Foto Cine e femeia care vrea să îi pună piedică lui Putin la alegeri: mamă singură cu trei copii, care cere pace și democrație

Data publicării:
Ekaterina Duntsova
Ekaterina Duntsova vrea să fie contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile de anul viitor. Foto: https://duntsova2024.ru/

Ekaterina Duntsova vrea să fie contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile de anul viitor. Consideră că vârsta, sexul și lipsa  de experiență în politica de la Kremlin ar putea fi cele mai mari atuuri ale ei. Ea și-a anunțat săptămâna trecută intențiile politice, dar drumul până la vot se anunță a fi lung și provocator, scrie The Moscow Times.

„De ce am luat această decizie? Iubesc țara noastră, vreau ca Rusia să fie un stat democratic, pașnic și dezvoltat. Acum țara noastră se mișcă într-o cu totul altă direcție. Înțeleg că mulți vor să aștepte... dar trebuie să acționăm... Să încercăm măcar! Să încercăm să câștigăm aceste „alegeri”!”, a declarat Duntsova, o jurnalistă din regiunea Tver, în anunțul postat joi pe rețelele sociale.

Ekaterina Duntsova are 40 de ani, își crește singură cei trei copii și nu are experiență în politica rusă la nivel înalt. Jurnalista crede că vârsta, faptul că e femeie și lipsa ei de experiență în politica de la Moscova ar putea fi atuurile ei într-o cursă care probabil va fi dominată de bărbați în vârstă care au petrecut decenii lucrând în umbra Kremlinului. 

„Sunt diferită deoarece sunt mai apropiată de discursul politic local. Este important pentru mine că trăiesc ca majoritatea oamenilor din această țară. Toate grijile lor, problemele lor îmi sunt cunoscute”, a spus Duntsova pentru The Moscow Times.

Ca și candidat independent cu o agendă pro-pace, cel mai probabil ea se va confrunta cu numeroase provocări în cursa prezidențială. Potrivit legii electorale din Rusia, candidatura lui Duntsova trebuie să fie susținută de un grup de interese format din 500 de oameni care să se adune într-un singur loc pentru a o susține. Echipa Ekaterinei Duntsova, care intenționează să organizeze întâlnirea la Moscova, nu exclude că aceasta ar putea fi împiedicată de autorități, a declarat ea pentru The Moscow Times.    „Înțelegem foarte bine ce s-ar putea întâmpla. Dacă nu reușim să ne [adunăm] la prima încercare, vom încerca pentru a doua oară și așa mai departe”, a explicat Duntsova.  

După ce adunarea va avea loc, Duntsova trebuie să adune 300.000 de semnături unice ale alegătorilor din cel puțin 40 de regiuni ale Rusiei și să trimită lista Comisiei Electorale Centrale pentru examinare. „Am deja câțiva oameni care mi-au spus că sunt gata să ajute la stabilirea câte unui sediu de campanie în diferite orașe... Primii au fost cei din Krasnoyarsk, orașul meu natal și asta mă bucură în mod deosebit”, a spus Duntsova într-un interviu telefonic. 

Ekaterina Duntsova 2
Ekaterina Duntsova vrea să fie contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile de anul viitor. Foto: https://duntsova2024.ru/

Născută în Siberia, Duntsova și-a construit cariera de jurnalist în orașul istoric Rzhev, situat la aproximativ 230 de kilometri vest de Moscova. Prima ei implicare în politică a fost în 2017, când a participat la o campanie locală pentru reluarea alegerilor directe pentru primăria din Rzhev. „Atunci am simțit nevoia să fac ceva mai mult decât să observ [evenimentele] ca jurnalist”, și-a amintit Duntsova. 

În 2019, Duntsova a fost aleasă în Duma orașului. „Prima impresie despre guvern se formează chiar la nivel [local]. Când oamenii spun că întregul guvern este rău, toți deputații fură... toate acestea le știu din  experiența lor cu administrația locală”, a spus Duntsova.

Chemată la procuratură să dea declarații

Opoziția liberală a Rusiei, care se află aproape în întregime în exil, nu a pus la punct încă o strategie pentru primele alegeri prezidențiale din timpul războiului din țară. În timp ce unii cred că un singur candidat ar trebui să reprezinte mișcarea de opoziție, alții pledează pentru boicotarea totală a votului. Duntsova nu sprijină niciuna dintre aceste tabere, sperând în schimb că în cursă vor intra mai mulți candidați independenți care să își mobilizeze susținătorii să iasă la vot.

Ekaterina Duntsova 1
Ekaterina Duntsova vrea să fie contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile de anul viitor. Foto: https://duntsova2024.ru/

Această poziție a alimentat deja speculațiile că ea, de fapt, ar putea fi o candidată susținută de Kremlin, fapt negat de Duntsova: „În mod cert nu e așa. Asta a fost decizia mea. Știu că sunt opinii că alegerile prezidențiale trebuie boicotate. Sunt foarte fericită că nu există oameni [cu această opinie] în cercurile mele... Cu cât vor fi mai mulți candidați – inclusiv cei cu o agendă pro-pace – cu atât mai bine”, a adăugat Duntsova. 

Într-un dialog cu The Moscow Times, ea a făcut referire la „valorile democratice, pacea și libertatea deținuților politici'' ca piloni cheie ai campaniei ei. 

Duntsova – care are și o diplomă în drept – a accentuat cuvântul „pace” în timpul dialogului, sugerând că dezaprobă invazia Rusiei în Ucraina.  

Deși a fost foarte atentă ca discursul ei să fie conform cu legile stricte de cenzură ale Rusiei, care interzic etichetarea invaziei Ucrainei drept „război”, Duntsova a fost chemată luni la procuratură pentru a discuta despre campania ei și atitudinea față de acțiunile Rusiei în Ucraina. La final, i s-a dat să semneze un document prin care să-și confirme conturile pe rețelele sociale. Săptămâna trecută, ea a inaugurat canalul Telegram al campaniei sale cu o postare în cinstea artistei Alexandra Skochilenko, care a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru că s-a dus la un supermarket din Sankt Petersburg și a schimbat etichetele de pe produse cu autocolante anti-război. 

„Sunt îngrozită de faptul că femeile se confruntă cu urmăriri penale într-un număr atât de mare. Cred că toți prizonierii politic sunt închiși ilegal, și îmi pare deosebit de rău pentru femei”, a declarat Duntsova pentru The Moscow Times.

Întrebată dacă îi este frică să ducă o campanie politică într-o țară în care chiar și schimbarea etichetelor de pe produse duce la închisoare, Duntsova a răspuns că a trecut deja prin toate cele cinci etape de durere din cauză că trăiește în Rusia și că nu mai simte nicio frică.  

De asemenea, ea a spus că cei trei copii ai ei îi susțin alegerea ei, iar fiica de 19 ani abia așteaptă să o ajute în campania electorală. 

„Vreau să arăt prin exemplul meu că putem rezista. Vreau să dau speranță și altor oameni. Nu sunt speriată pentru că – cel mai important – familia mea și cei dragi mă susțin. Ei sunt gata, așa că și eu sunt gata”, a conchis Ekaterina Duntsova.  

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri