarul de stat american.

De asemenea, textul îndeamnă ca niciun stat să nu recunoască aceste anexări şi reclamă retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina care au intrat pe 24 februarie. ONU cere ca Federaţia Rusă să îşi anuleze imediat şi necondiţionat decizia din 29 septembrie" privind integrarea regiunilor ucrainene în Rusia. Aceste anexări constituie o "încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei".

Votul a urmat mai multor zile de lobby intens desfăşurat, de o parte, de diplomaţi americani şi europeni pentru a ralia cât mai multe ţări în favoarea rezoluţiei, şi de cealaltă parte de Rusia pentru a obţine cât mai multe voturi contra sau măcar abţineri.

Aceste acţiuni s-au concentrat asupra ţărilor din aşa-numitul sud global, respectiv statele africane, asiatice şi latino-americane ce nu au exprimat o poziţie clară de condamnare a agresiunii ruse contra Ucrainei.

Citește și: Consiliul Europei numește oficial Rusia stat terorist

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri