Ce legătură are Giorgia Meloni cu hobbiții din Stăpânul Inelelor și cum a ajuns Tolkien eroul literar al extremei drepte din Italia

Data publicării:
Giorgia Meloni / hobbiți din Stăpânul Inelelor
Povestea lui Tolkien a fost însușită de extrema dreaptă din Italia în anii '70 și a rămas un text sfânt pentru Frații Italiei, partidul condus de Giorgia Meloni. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, nu a ascuns niciodată faptul că Stăpânul inelelor este romanul ei preferat. Pe vremea când era o tânără activistă, s-a îmbrăcat în hobbit și, după ce a devenit ministru, s-a pozat lângă o statuie a lui Gandalf. Acum, Ministerul Culturii din Italia finanțează o expoziție majoră la Roma în onoarea lui Tolkien, eroul literar al extremei drepte din Italia, scrie Politico.

Când a prezentat-o pe viitoarea prim-ministră a Italiei la ultimul miting electoral de anul trecut, gazda evenimentului a folosit o replică din Stăpânul inelelor: „Ziua înfrângerii va veni, dar nu astăzi.”

Povestea lui Tolkien a fost în mod bizar însușită de extrema dreaptă din Italia în anii '70 și a rămas un text sfânt pentru Frații Italiei, partidul pe care Meloni l-a condus la guvernare.

Acum, în timp ce guvernul ei semnalează o schimbare de direcție pentru instituțiile culturale italiene, una dintre măsurile lor mai puțin obișnuite este organizarea unei mari expoziții în onoarea lui Tolkien.

Ministerul Culturii investește 250.000 de euro în expoziția organizată la Roma la 50 de ani de la moartea autorului, potrivit unui oficial care a spus că ministerul speră că își va recupera banii din vânzarea biletelor.

Meloni este cea care va deschide spectacolul pe 15 noiembrie la Galeria Națională de Artă Modernă și Contemporană, înainte ca expoziția să se mute în alte orașe.

Ministrul culturii, Gennaro Sangiuliano, care a declarat în iulie că expoziția reprezintă un „cadou” pentru tineri, a spus miercuri că organizarea evenimentului „nu este întâmplătoare, ci deliberată și dorită”. Acesta a insistat asupra faptului că nu Meloni a fost cea care a venit cu ideea organizării expoziției și că „a aflat despre ea mai târziu”.

În anii '70, extrema dreaptă organiza festivaluri cu „tabere de hobbiți”. Meloni și-a adus aminte că prietenii ei din copilărie erau porecliți Frodo, Gandalf și Hobbit.

Tolkien și apărarea identității creștine în fața modernizării, globalizării și invaziei popoarelor străine

Meloni l-a citat pe Tolkien de mai multe ori în cariera ei – de la unul dintre primele ei discursuri politice ca lider al tinerilor activiști în 2002 până la autobiografia pe care a scris-o în 2022.

În 2015, Meloni le-a cerut suporterilor ei să lupte contra acelui „inamic viclean pe care Tolkien îl numea inelele puterii”, făcând referire la elita financiară globală.

După alegeri, sora lui Meloni, Arianna, a promis pe Facebook că va imita călătoria hobbitului Samwise Gamgee și o va acompania pe Meloni (care, în acest exemplu, îl reprezintă pe Frodo) pe Muntele Osândei (Mount Doom).

Tolkien a fost pe placul generației Woodstock din anii '60, dar în prefața primei ediții în limba italiană a romanului, publicată în 1970, autorul era interpretat ca fiind vocea tradiției împotriva progresului.

Pentru activiștii de extremă dreapta care au crescut cu Meloni, Tolkien este un pilon intelectual care reprezintă lupta pentru apărarea identității creștine și occidentale în fața modernizării, globalizării și invaziei popoarelor străine.

Sangiuliano a spus că Tolkien era un catolic și un „conservator autentic și sincer” care susținea valorile tradiționale „uitate” în Occident.

„Simțul comunității, tradiția naturii, opoziția față de cele mai dezumanizante și controversate aspecte ale modernității... sacrificiu de sine, prietenie, curaj, onoare”, a spus Sangiuliano, enumerând valorile la care se referea.

Ministrul italian a mai spus și că Tolkien era „împotriva fascismului, dar și împotriva comunismului”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri