Ce fac spionii ruși în Ungaria?

Data publicării:
vladimir putin si viktor orban isi dau mana
Foto: Facebook

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Statele Unite într-un interviu pentru „Politika” și „Novosti” - publicat înainte de vizita efectuată joi în Serbia - că un factor destabilizator în Balcani îl reprezintă Statele Unite și unele țări occidentale, pe care însă nu le-a numit. Cine destabilizează Balcanii: Putin sau americanii? se întreabă jurnalistul Dan Tăpălagă de la G4Media într-un articol în care dă mai multe exemple și aduce în discuție cazurile - foarte discrete - de spioni ruși expulzați din Ungaria.

Vladimir Putin Visits Hungary
Foto: Guliver/Getty Images

Cel mai recent scandal referitor la implicarea Rusiei în acte de spionaj menite să destabilizeze Balcanii este cazul expluzării mai multor cetățeni ruși din Ungaria. Din 2010 , zece cetățeni ruși au fost expulzați din Ungaria din cauza activităților de spionaj. Autoritățile de la Budapesta nu au făcut public niciunul dintre aceste cazuri pentru a evita o confruntare deschisă cu Rusia, semn că guvernul Orban a încercat să ascundă aceste cazuri de ochii publicului.

Guvernul de la Budapesta a sugerat că încearcă să mențină un echilibru între nevoia de a avea relații bune cu Rusia și disconfortul actelor de spionaj rusești. Și în cazul Ungariei (ca și în al Macedoniei, de pildă - n.r.) s-ar fi implicat tot serviciile de spionaj militare (GRU). Și în Ungaria, ofițerii de informații ruși, lucrând sub acoperire diplomatică la Ambasada Rusiei din Budapesta, au antrenat grupări paramilitare de extremă-dreapta din Ungaria și grupări neo-naziste, de pildă Frontul Național al Ungariei. Se pare că agenții ruși din Ungaria sunt mai puțin preocupați de spionaj în această țară, ei fiind mai concentrați asupra țărilor din Balcani, cu scopul destabilizării regiunii.

Expulzările din Ungaria nu au fost singulare. Și alte țări europene, ca Slovacia, Cehia și Polonia au expulzat în ultimii ani cetățeni ruși acuzați de acte de spionaj. Însă fapul că expluzările s-au petrecut cu mare discreție a încurajat Rusia să-și intensifice activitatea de spionaj, dat fiind că nu are mai nimic de pierdut.

„Întrebarea este acum cât de vulnerabilă este o țară ca România în fața acțiunilor destabilizatoare ruseșești? Cât de periculoasă este relația Dragnea-Orban, pe care liderul PSD nu doar că-l copiază, dar îi permite să încurajeze la nivel oficial discursul autonomist în Transilvania? Să nu uităm că rușii sunt experți în exploatarea factorului etnic”, scrie Dan Tăpălagă.

Citiți aici articolul integral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce salariu are Diana Șoșoacă, de fapt. Eurodeputata o va duce bine la pensie
Digi FM
Cătălin Bordea, primele declarații despre tânăra cu care a fost surprins la un an de la divorțul de Livia: „E...
Pro FM
Adele nu are de gând să lanseze piese noi în perioada următoare: „Vreau să iau o pauză!”
Film Now
Jennifer Lopez și fiica cea mare a lui Ben Affleck, din ce în ce mai apropiate. Violet își arată susținerea...
Adevarul
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja...
Newsweek
Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Ce condiții trebuie să îndeplinească
Digi FM
Dan Alexa, declarații despre incidentul cu Anamaria Prodan, care l-a lovit în urmă cu patru ani: „Mă felicit...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Nicole Kidman, despre reacția fiicei ei când a văzut o scenă din „Eyes Wide Shut”, thrillerul erotic în care...
UTV
Catalin Bordea, primele declaratii dupa ce a fost surprins alaturi de noua iubita: “Stie prin ce am trecut…...