Casa Albă: Decizia Poloniei de a trimite avioane de luptă MiG-29 în Ucraina „nu va determina SUA să trimită avioane F-16”

Data publicării:
Avioane de luptă F-16
Avioane de luptă F-16. Foto: Profimedia Images

Casa Albă transmite joi că decizia Poloniei de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16, relatează The Guardian

„Nu ne schimbă calculul cu privire la F-16. Acestea sunt decizii suverane pe care trebuie să le ia orice țară și respectăm acele decizii suverane”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. El a refuzat să aprobe decizia, spunând că nu crede că este locul SUA „să caracterizeze decizia Poloniei într-un fel sau altul”.

Biden a declarat anterior că SUA nu vor furniza avioanele de luptă F-16 Ucrainei. În schimb, președintele american a spus că va rămâne în discuții cu Ucraina cu privire la cererile sale de arme.

Polonia trimite Ucrainei patru avioane de luptă MiG-29 „în următoarele câteva zile”

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat joi că țara sa va trimite Ucrainei cel puțin patru avioane de luptă MiG-29 în zilele următoare. „În primul rând, literalmente în următoarele câteva zile, vom preda Ucrainei, din câte îmi amintesc, patru avioane în stare de funcționare. Restul sunt în curs de pregătire, de întreținere”, a afirmat Duda.

Anunțul lui Duda face din Polonia prima țară membră a NATO care îndeplinește cererile tot mai urgente ale Kievului pentru avioane de război. Liderul polonez nu a spus dacă și alte țări vor face aceeași mișcare.

Între timp, Polonia își construiește cea mai mare forță terestră din Europa ca să contracareze amenințarea Rusiei. Varșovia a demarat cea mai mare campanie de reînarmare din ultimii 50 de ani pentru a răspunde amenințării tot mai mari pe care Rusia o prezintă la granițele NATO, scrie The Telegraph.

Polonia cheltuie 4% din PIB pe apărare

Cele 24 de tunuri care sunt acum în grija regimentului reprezintă doar vârful unui program masiv de reînarmare lansat de armata poloneză. Motivați de războiul de dincolo de granița cu Ucraina și de teama tot mai mare că Polonia ar putea ajunge într-o bună zi o țintă a forțelor Kremlinului, care ar putea să încerce să își reclădească imperiul de altădată, guvernul polonez este determinat să îi înarmeze cât mai repede pe soldații săi.

Crăciunul a venit mai devreme pentru căpitanul Marek Adamiak și trupele poloneze din Regimentul 11 Artilerie. Staționați nu departe de granița cu Rusia, unitatea sa a fost nevoită de mult timp să se descurce cu echipament învechit.

Dar la mijlocul lunii decembrie, polonezii au primit 24 de obuziere autopropulsate de producție sud-coreeană K9 care pot lovi ținte aflate la 55 de kilometri distanță, ceea ce conferă regimentului noi capacități de distrugere a inamicului. „Ca ofițer de artilerie, sunt entuziasmat de noul echipament”, a spus căpitanul Adamiak pentru The Telegraph. „Putem să manevrăm mai bine, să tragem de oriunde. Nu există niciun loc de unde nu putem trage.

Aveam o mulțime de sisteme vechi de artilerie, dar acum avem arme foarte noi.” Polonia cheltuie 4% din PIB pe apărare Cele 24 de tunuri care sunt acum în grija regimentului reprezintă doar vârful unui program masiv de reînarmare lansat de armata poloneză.

Motivați de războiul de dincolo de granița cu Ucraina și de teama tot mai mare că Polonia ar putea ajunge într-o bună zi o țintă a forțelor Kremlinului, care ar putea să încerce să își reclădească imperiul de altădată, guvernul polonez este determinat să îi înarmeze cât mai repede pe soldații săi.

Citește continuarea AICI

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri