CNN: Rușii au ajuns la locul în care s-a prăbușit drona americană MQ-9 Reaper în Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0690805496
Foto: Profimedia Images

Rușii au ajuns la locul prăbușirii donei MQ-9 Reaper din Marea Neagră, scrie CNN care citează  doi oficiali americani. Kremlinul a anunțat încă de miercuri că va încerca să recupereze drona de supraveghere a SUA.

Marina Rusă are mai multe nave în Marea Neagră, inclusiv nave staționate în porturile din Crimeea, ceea ce le-ar fi plasat într-o poziție avantajoasă pentru a încerca să recupereze drona americană MQ-9 Reaper după ce aceasta a fost doborâtă de avioanele de luptă rusești.

Drona a căzut în apele internaționale la peste 100 de kilometri sud-vest de Crimeea, a spus unul dintre oficiali. Nu este clar dacă Rusia a reușit să recupereze resturile dronei, însă navele sale au ajuns la locul unde s-a prăbușit drona.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, nu a confirmat că rușii se aflau la fața locului. El a reiterat însă că SUA au luat măsuri pentru a face „imposibil” Rusiei să obțină informații utile din rămășițele dronei.

„Probabil nimic de valoare intrinsecă reală pentru ei în ceea ce privește reproiectarea sau ceva de genul acesta. Nu suntem prea îngrijorați de orice ar putea ajunge în mâna lor”, a spus Kirby.

„Este proprietatea noastră”, a mai spus Kirby.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a declarat miercuri că Rusia va încerca să obțină epava dronei pentru a o studia.

„Nu știu dacă vom reuși să o recuperăm sau nu, dar trebuie să o facem... Și cu siguranță vom încerca asta”, a declarat Nikolai Patrușev la televiziunea rusă de stat.

Drona a căzut într-o parte a Mării Negre, care este probabil o adâncime de peste 1.600 de metri, a spus generalul Mark Milley, făcând extrem de dificil orice efort de recuperare. De asemenea, SUA nu au nave în Marea Neagră, ceea ce îngreunează operațiunea de recuperare a dronei.

SUA au șters de la distanță datele sensibile de software ale dronei MQ-9 care s-a prăbușit în Marea Neagră, pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, au declarat miercuri doi oficiali americani citați de CNN.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri