Charles Michel cere unitate și coerență în invitația Celor 27 la reuniunea Cosiliului European

Data publicării:
Charles Michel unitate
Charles Michel (foto) invită liderii UE să discute despre măsurile care trebuie luate pentru a garanta prosperitatea pe termen lung a UE. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a îndemnat miercuri pe liderii Uniunii Europene să rămână "uniţi şi coerenţi" în acest moment de "mare instabilitate şi insecuritate globală", exacerbată de "tragedia" din Orientul Mijlociu, care ar trebui să nu distragă atenţia de la "sprijinul continuu" pentru Ucraina, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Acesta este principalul apel pe care Michel îl face Celor 27, în scrisoarea sa de invitaţie la reuniunea Consiliului European din 26-27 octombrie, precum şi la summitul euro de vineri.

Consiliul European de toamnă ''are loc într-un moment de mare instabilitate şi nesiguranţă globale, exacerbate cel mai recent de evenimentele din Orientul Mijlociu. Aceste evenimente necesită atenţia noastră imediată, fără a ne distrage atenţia de la sprijinul nostru continuu pentru Ucraina'', îşi începe Michel scrisoarea.

"Responsabilitatea noastră este să rămânem uniţi şi coerenţi şi să acţionăm în conformitate cu valorile noastre consacrate în tratatele" UE, subliniază fostul premier belgian.

În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, Michel reaminteşte poziţia comună pe care Cei 27 şi-au asumat-o în declaraţia lor adoptată la 15 octombrie în urma unui summit extraordinar online şi pe care o vor reitera şi acum: condamnarea în "cei mai fermi termeni posibil a brutalităţii şi atacurile teroriste fără discriminare ale Hamas împotriva Israelului", recunoaşterea "dreptului Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul internaţional şi dreptul internaţional umanitar" şi apelul pentru eliberarea "imediată şi necondiţionată" a tuturor ostaticilor.

Totodată, deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza "continuă să fie un motiv de îngrijorare serioasă", subliniază Michel, în condiţiile în care formula care va fi folosită în declaraţia finală a summitului pentru a cere Israelului să permită intrarea ajutorului umanitar în Gaza este încă în dezbatere la nivelul diplomatic.

"Trebuie să discutăm, în primul rând, cum să garantăm de urgenţă livrarea eficientă a ajutorului umanitar şi accesul la cele mai elementare nevoi", spune Michel.

Un punct important pe agenda Consiliului este dezbaterea asupra migraţiei

În al doilea rând, preşedintele Consiliului European solicită liderilor UE să se angajeze, "într-un front unit şi coerent", cu partenerii internaţionali "pentru a evita o escaladare regională periculoasă a conflictului" şi apreciază că "relansarea procesului de pace bazat pe soluţia a două state (israelian şi palestinian - n.r.) este singura cale de urmat".

Michel cere totodată să fie "abordate efectele acestui conflict asupra Uniunii Europene, inclusiv examinarea implicaţiilor acestuia pentru coeziunea societăţilor noastre, securitatea şi mişcările migratorii".

De altfel, dezbaterea privind migraţia va fi un alt protagonist principal al acestei întâlniri, în ciuda faptului că îi va fi dedicat doar un paragraf generic în declaraţia finală a summitului, în încercarea de a evita ca Polonia şi Ungaria să o blocheze, aşa cum s-a întâmplat la Granada la începutul lunii, conform unor surse diplomatice.

"Vom urmări problema importantă a migraţiei, evaluând paşii făcuţi de la ultima noastră discuţie din Granada", spune Michel.

Sprijin neclintit pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie

În ceea ce priveşte Ucraina, Michel a îndeamnat la continuarea "sprijinului neclintit atât timp cât este nevoie".

În acest sens, preşedintele Consiliului European a făcut apel la accelerarea furnizării de sprijin militar, la folosirea mai intensă a activelor imobilizate ale Rusiei şi la sporirea eforturilor diplomatice pentru a asigura un sprijin internaţional mai larg pentru o pace "amplă, dreaptă şi durabilă".

Situaţia din Sahel, relaţiile dintre Pristina şi Belgrad şi Caucazul de Sud vor completa agenda de afaceri externe a summitului de joi şi vineri.

Din perspectivă economică, Michel atrage atenţia asupra oportunităţii acestui summit de a "oferi îndrumări" cu privire la revizuirea Cadrului Financiar Multianual, bugetul pe şapte ani al UE, în vederea ajungerii "rapide" la un acord.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Urmând principiul că nu există acord până când nu ne punem de acord, trebuie să aruncăm o privire critică asupra nevoilor noastre cele mai presante, să ne identificăm priorităţile şi să decidem cum să le finanţăm", spune el.

O altă dezbatere deschisă o reprezintă "economia şi competitivitatea". Mai concret, Michel invită liderii UE să discute despre măsurile care trebuie luate pentru a garanta prosperitatea pe termen lung a UE într-un moment în care "alţi actori şi parteneri internaţionali îşi subvenţionează puternic industria şi companiile".

În fine, la summitul euro de vineri, la care vor fi prezenţi şi preşedinţii Băncii Centrale Europene şi ai Eurogrupului, se va discuta despre situaţia economică şi financiară, precum şi despre coordonarea politicilor macroeconomice.

Totodată, vor fi trecute în revistă progresele înregistrate în Uniunea Pieţelor de Capital şi în Uniunea Bancară şi paşii începuţi în direcţia lansării unei versiuni digitale a euro.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri