Ce conține uleiul care va fi folosit la încoronarea regelui Charles al III-lea și care a fost pregătit în secret acum 20 de ani

Data publicării:
Regele Charles salută cu mâna
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii. Foto: Profimedia Images

Uleiul care va fi folosit la încoronarea regelui Charles al III-lea a fost preparat în secret acum 20 de ani, în camera din spate a unei farmacii dintr-un orășel din centrul Marii Britanii, scrie presa britanică.

Cel care l-a pregătit, farmacist şi pastor acum la pensie, a creat amestecul vreme de câteva luni după o reţetă din secolul al XVII-lea, o reinterpretare a rețetei din Biblie create de Moise cu smirnă, scorțișoară și ulei de măsline.

Mark Hutton, în vârstă de 66 de ani, a povestit că a căutat în toată Europa şi în lume ingredientele necesare pentru prepararea uleiului.

"Ştiu că este un secret, dar pentru mine să fac acest ulei de încoronare, nu doar ca farmacist, ci şi ca fost om al bisericii, povestea şi sensul lui, a meritat", a spus el.

Când a fost gata, uleiul a fost sigilat în sticle de plastic și pus la păstrare în pivnița unei vechi farmacii din Londra.

Pregătirile pentru încoronarea regelui sunt în desfășurare. Au mai rămas mai puțin de trei luni până la ziua istorică.

Ceremonia va fi oficiată la Westminster Abbey în data de 6 mai. Petreceri de stradă în toată țara vor însoți evenimentul.

Cum se va desfășura ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea va avea loc în dimineaţa zilei de 6 mai, la Westminster Abbey, ca şi precedentele încoronări ale monarhilor britanici din ultimii 900 de ani. Aceasta va fi condusă, conform tradiţiei, de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, conducătorul spiritual al Bisericii Anglicane.

"Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, precum şi un prilej de sărbătoare şi fast", a anunţat Buckingham Palace.  Ceremonia "va fi orientată spre viitor, fiind în acelaşi înrădăcinată în tradiţii îndelungate şi în fast".

Soţia lui Charles, Camilla, va fi încoronată la rândul său.

Charles al III-lea şi Camilla se vor deplasa de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey într-o ceremonie numită „Procesiunea Regelui„.

După ceremonie, ei se vor întoarce la Buckingham în cadrul "Procesiunii de încoronare", la care li se vor alătura şi alţi membri ai familiei regale. Pentru a încheia această primă zi, regele şi regina consoartă, însoţiţi de membri ai familiei regale, vor apărea pe balconul de la Buckingham Palace, pentru a saluta mulţimea.

Concert impresionant la Castelul Windsor

A doua zi, la Castelul Windsor, în vestul Londrei, va avea loc un concert cu "personalităţi emblematice de pe scena muzicală internaţională şi vedete contemporane". Evenimentul va fi difuzat de BBC. Palatul Buckingham nu a menţionat, însă, numele artiştilor care vor urca pe scenă. În public vor fi prezenţi şi voluntari de la organizaţii caritabile susţinute de Charles şi Camilla.

Un "Cor de încoronare" va susţine, de asemenea, un concert, cu cântăreţi din corurile de refugiaţi, serviciul de sănătate publică şi grupuri de cântăreţi LGBTQ+ şi cu deficienţe de auz.

Seara, locuri emblematice din Marea Britanie vor fi iluminate. Publicul va fi invitat, de asemenea, la 7 mai, să participe la "Marele prânz de încoronare", constând în petreceri locale menite să "celebreze prietenia". Astfel, „mii de evenimente” ar urma să aibă loc pe străzi, în grădini şi în parcuri, potrivit Palatului Buckingham. Aceste sărbători populare amintesc de cele care au avut loc în iunie 2022 cu ocazia Jubileului de Platină al reginei Elisabeta a II-a, la împlinirea a 70 de ani de domnie.

Luni, 8 mai, declarată zi de sărbătoare legală, va fi încurajat voluntariatul. Demersul urmăreşte "să apropie oamenii şi să creeze o mişcare de voluntariat care va dăinui dincolo de weekendul încoronării", a transmis palatul. 
 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri