Șapte persoane de la un ONG care le aduce mâncare civililor din Gaza au fost ucise într-un atac israelian

Data actualizării: Data publicării:
angajati umanitari aduc mancare in gaza
World Central Kitchen oferă alimente în regiunile şi comunităţile afectate de dezastre. Este una dintre puţinele organizaţii umanitare care livrează alimente de care este nevoie disperată în Gaza. FOTO: X World Central Kitchen

Șapte lucrători umanitari, inclusiv străini, care livrau alimente civililor din Gaza au fost ucişi într-un atac militar israelian, potrivit organizației World Central Kitchen şi autorităţilor din enclava asediată, transmite CNN.

ACTUALIZARE 10.55. Numărul victimelor a crescut la șapte, a anunțat organizația, care a adăugat că își suspendă activitățile în regiune.

Printre victime se află cetăţeni 'din Australia, Polonia, Regatul Unit, un cetăţean cu dublă naţionalitate americană şi canadiană, şi o persoană palestiniană', a precizat World Central Kitchen.

Știrea inițială:

În înregistrările video obţinute de CNN se văd cadavrele mai multor persoane care purtau vestele World Central Kitchen în urma unei lovituri aeriene în oraşul central Deir Al-Balah. În imagini se văd paşapoarte din Marea Britanie, Polonia şi Australia. World Central Kitchen oferă alimente în regiunile şi comunităţile afectate de dezastre. Este una dintre puţinele organizaţii umanitare care livrează alimente de care este nevoie disperată în Gaza, unde 2,2 milioane de oameni nu au ce mânca şi unde agenţiile umanitare avertizează că jumătate din populaţie este în pragul foametei din cauza blocării ajutoarelor de către Israel şi a distrugerilor pe scară largă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Fondatorul World Central Kitchen, José Andrés, a confirmat cele cinci decese pentru CNN. "Astăzi, @WCKitchen a pierdut mai multe surori şi fraţi ai noştri într-un atac aerian al IDF în Gaza", a scris Andrés pe Twitter. "Am inima frântă şi sunt îndurerat pentru familiile şi prietenii lor şi pentru întreaga noastră familie WCK". "Guvernul israelian trebuie să oprească această ucidere fără discernământ. Trebuie să înceteze să împiedice ajutorul umanitar, să înceteze să ucidă civili şi lucrători umanitari şi să înceteze să folosească mâncarea ca armă", a adăugat el.

Într-o declaraţie de luni,World Central Kitchen a declarat că "a luat cunoştinţă de rapoartele conform cărora membri ai echipei World Central Kitchen au fost ucişi într-un atac al IDF (Forţele de Apărare Israeliene) în timp ce lucrau pentru a sprijini eforturile noastre de livrare de alimente umanitare în Gaza".

"Aceasta este o tragedie. Lucrătorii din domeniul ajutorului umanitar şi civilii nu ar trebui să fie NICIODATĂ o ţintă. NICIODATĂ. Vom împărtăşi mai multe informaţii atunci când vom fi adunat toate faptele", se arată în declaraţie. IDF a declarat că "efectuează o analiză amănunţită la cele mai înalte niveluri pentru a înţelege circumstanţele acestui incident tragic".

Guvernul australian "caută urgent să confirme rapoartele" potrivit cărora un lucrător umanitar australian a murit în Gaza, a declarat marţi Departamentul pentru Afaceri Externe şi Comerţ (DFAT), potrivit unei declaraţii trimise la CNN. "Aceste rapoarte sunt foarte dureroase. Am fost clari cu privire la necesitatea ca vieţile civililor să fie protejate în acest conflict. Am fost foarte clar că ne aşteptăm ca lucrătorii umanitari din Gaza să aibă acces sigur şi neîngrădit pentru a-şi face munca de salvare a vieţilor", se arată în declaraţie.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri