Comisia Europeană caută un cadru legal pentru confiscarea activelor ruseşti blocate, pe care să folosească la reconstrucţia Ucrainei

Data publicării:
Sediul Comisiei Europene.
Sediul Comisiei Europene. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană lucrează la cadrul legal pentru confiscarea activelor ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după ce aceasta a atacat Ucraina cu un an în urmă. Fondurile vor fi folosite pentru reconstrucţia Ucrainei, a anunţat vineri vicepreşedintele CE pentru afaceri economice, comisarul Valdis Dombrovskis.

„Lucrăm la soluţii legale în vederea folosirii activelor ruseşti confiscate pentru reconstrucţia Ucrainei (...) Sancţiunile noastre sunt foarte puternice şi contribuie la o recesiune economică susţinută în Rusia”, a spus comisarul european, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

„Dar eficacitatea lor depinde de asemenea de cum sunt aplicate”, a mai precizat Valdis Dombrovskis.

În urma acestor sancţiuni impuse Rusiei, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale şi partenerii lor din G7 (UE, SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un „furt”.

Legislaţia europeană nu permite confiscarea activelor îngheţate decât atunci când acestea au fost obţinute în urma comiterii unui delict. De aceea, Bruxellesul caută acum o bază legală care să-i permită confiscarea bunurilor financiare şi de altă natură ale Rusiei aflate în statele UE.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), sub efectul sancţiunilor internaţionale, PIB-ul Rusiei a scăzut anul trecut cu 2,2%, dar şi-ar putea reveni anul acesta.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri