Ce ordin a primit șoferul camionului care a explodat pe podul Kerci

Data actualizării: Data publicării:
podul kerci crimeea
Foto: Profimedia Images

Șoferul unui camion care ar fi explodat în timp ce traversa Podul Kerci din Crimeea, provocând pagube grave asupra singurei legături rutiere și feroviare directe între Rusia și peninsula ocupată, a primit un ordin pe internet pentru a transporta îngrășământ, potrivit relatărilor din presa rusească, transmite agenția EFE.

Ziarul RBC din Moscova susține că șoferul a fost „folosit” și nu era conștient privind presupusul „atac terorist” care a avut loc sâmbătă.

Originea exploziei care a dărâmat o parte din secțiunea de drum din podul de 19 kilometri încă nu a fost stabilită, însă comisiile ruse de anchetă și cea antiteroristă au susținut că a fost rezultatul unui atac cu bombă folosind un camion.

Explozia uriașă a cuprins șapte vagoane de petrol dintr-un tren ce mergea pe o secțiune feroviară adiacentă a podului.

Experții în explozibili dintr-o filială locală a serviciilor de securitate ruse FSB lucrează la stabilirea cauzei exacte a exploziei care a ucis cel puțin două persoane, potrivit Rusiei.

Publicația rusă Maș a spus că camionul care ar fi fost folosit pentru a executa atacul a fost verificat de agenți de securitate înainte de a traversa podul.

Maș mai susține că vehiculul a fost condus de un bărbat în vârstă de 52 de ani numit Majir Iusubov, vărul tatălui celui care deținea camionul, Samir Iusubov.

Canalul media rus Baza a distribuit un video pe Telegram în care Samir Iusubov aparent confirmă deținerea camionului însă a negat orice legătură cu presupusul atac.

Baza relatează că proprietățile care aparțin familiei Iusubov au fost percheziționate, însă că proprietarul camionului este momentan în afara țării.

În septembrie, camionul a fost văzut pe teritoriul rus Krasnodar, care este legat de Crimeea prin acest pod.

Există o mulțime de teorii privind atacul asupra podului. Printre cele mai plauzibile însă se numără ideea unei drone amfibie, o armă secretă pe care ar avea-o ucrainenii, scrie BBC.

Ucrainenii par să-și asume oficial distrugerea podului Kerci.  Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimi Zelenski, a declarat, într-o postare publicată pe contul său oficial de pe Twitter, că „tot ce e ilegal trebuie distrus”, cu referire directă la podul Kerci, care face legătura între Crimeea și Rusia, aruncat în aer sâmbătă dimineață. De asemenea, serviciul de securitate ucrainean SBU a postat niște „versuri” despre „privighetoarea din Crimeea care cu SBU s-a întâlnit”.

Construcția la Podul din Crimeea a început în 2016, la doi ani după ce Rusia a anexat Peninsula Ucrainei.

Vladimir Putin a inaugurat podul la finalizarea lui în 2018, lăudându-l la acea vreme ca fiind un „miracol”.

Pe lângă oferirea unei alternative de transport la ferryul care traversa Strâmtoarea Kerci între Rusia continentală și Crimeea, podul devenise un simbol al puterii cu care era susținută suveranitatea Rusiei asupra peninsulei, care nu este recunoscută la nivel internațional.

Autoritățile ruse au avertizat anterior că un atac militar asupra podului nu va rămâne fără răspuns.

Pagubele la pod au tăiat temporar liniile de aprovizionare rutiere și feroviare directe dintr Rusia continentală și Crimeea.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri