Ce s-a întâmplat cu Elnaz Rekabi, sportiva devenită noul simbol al protestelor din Iran. Imagini rare pe aeroportul din Teheran

Data actualizării: Data publicării:
Elnaz Rekabi
Alpinista iraniană Elnaz Rekabi care și-a dat jos jihab-ul în timpul unui concurs s-a întors în țară. FOTO: Profimedia Images

Alpinista iraniană Elnaz Rekabi care și-a dat jos jihab-ul în timpul unui concurs s-a întors în țară, ea fiind primită ca un erou pe aeroportul din Teheran de o mulțime de oameni veniți să o aclame pentru curaj, scrie BBC.

Elnaz Rekabi, în vârstă de 33 de ani, a sfidat regulile vestimentare stricte ale Iranului - dar a spus că hijabul i-a căzut „din neatenție”.

Cu toate acestea, mulți nu cred explicația pe care sportiva a oferit-o pe Instagram și consideră că ea a fost forțată să scrie asta.

Elnaz Rekabi a ajuns miercuri dimineață la Teheran, ea întorcându-se din Coreea de Sud, unde a concurat la Campionatele din Asia. Familia ei a așteptat-o cu flori la aeroport și a îmbrățișat-o.

Videoclipurile de pe rețelele sociale arată sute de oameni care aplaudă și scandează „Elnaz este o eroină”. Sportiva este privită ca un nou simbol al protestelor conduse de femei în Iran.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În urma imaginilor care o arată concurând fără să aibă părul acoperit, prietenii sportivei au reclamat că nu pot lua legătura cu ea și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța ei.

Marți, pe Instagram, sportiva și-a cerut scuze că „a îngrijorat pe toată lumea”.

Alpinista iraniană Elnaz Rekabi dispăruse după ce și-a dat jos hijabul, în timp ce participa la o competiție sportivă din Seul. Atleta a făcut gestul îndrăzneț de a încălca regulamentele obligatorii ale Iranului privind portul hijabului, în ​​timp ce concura la Campionatele Asiatice ale Federației Internaționale de Alpinism Sportiv din Coreea de Sud, în weekend.

BBC Persia spune că echipa iraniană de alpinism a părăsit hotelul luni dimineața, adică mai repede cu două zile decât era planificat. O „sursă informată” a declarat pentru BBC că „lui Rakabi i-au fost luate pașaportul și telefonul mobil”. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri