Ce presupune noua strategie de fabricare a vaccinurilor dezvoltată de cercetătorii chinezi. Virusul a fost blocat într-un hidrogel

Data publicării:
a doctor prepares a dose of pfizer comirnaty vaccine used to administer the COVID-19 paediatric vaccine to children aged 5 to 11 started today to protect their health and limit the advance of the virus.
O nouă strategie de fabricare a vaccinurilor, bazată pe blocarea virusurilor vii într-un hidrogel, dezvoltată de cercetătorii chinezi. Foto: Profimedia Images

O nouă strategie de fabricare a vaccinurilor a fost dezvoltată de cercetătorii chinezi, care se bazează pe blocarea virusurilor vii într-un hidrogel protector pentru a activa reacţia imunitară într-o manieră mai rapidă, sigură şi eficientă, informează agenţia de presă Xinhua, citată de Agerpres.

Ameninţarea unei noi epidemii virale a subliniat nevoia de a avea la dispoziţie vaccinuri pregătite deja pentru utilizare şi care să fie sigure şi eficiente. Însă strategiile bazate pe folosirea unor virusuri întregi, precum cele inactivate, tind să furnizeze o imunitate redusă, îngrijorări legate de siguranţă şi procese de fabricaţie mari consumatoare de timp, afectând aplicarea lor pe scară extinsă.

Cercetătorii de la Universitatea Zhejiang din oraşul Hangzhou şi cei de la Institutul de Biotehnologie din Beijing au demonstrat eficacitatea unui vaccin experimental, bazat pe virusul viu Zika de tip sălbatic, un virus ARN monocatenar transmis de ţânţari.

Ei au blocat acel virus într-un hidrogel obţinut din structura polizaharidei Chitosan, care împiedică evadarea particulelor virale prin interacţiuni electrostatice, dar permite trecerea celulelor imunitare.

Vaccinul astfel obţinut, injectat subcutanat unor grupuri de şoareci, a demonstrat că este capabil să activeze reacţiile imunitare înnăscute, ducând la imunitate umorală şi celulară şi protejându-le pe rozătoare de infecţia letală cu virusul Zika, potrivit unui studiu publicat în cel mai recent număr al revistei Nature Biomedical Engineering.

Studiul, desfăşurat pentru a dovedi validitatea noului concept medical, sugerează că tulpinile virulente ale virusurilor pot fi transformate în mod direct în vaccinuri eficiente prin captarea lor în micromedii de blocare virală, create artificial.

Cercetarea reprezintă o strategie promiţătoare pentru obţinerea unei protecţii în faţa bolilor infecţioase emergente, au precizat autorii studiului. 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pentru ce pot fi folosiți banii din fondul de rulment. Ce nu are voie administratorul să facă cu ei
Digi FM
Un bărbat s-a mutat de patru ani într-o peșteră și spune că munca și căsătoria sunt „o pierdere de timp”. A...
Pro FM
Raluka, adevărul despre relația cu iubitul ei: „E singurul care m-a liniștit. Mi-a arătat ce înseamnă iubirea...
Film Now
Primele imagini cu Jeremy Allen White în rolul Bruce Springsteen, în „Deliver Me From Nowhere”. The Boss...
Adevarul
Un luptător român din trupele speciale israeliene dezvăluie ce se ascunde în spatele războiului cu Iran. Cât...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mai mare de 3.500 lei vor plăti contribuții la sănătate.Câți bani pierd?
Digi FM
Ce le-a cerut Călin Georgescu susținătorilor săi după ce i-a anunțat că a fost amendat cu 200.000 de lei de...
Digi World
Rutina surprinzătoare de dimineață a lui Novak Djokovic. Cele două băuturi cu care își „detoxifică” organismul
Digi Animal World
Piton uriaș, surprins când înghite o antilopă adultă întreagă, ca pe o zmeură. Imaginile sunt virale
Film Now
Julia Roberts, imagine rară cu fiul ei, care a împlinit 18 ani. Utilizatorii de internet, reacții în lanț...
UTV
Raluka, mărturisiri emoționante despre povestea de dragoste pe care o trăiește