Casa Albă: Ucraina nu se va alătura NATO la finalul summit-ului de la Vilnius

Data publicării:
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe susţine o conferinţă de presă la Casa Albă, pe 12 decembrie 2022.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe: Foto: Profimedia Images

Ucraina „nu se va alătura NATO” la finalul summit-ului de la Vilnius, preconizat pentru săptămâna viitoare, a declarat, vineri, consilierul pentru securitate naţională al administrației Biden, Jake Sullivan.

Această declaraţie vine într-un moment în care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se află într-un turneu internaţional prin care speră să obţină sprijinul pentru a se alătura la NATO, înainte de summit-ul Alianței de la Vilnius, în Lituania, săptămâna viitoare.

Totodată, SUA au confirmat că vor furniza muniţii cu fragmentaţie armatei ucrainene, depăşind în un prag important în ceea ce priveşte tipurile de armament oferite Ucrainei pentru a se apăra în războiul pe care Rusia îl poartă împotriva ei de peste un an.

„Este o decizie dificilă. O amânasem pentru o vreme”, a declarat Sullivan, adăugând în acelaşi timp că decizia este „ceea ce trebuia făcut”.

SUA urmau să anunţe, vineri, trimiterea către Ucraina a unor muniţii cu fragmentaţie, interzise în numeroase ţări, în cadrul unui pachet de securitate în valoare de 800 milioane de dolari, decizie care, potrivit guvernului de la Kiev, va avea un „impact psiho-emoţional extraordinar” asupra forţelor de ocupaţie ruse.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri