Casa Albă pune capăt isteriei globale: Nu există indicii că obiectele zburătoare doborâte de rachetele SUA ar fi extraterestre

Data actualizării: Data publicării:
marinari americani recupereaza balonul chinezesc
Primele imagini cu balonul spion al Chinei doborât de aviația SUA și recuperat din Atlantic de marina americană. Foto: Facebook / U.S. Fleet Forces Command

„Nu există indicii că obiectele zburătoare doborâte de rachetele SUA ar fi extraterestre”, a afirmat luni seara secretarul de stat al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Ea pune capăt isteriei globale afirmând că nu există dovezi de activitate extraterestră în Statele Unite ale Americii, după ce mai multe obiecte zburătoare neidentificate care au pătruns în spațiul aerian al țării și al Canadei au fost distruse în ultimele zile.

„Voiam doar să mă asigur că abordăm acest lucru de la Casa Albă. Știu că au existat întrebări și îngrijorări în acest sens, dar nu există nicio indicație de extratereștri sau activitate extraterestră privind recentele distrugeri”, a spus Jean-Pierre. Ea a adăugat: „Am vrut să mă asigur că poporul american știe asta”.

Totuși, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni seara că investigațiile continuă în privința ultimelor obiecte doborâte deasupra spațiului aerian nord-american și nu a dat prea multe detalii despre originea acestora. Kirby a vorbit în schimb despre programul Chinei privind baloanele de spionaj și a afirmat că Beijingul dezvoltă aceste dispozitive „din timpul administrației precedente, însă au fost depistate abia acum”. În același timp, oficialul de la Casa Albă neagă că SUA ar fi trimis baloane de spionaj în China, așa cum au acuzat autoritățile de la Beijing.

Mai mult, el spune că președintele Joe Biden a primit informații că nu e doar o problemă a SUA, ci a întregii lumi. „Am putut stabili că China are un program cu baloane ce activează la altitudini înalte. Au trecut prin zeci de țări de pe mai multe continente, inclusiv pe deasupra aliaților noștri”, a declarat Kirby. 

El afirmă că recentele „capacități radar îmbunătățite” ar putea explica parțial de ce au fost detectate mai multe obiecte în spațiul aerian al SUA. „Știm că chinezii dezvoltă constant aceste dispozitive. Baloanele chinezești nu au fost depistate de administrația precedentă sau de alte țări”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe. 

Întrebat de ce sunt doborâte aceste obiecte zburătoare neidentificate, Kirby spune că ele reprezentau un risc potențial „foarte real” pentru traficul aerian civil, adăugând că erau fără pilot și necontrolate.„Nu am putut face o evaluare precisă, așa că am vorbit cu premierul canadian. Ne concentrăm să aflăm care este natura lor și dacă sunt o amenințare pentru oameni. Ne-am uitat să vedem dacă au oameni la bord, nu au oameni la bord, nu făceau manevre, nu comunicau, dar erau o amenințare pentru aviația civilă. De aceea, președintele a dat ordinul să fie doborâte. Continuăm monitorizarea. Nu sunt amenințări active astăzi. Ne consultăm cu aliații să vedem cum gestionăm”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

 

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri