CEDO obligă Polonia la despăgubiri în cazul unei femei care a fost împiedicată să facă avort, deși fătul avea sindrom Down

Data publicării:
protest Joanna
Imagine de la protestul „Solidaritate cu Joanna”, care a avut loc în Cracovia, în iulie 2023. În vara anului acesta au avut loc mai multe mitinguri în Polonia, după cazul unei femei, Joanna, care a fost anchetată cu ostilitate de poliție după ce a luat pastile pentru avort. Sursa foto: Profimedia Images

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru „încălcarea dreptului la respectarea vieţii private”, după ce o femeie a fost împiedicată să facă avort în baza „existenţei de anomalii fetale”, fătul fiind purtător al trisomiei 21 - sindrom Down. Statul polonez trebuie să îi plătească despăgubiri, informează AFP, preluată de Agerpres.

Tânăra era însărcinată cu un fetus purtător al trisomiei 21 (sindromul Down). Ea decisese să facă avort, conform unei legi poloneze din 1993 ce autorizează avortul în caz de anomalie fetală, atunci când sarcina pune în pericol viaţa mamei sau este rezultatul unui viol sau incest.

Femeia a trebuit să plece în străinătate pentru a face avort

În 2020, Curtea Constituţională poloneză a decis însă că avortul în baza anomaliei fetale este incompatibil cu Constituţia. Decizia a intrat în vigoare pe 27 ianuarie 2021.

Tânăra femeie urma să avorteze a doua zi, pe 28 ianuarie 2021, într-un spital din Varşovia. Programarea ei a fost anulată de spital şi ea a fost nevoită în final să plece în străinătate pentru a avorta.

În decizia sa, CEDO subliniază că procedura de alegere a judecătorilor Curţii Constituţionale a Poloniei „a fost marcată de grave nereguli” şi că această jurisdicţie nu era prin urmare „un organ compatibil cu cerinţele de preeminenţă a dreptului”.

De asemenea, întreruperea de sarcină a femeii fiind decisă şi demarată înainte ca decizia Curţii Constituţionale să intre în vigoare, anularea ei „a privat-o pe solicitantă de garanţii adecvate împotriva arbitrariului”, subliniază CEDO.

Polonia trebuie să îi plătească femeii 15.000 de euro ca „prejudicii morale”

Cu o majoritate de cinci voturi contra două, magistraţii europeni au condamnat prin urmare Polonia pentru încălcarea „dreptului la respectarea vieţii private”, garantat de articolul 8 din Convenţia Europeană pentru apărarea a Drepturilor Omului. Judecătorii ungar şi polonez au emis o opinie divergentă.

Polonia va trebui să plătească 15.000 de euro tinerei femei, ca „prejudicii morale” şi 1.004 euro ca „prejudicii materiale”.

Concomitent, Curtea a declarat inadmisibil un dosar în care sunt implicate 927 de femei cu vârstă fertilă, care au pretins că ar fi victime potențiale ale unei încălcări a drepturilor lor, întrucât legea le obligă acum să ducă la termen sarcinile chiar și în cazul unei anomalii fetale.

Ca și într-o cauză anterioară, instanța a constatat că acestea nu au furnizat probe care să ateste că au fost expuse unui risc real de a fi afectate direct de modificările legislative.

Cu sediul la Strasbourg, CEDO este un tribunal însărcinat să se pronunţe asupra încălcărilor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului în cele 46 de ţări care au ratificat acest text. Aceste ţări, printre care se numără toate statele membre ale UE, sunt reunite în cadrul unei instituţii internaţionale, Consiliul Europei, care îşi are de asemenea sediul la Strasbourg.

Polonia are unele dintre cele mai restrictive legi anti-avort din Europa

Reuters notează că în ciuda protestelor larg răspândite, guvernul naționalist de atunci a pus în aplicare în 2021 o decizie a curții constituționale care interzice întreruperea sarcinii cu defecte fetale, pe măsură ce politicile conservatoare au prins rădăcini într-una dintre cele mai devotate țări catolice din Europa.

Noul guvern liberal al Poloniei a promis că va proteja drepturile femeilor, iar prim-ministrul Donald Tusk a promis că va prezenta un proiect de lege care să permită avortul legal până la 12 săptămâni, deși președintele Andrzej Duda are drept de veto pentru orice astfel tip de legi.

Alături de Malta, legile poloneze anti-avort sunt printre cele mai restrictive din Europa. Sarcina poate fi întreruptă doar în cazurile de amenințare la adresa vieții sau sănătății mamei sau într-un caz de viol, iar numărul avorturilor a scăzut la 161 în 2022 de la peste 1.000 în 2020.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri