China amenință SUA și Taiwanul: „Sprijinul militar american nu face decât să crească riscul de conflict. Se împușcă singuri în picior”

Data publicării:
harta taiwan si o parte din china
China consideră Taiwan drept una din provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949. Foto: Profimedia

China a amenințat, miercuri, că sprijinul militar al SUA pentru Taiwan nu face decât să crească „riscul de conflict” în strâmtoarea Taiwan, după ce Congresul SUA a adoptat un pachet de asistenţă militară de 8 miliarde de dolari pentru guvernul de la Taipei.

„Aş vrea să subliniez că întărirea legăturilor militare dintre SUA şi Taiwan nu va contribui la securitatea Taiwanului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Wang Wenbin.

„Acest lucru nu va face decât să crească tensiunile şi riscul de conflict de o parte şi de alta a strâmtorii Taiwan şi va fi în cele din urmă un gest de a-şi trage singur un glonţ în picior”, a amenințat purtătorul de cuvânt.

Congresul SUA a dat, marţi seara, unda verde finală unui vast pachet de asistenţă militară în valoare de 95 de miliarde de dolari destinaţi unor aliaţi ai SUA, inclusiv Israelul şi Taiwanul. Preşedintele ales al Republichii China (Taiwan), Lai Ching-te, care urmează să-şi preia funcţia pe 20 mai, a declarat că acest ajutor „va întări descurajarea împotriva autoritarismului” şi va „menţine pacea”.

Regimul de la Beijing a amenințat cu „măsuri ferme şi eficace pentru a-şi proteja suveranitatea, securitatea şi integritatea teritorială”. 

Dictatura de la Beijing nu a renunţat la folosirea forţei pentru a prelua controlul asupra insulei ce se autoguvernează din 1949 sub numele de Republica China, ultima rămășiță a vechii republici chineze, învinsă de comuniști în Războiul Civil Chinez. 

Un ajutor militar crescut nu poate să „salveze destinul funest al independenţei Taiwanului”, a mai amenințat oficialul de la Beijing, în condițiile în care regimul reacționează cu furie la orice fel de pretenție a administrației de la Taipei de a se declara separată de China sau de a-și schimba numele oficial.

„Statele Unite trebuie să înceteze să înarmeze Taiwanul, să înceteze să creeze noi tensiuni în strâmtoarea Taiwan şi să înceteze să compromită pacea şi stabilitatea de o parte şi alta a strâmtorii”, a mai spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri