Clasa de mijloc a dispărut complet: O țară care avea cândva economia cu cea mai rapidă creștere din lume este acum în colaps

Data actualizării: Data publicării:
soldat la granița Myanmar - Thailanda
Aproape jumătate din populația de 54 de milioane de oameni a Myanmarului a căzut sub pragul sărăciei - 49,7% din populație trăiește cu mai puțin de 76 de cenți pe zi. Foto: Profimedia Images

Considerată cândva una dintre cele mai promițătoare economii din Asia de Sud-Est, cu o clasă de mijloc în ascensiune, Myanmar se confruntă acum cu un nivel al sărăciei nemaivăzut din cauza războiului civil, potrivit CNN.

Aproape jumătate din populația de 54 de milioane de oameni a Myanmarului a căzut sub pragul sărăciei, cu 49,7% din populație care trăiește cu mai puțin de 76 de cenți pe zi – o cifră care s-a dublat din 2017, potrivit cercetătorilor de la Programul de Dezvoltare al ONU (UNDP). Încă 25% din populație se află la un pas de pragul sărăciei.

La trei ani după ce armata a preluat controlul în urma unei lovituri de stat, situația economică în țară s-a deteriorat rapid până la un punct în care clasa de mijloc riscă să dispară de tot, în timp ce accesul la alimente, sănătate și educație al familiilor s-a redus drastic din cauza inflației care a explodat, potrivit raportului.

Țara avea economia cu cea mai mare creștere din toată lumea în 2016, potrivit Fondului Internațional Monetar. Între 2011 și 2019, economia Myanmarului avea o creștere medie anuală de 6%, potrivit Băncii Mondiale, iar rata sărăciei fusese redusă de la 48,2%, în 2005, la 24,8%, în 2017.

Thai-Myanmar Border as Myanmar conflict continues
Luptele, bombardamentele și raidurile juntei au produs aproape trei milioane de refugiați în Myanmar. Foto: Profimedia Images

Tot progresul a fost dat peste cap de pandemia de Covid-19 și lovitura de stat din 2021, care a adus violențe și instabilitate.

Clasa de mijloc din Myanmar „dispare la propriu”, a avertizat Kanni Wignaraja, director regional al UNDP pentru regiunea Asiei. „Un colaps de 50% a clasei de mijloc în doi ani și jumătate este de-a dreptul uluitor nu doar pentru această țară, dar pentru orice țară.”

După lovitura de stat prin care a fost răsturnat guvernul ales democratic al lui Aung San Suu Kyi, forțele de rezistență anti-junta și armatele etnice au purtat un război împotriva armatei pentru a o înlătura de la putere.

rebeli-myanmar
Rebelii au capturat un oraș important de la granița cu Thailanda, după ce 200 de soldați ai juntei au abandonat ultima bază militară din oraș aflată sub controlul armatei. Foto: Profimedia Images

Junta militară a lansat atacuri brutale împotriva oamenilor din Myanmar, luptele de la sol, bombardamentele aeriene și raidurile juntei producând aproape trei milioane de refugiați.

Rebelii au anunțat că săptămâna aceasta că au capturat ultima bază militară dintr-un oraș foarte important de la granița cu Thailanda. În jur de 200 de soldați au abandonat baza din Myawaddy după un atac lansat în timpul nopții de luptătorii grupării Uniunea Națională Karen.

Fără o intervenție rapidă, criza umanitară se va înrăutăți „exponențial”, iar impactul asupra dezvoltării va afecta mai multe generații.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri